Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaná Vánoční dečka nebo prostírání

30. 11. 2023

Krásný podzimní den!

Háčkované prostírání je perfektním dárkem během celého roku a při jakékoliv příležitosti. Nejvíc asi v období Vánoc. Každý má stůl, který se chystá pěkně vyzdobit. Je báječné oživit si stůl jednoduchým a stylovým háčkovaným prostíráním nebo dečkou, můžete zvolit klasické neutrální barvy nebo zvolit vánoční barvy - zelenou, červenou či zlatou nebo stříbrnou. 

 

img_0980.jpeg

Pro tento návod jsem zvolila jednoduchý vzor a snadné háčkování vánoční dečky nebo prostírání na váš stůl. A navíc - je to zábava tvořit a vykouzlit si ještě hezčí domov.

Háčkovaná vánoční dečka navazuje na sérii drobných Vánočních ozdob a dekorací během Vánočních svátků.

Od podzimu se těším na háčkované vánoční dekorace a drobnosti pro radost. Háčkovaná vánoční dečka je taková nadčasová klasika a milý dárek

Dečka je pokračováním háčkování z příze Macrome Lurex, ze které jsem již uháčkovala vánoční stromeček.

img_0993.jpeg

Tento návod je vhodný pro začátečníky – je snadný a jednoduchý, opakují se v něm řady dlouhých sloupků a řetízkových oček.

Návod na háčkovaný stromeček a hvězdičku:

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

 

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

 

 

Nastavte si odběr videí právě zde: 

subscribe-bell-icon.jpeg

ZAJÍMAJÍ VÁS DALŠÍ PODOBNÉ NÁVODY?
Kdo mě zná, ví, že mám ráda háčkované doplňky a hračky - vyzkoušejte i tyto návody na jednoduché hračky pro radost a potěšení:

 

   

 

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Určitě se návod bude ještě v budoucnu hodit. Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do práce později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

macrome-lurex-christmas-table-placemat_pin-eng.jpg

 

JAK UHÁČKOVAT VÁNOČNÍ DEČKU NEBO PROSTÍRÁNÍ 

Tento návod je určený pro začátečníky. Potřebné jsou jen základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

 

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU - PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOK. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. 

 

INSTRUKCE A DOPORUČENÍ K NÁVODU NA HÁČKOVANOU VÁNOČNÍ DEČKU NEBO PROSTÍRÁNÍ  


HÁČKOVANÁ VÁNOČNÍ DEČKA NEBO PROSTÍRÁNÍ je nadčasová sváteční dekorace, snadno a rychle si ji uháčkujete. Můžete si pohrát s různými barevnými variantami a kombinacemi.

Mohou sloužit také jako drobná pozornost a dárek pro návštěvy, kterých je o Vánocích více než v jiném období.

img_0972.jpeg

HÁČKOVANÁ VÁNOČNÍ DEČKA NEBO PROSTÍRÁNÍ - MATERIÁL

HÁČKOVANÁ VÁNOČNÍ DEČKA NEBO PROSTÍRÁNÍ je háčkovaná jako jeden kus, od středu v kruhovým řadách. 

Co budeme potřebovat?

Přízi - já jsem zvolila přízi, se kterou ráda háčkuji dekorace do bytu.

Macrome Lurex Mocha yarn

250 g / 200 m / 60 % bavlna / 40 % polyester / 10 % lurex 

https://www.vlnika.cz/z15302-prize-macrome-lurex-mocha

 

Špagátová třpytivá příze vhodná pro pletení a háčkování kabelek, košíků a dalších doplňků.

Vybrala jsem tradiční zelenou barvu se stříbrným vláknem. 

 

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

Háček: 4.5 mm
Jehlu na sešívání a na vyšívání
Nůžky


Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
DS = Dlouhý sloupek
2xDS = 2x nahozený dlouhý sloupek
ŘO = Řetízkové oko
R = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit
 

SH3DS = sháčkované 3 DS dohromady

Speciální technika: sháčkované sloupky. Sháčkování používáme tam, kde chceme snížit počet sloupků a práci zúžit.

Sháčkované 3 dlouhé sloupky (SH3DS): začneme háčkovat jako standardně dlouhý sloupek, vkládáme háček do nasl sl, nahodíme přízi a protáhneme, nahodíme a protáhneme 2 smyčkami (2 smyčky na háčku), nedokončíme ds, nahodíme příze jako když začínáme ds, vkládáme háček do nasl sl, nahodíme přízi, protáhneme okem, nahodíme a protáhneme 2 smyčkami (3 smyčky na háčku), nedokončíme ds, nahodíme příze jako když začínáme ds, vkládáme háček do nasl sl, nahodíme přízi, protáhneme okem, nahodíme a protáhneme 2 smyčkami (4 smyčky na háčku), nahodíme přízi a protáhneme přízi všemi smyčkami na háčku. 

img_0963.jpeg
 
HÁČKOVANÁ VÁNOČNÍ DEČKA NEBO PROSTÍRÁNÍ  – INSTRUKCE A POZNÁMKY K NÁVODU

1) Prostírání / dečka je háčkovaná jako jeden kus 

2) V návodu 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za dlouhý sloupek.

3) Háčkujeme v UZAVŘENÝCH kruhových řadách, kdy řadu zakončujeme pevným okem do třetího oka ze začátku řady a další řadu začínáme 3 řo.

4) ( ) – počet uvedený v závorce značí počet sloupků v řadě po uháčkování celé řady.

5) Velikost dečky:  40 cm
Velikost se může lišit se stylem háčkování a utahování příze.

img_0969.jpeg

 

HÁČKOVANÁ VÁNOČNÍ DEČKA NEBO PROSTÍRÁNÍ

PSANÝ NÁVOD

3řo na začátku řady počítáme jako náhradu za ds.

Začínáme magickým kroužkem.

R1: 3řo, 11ds do magického kroužku, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady (12 ds)

R2: 3řo(ds), 1ds do prvního sl, *2ds do násl sl* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady (24 ds)

R3: 3řo(ds), 1ds do prvního sl, 2řo, přes 1 sl *2ds do násl sl, 2řo, přes 1 sl* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady (24 skupinek 2ds a 2řo mezi nimi)

R4: po do násl 2 sl, 3řo(ds), (1ds, 1řo, 2ds) do řm, 1řo *(2ds, 1řo, 2ds) do násl řm, 1řo* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady 

R5: po do násl 2 sl, 3řo(ds), (1ds, 2řo, 2ds) do řm, 2řo, přes násl řm *(2ds, 2řo, 2ds) do násl řm, 2řo, přes násl řm* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady 

R6: po do násl 2 sl, 3řo(ds), (1ds, 3řo, 2ds) do řm, 3řo, přes násl řm *(2ds, 3řo, 2ds) do násl řm, 3řo, přes násl řm* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady

img_0967.jpeg

R7: po do násl 2 sl, 3řo(ds), (1ds, 3řo, 2ds) do řm, 3řo, přes násl řm, 9 2xds do násl řm, 3řo *(2ds, 3řo, 2ds) do násl řm, 3řo, přes násl řm, 9 2xds do násl řm, 3řo* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady  

R8: po do násl 2 sl, 3řo(ds), (1ds, 3řo, 2ds) do řm, 4řo, 1 2xds do násl 9 sl, 4řo *(2ds, 3řo, 2ds) do násl řm, 4řo, 1 2xds do násl 9 sl, 4řo* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady  

R9: po do násl 2 sl, 3řo(ds), (1ds, 3řo, 2ds) do řm, 4řo, 1 2xds do násl 9 sl, 4řo *(2ds, 3řo, 2ds) do násl řm, 4řo, 1 2xds do násl 9 sl, 4řo* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady  

R10: po do násl 2 sl, 3řo(ds), (1ds, 3řo, 2ds) do řm, 4řo, 3ds do 2xds, (1řo, přes 1 2xds, 3ds do násl 2xds) opak 4x, 4řo *(2ds, 3řo, 2ds) do násl řm, 4řo, 3ds do 2xds, (1řo, přes 1 2xds, 3ds do násl 2xds) opak 4x, 4řo * opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady  

R11: po do násl 2 sl, 3řo(ds), (1ds, 3řo, 2ds) do řm, 5řo, sh3ds, (3řo, 1ds do řo, 3řo, sh3ds)  opak 4x, 5řo *(2ds, 3řo, 2ds) do násl řm, 5řo, sh3ds, (3řo, 1ds do řm, 3řo, sh3ds) opak 4x, 5řo * opakujeme od * do * až do konce řady, řadu neviditelným spojem do 3. řo ze začátku řady  

Přízi ustřihneme a zašijeme volné konce.

img_0981.jpeg

VÝBORNĚ! HÁČKOVANÁ VÁNOČNÍ DEČKA JE HOTOVÁ A PŘIPRAVENÁ VÁM UDĚLAT RADOST, AŤ JI POUŽIJETE JAKO PROSTÍRÁNÍ NEBO DEČKU NEBO S NIMI PODARUJETE VAŠE BLÍZKÉ.

 

UŽIJTE SI TENTO NÁVOD NA HÁČKOVANOU VÁNOČNÍ DEČKU A UDĚLEJTE SI RADOST NEJEN BĚHEM VÁNOČNÍCH SVÁTKŮ!

Zajímají vás další návody ZDARMA na podzimní a Vánoční dekorace? Podívejte se třeba na tyto oblíbené:

 

Hledáte více nápadů na Vánoce? V mé kolekci háčkovaných návodů naleznete tyto návody zdarma a doplněné video návody:

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥