Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkováná příjemně teploučká homeleska s úžasnými barvami Mouline Chunky

21. 12. 2023

Krásné předvánoční dny milé kamarádky a kamarádi! 

Dnes mám pro vás připraven návod na suprovou úžasně vybarvenou teploučkou homelesku s veselými duhovými barvami! Háčkování je určené pro úplné začátečníky. Zvolila jsem jednoduchý žebrovaný vzor, kde se střídají polodlouhé sloupky a krátké sloupky a pevná oka. Tento žebrovaný vzor vytváří zajímavou texturu, navíc je příjemně pružný a homeska se tak úplně bezvadně nosí.

Čepice homeleska je skvělá na chladnější podzim a zimu a nebo začátek jara. 

A co říkáte na ty úžasné barvy - myslím, že to bude báječný výrazný veselý prvek do zimního šatníku. 

img_1256.jpeg

Jsem nadšená, jak bezva padne a jak příjemně se nosí! Homeleska je háčkována z příze Mouline Chunky a jak už název napovídá, je ze silné příze, vhodné na zimní modely. Zvolila jsem proto poměrně pružný vzor, homeleska není ani tuhá a hutná, právě tak akorát, aby na nich vynikl jednoduchý vzorek a hlavně ty super barevné přechody.

Vzorek je ideální pro úplné začátečníky, homeleska má jednoduchý střih, konstrukci a níže naleznete návod, jak si správně nastavit délku a šířku.

Tato čepice homeleska je háčkované jako unisex - vzor, tvar i barvy se hodí pro každého, kdo si chce rozzářit zimní dny.

A tento typ čepice je skvělý i jako dárek pro celou rodinu. 

img_3109.jpeg

Návod je opět zdarma a doplněný videonávodem.
Věřím, že s výsledkem budete nadšené a čepice skvěle padnou!

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší  party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

 

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

 

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

mouline-chunky-slounche-hat-_pin-cz.jpg

 

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU - PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOK. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. 

Ráda háčkuji dárky pro své milé přátele a rodinu, čepice, kulíšky, barety a klobouky jsou vděčným dárkem od podzimu do jara. Můžete zvolit různé zajímavé a originální vzory, barvy, tvary a vaše práce tak úžasně dotvoří outfit každého koho podarujete. 

Baví vás čepice typu homelesky?

Mrkněte na tyto oblíbené návody:

 
 

HÁČKOVANÁ PŘÍJEMNĚ TEPLOUČKÁ HOMELESKA S ÚŽASNÝMI BARVAMI MOULINE CHUNKY - INSTRUKCE K NÁVODU

Homeleska je háčkovaná "žebrovaným" vzorkem, který je hezky pružný a čepice tak skvělou padnou. 

Příze: Papatya Mouline Chunky
Klubíčko: 100% akryl, 100g / 3.5 oz, 160 m /174 yd

Přízi Papatya Mouline Chunky jsem si hned od začátku zamilovala! Díky 100 % akrylu je velmi lehká, měkkoučká, cenové dobře dostupná, snadná na údržbu a hlavně mě úplně nadchly ty úžasné barvy, kde se střídá melír s postupným střídáním barev. Navíc si můžete vybrat duhová klubíčka ve více než 20 úžasných barevných odstínech. 

img_3086.jpeg

1 klubíčko pohodlně vystačí na 1 homelesku. 

Dále budete potřebovat: označovač, nůžky, jehlu a ideálně krejčovský metr. 

HÁČKOVANÁ PŘÍJEMNĚ TEPLOUČKÁ HOMELESKA S ÚŽASNÝMI BARVAMI MOULINE CHUNKY - VELIKOST:

Návod níže je připraven na dětskou velikost, obvod hlavy 52 cm (9-10 let).

Velikost se dá upravit na menší či větší, pro batolata i pro dospělé pány, a to velice snadno, úpravou počtu sloupků a řad. Doporučení, jak si kulíšky upravit naleznete v instrukcích níže.

 

Obtížnost: level 1 - pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
ŘO = Řetízkové oko
KS = krátký sloupek

PDS = polodlouhý Sloupek
R = Řada
M = mezera
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

SPECIÁLNÍ HÁČKOVACÍ TECHNIKY:  HÁČKOVÁNÍ ZA ZADNÍ NIT

img_1249.jpeg

HÁČKOVANÁ PŘÍJEMNĚ TEPLOUČKÁ HOMELESKA S ÚŽASNÝMI BARVAMI MOULINE CHUNKY - POZNÁMKY K NÁVODU

1) Návod níže je na dětskou velikost, snadno jej přizpůsobíte vaší přesné velikosti jen přidáním nebo ubráním počtu sloupků a počtu řad, nezapomeňte, že na větší velikost bude třeba více příze než je uvedeno výše.
DĚTSKÁ VELIKOST - OBVOD HLAVY: 52 cm

2) Před začátkem háčkování si vezměte míru - obvod kolem hlavy, ať si můžete správně nastavit velikost čepice. Pokud nemáte k dispozici přesnou míru toho, pro koho tento kulíšek háčkujete, mrkněte na graf níže.

3)  Homeleska je háčkovaná jako jeden kus, je to v podstatě jeden obdélník, háčkovaný po řadách shora dolu.

4) Pokud máte uháčkovaný obdélník, je vytvoření čepice už úplně snadné, přiložíte k sobě kratší strany a sháčkujete je - tím vznikne "tunel", který následně na užším konci sešijete a takto rychle máme uháčkovanou skvělou homelesku.

5) 1řo na začátku řady NEpočítám jako náhradu za sloupek 

img_1226.jpeg

VELIKOST

Velikost si snadno upravíte na velikost od batolete až po dospělého muže. 

Nejste si jistí velikostí čepice? Abyste zvolili správné rozměry, je zde jednoduché doporučení - čepice musí být vždy o něco menší než je velikost hlavy. Podle toho, jak hodně nebo mále čepice pruží, potom zvolíte o kolik je třeba na obvodu čepice ubrat čísel. 

Abyste si správně již od začátku nastavili velikost, doporučuji používat klasický krejčovský metr než pravítko. Změříte si nejširší část kolem hlavy - tím máme míru: obvod hlavy a dále můžete postupovat podle tabulky s doporučenými mírami. Nebo zvolte jednoduché pravidlo, že od míry obvodu hlavy odečteme zhruba 2-3 cm. Tento vzor je poměrně pružný, proto jsem u velikosti odečetla 4 cm, a čepice skvěle padne.

Ještě než se pustíte do háčkovaní, rozmyslete si zda budete háčkovat homelesku s ohnutým lemem - podle toho bude třeba upravit délku základního řetízku. Na ohnutý lem, počítejte asi 5 cm a na horní část kulíšku také 5 cm. K délce hlavy je tedy třeba připočítat ještě 10 cm. K řetízku, který je na délku vaší hlavy, přidáváme cca 10 cm navíc a můžete dále háčkovat dle návodu. Háčkujeme po řadách na již určenou délku. 

img_1236.jpeg


HÁČKOVANÁ PŘÍJEMNĚ TEPLOUČKÁ HOMELESKA S ÚŽASNÝMI BARVAMI MOULINE CHUNKY 

VZOR
​Háčkovaný žebrovaný vzor 

Homeleska je háčkovaná jednoduchým vzorem z polodlouhých sloupků a krátkých sloupků a pevných ok. Tyto sloupky jsou háčkované za zadní nit po celé řadě a touto technikou háčkovaní za zadní nit je vzor velice pružný - často se také proto používá na olemy.

V horní části homelesky jsou háčkovaná pevná oka, ty jsou zde z toho důvodu, aby se nám horní část čepice zúžila oproti střední a spodní části. Na těle čepice jsou háčkované polodlouhé sloupky a na olemu krátké sloupky. Homeleska má klasický prodloužený tvar, který je v poslední době tak oblíbený. 

img_3088.jpeg

HÁČKOVANÁ PŘÍJEMNĚ TEPLOUČKÁ HOMELESKA S ÚŽASNÝMI BARVAMI MOULINE CHUNKY  - PSANÝ NÁVOD 

Jak jsme si již říkali, než se pustíte do háčkovaní, změřte si svoje míry.

Já jsem na dětskou velikost, styl homelesky s ohnutým lemem, určila rozměry takto: délka čepice 25 cm, olem 5 cm a šířka čepice 48 cm. 

Základní řetízek: 30 cm 

Délka: 20 cm (tělo čepice) + 5 cm (horní část) + 5 cm (olem)

Obvod hlavy: 52 cm 

Obvod kulíšku: 48 cm 

Začínáme klasickým základním řetízkem: 40 řo. První řadu budeme háčkovat za zadní nit řetízku.

R1: 1řo, 1ks do 2. řo od háčku, 1ks do nasl 8 řo, 1pds do nasl řo, (1pds háčkovaný do právě uháčkovaného pds a do současně do násl řo) opakujeme 25x, 1po do násl 6 řo. Otoč. (40 sl)

R2: 1řo, 1po do násl 6 sl za zadní nit, 1pds do nasl sl za zadní nit, (1pds háčkovaný do právě uháčkovaného pds a do současně do násl sl za zadní nit) opakujeme 25x, 1ks do násl 8 sl za zadní nit. Otoč (40 sl)

R3: 1řo, 1ks do nasl 8 sl za zadní nit, 1pds do nasl sl, za zadní nit, (1pds háčkovaný do právě uháčkovaného pds a do současně do násl sl za zadní nit) opakujeme 25x, 1po do násl 6 sl za zadní nit. Otoč. (40 sl)

R4 - R44: Opakujeme řadu R2 a R3, až dosáhnete požadované šířky, zvoleného obvodu čepice. 
Na tuto homelesku jsem opakovala řady a celkem uháčkovala 44 řad a spotřebovala právě 1 klubíčko. 

Poznámka: obvod kulíšku měříme podél nejdelší strany kulíšku, tam kde nám končí řada s krátkými sloupky (nikoliv ta strana, kde končíme pevnými oky) K měření je lepší krejčovský metr, nebo papírový metr, nikoliv pravítko.

img_3106.jpeg

 

DOKONČENÍ - INSTRUKCE PRO VŠECHNY VELIKOSTI 

Sháčkovaní kratších stran čepice
Po uháčkování obdélníku potřebných rozměrů, je čas na sháčkování stran - zvolila jsem sháčkování pevnými oky, jedno pevné oko do každého sloupku na obou stranách, háčkujeme na rubové straně za zadní nit, tím se nám hezky vytvoří vzorek na lícové straně. 

img_3083.jpeg

Sešití horní části čepice
Po sháčkování stran si ponechte delší konec příze k sešití. Používám klasickou jehlu s větším očkem. Protáhneme přízi všemi koncovými sloupky a utáhnete protaženou nit, nemusíte utahovat pevně, čepice přeložíme na půl a uhladíme a sešijme vršek čepice do řady (nikoliv do kruhu, jak většinou používám) a ještě několikrát sešitou část čepice prošijeme, aby byl vrcholek hezky zafixovaný a držel tvar do roviny. Přízi ustřihneme a volné konec zašijeme. 

Všechny volné konce zašijeme do vnitřní strany čepice.

Přetočíme homelesku na lícovou stranu, uhladíme a hurá - máme hotovo - úžasně vybarvená teploučká a příjemná čepice homeleska je hotová a skvěle padne je připravená vám rozveselit každý chladný a zimní den!

Přeji vám krásné zimní dny s touto suprovou čepicí homeleskou! 

img_1239.jpeg

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

Pokud chcete doplnit tyto suprové kulíšky hřejivým šálem nebo rukavičkami, doporučuji tyto oblíbené návody:

 

 

Kulíšky a čepice jsou vždy krásným dárkem. Vyzkoušejte i tyto návody:

 

Možná by se vám mohly líbit i tyto rytířské čepice pro kluky:

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥