Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaný krajkový zvoneček s květinovým motivem na Vánoční věnec

17. 12. 2023

Krásný předvánoční čas přeji!

HÁČKOVANÝ VÁNOČNÍ ZVONEČEK je pokračováním háčkování krajkového andílka a také do série drobných Vánočních ozdob a dekorací během Vánočních svátků.

img_1092.jpeg

Od podzimu se těším na háčkované vánoční drobné dekorace, je to zábava a radost, na kterou se chystám každý rok a přemýšlím a počítám kolik kousků vyrobit, abych potěšila rodinu a přátele.

Háčkovaný krajkový vánoční zvoneček může být opět nejen jako krásná dekorace ale také jako roztomilý drobný dárek, malá pozornost pro radost.

Tento návod je vhodný pro zkušenější začátečníky – je snadný a jednoduchý, opakují se v něm řady dlouhých sloupků a řetízkových. Je však důležití stejnoměrně utahovat, aby pěkně vynikl vzorek květinky. Věřím že i ti co, s háčkováním začínají si mohou zkusit vyrobit tuto nadčasovou Vánoční dekoraci na Vánoční stromeček.

Můžete si uháčkovat zvonečky různých barev z různých tenkých přízí - já jsem zvolila tradiční bílou a zlatou. Zvonečky můžete uháčkovat v jakýchkoliv barvách, aby vám ladily s ostatní sváteční výzdobou. 

Pohrát si můžete i se zdobením zvonečku, přidat můžete mašličku, větvičky, rolničku, korálky nebo vánoční hvězdu.

Návod na háčkované hvězdičky:

Věřím, že si se zdobením pohrajete a budu ráda, když mi dáte vědět, jak jste dekoraci použili.

Pokud byste si na tento krajkový zvoneček netroufli, třeba vás potěší tento úplně jednoduchý zvoneček pro začátečníky:

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

 

První díl:

Druhý díl:

 

 

Nastavte si odběr videí právě zde: 

subscribe-bell-icon.jpeg

ZAJÍMAJÍ VÁS DALŠÍ PODOBNÉ NÁVODY?
Kdo mě zná, ví, že mám ráda háčkované doplňky a hračky - vyzkoušejte i tyto návody na jednoduché hračky pro radost a potěšení:

 

   

 

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování tohoto malého roztomilého KRAJKOVÉHO VÁNOČNÍHO ZVONEČKU? Určitě se návod bude ještě v budoucnu hodit. Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do práce později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

lace-bell-with-flowers-on-christmas-wreath_pin-cz.jpg

 

JAK UHÁČKOVAT KRAJKOVÝ VÁNOČNÍ ZVONEČEK S KVĚTINOVÝM MOTIVEM

Tento návod je určený pro zkušenější začátečníky. Potřebné jsou jen základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU - PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince nebo YouTube KomunitěDoufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

INSTRUKCE A DOPORUČENÍ K NÁVODU NA KRAJKOVÝ VÁNOČNÍ ZVONEČEK S KVĚTINOVÝM MOTIVEM

Háčkovaný KRAJKOVÝ VÁNOČNÍ ZVONEČEK - je nadčasová sváteční dekorace, snadno a rychle si ji uháčkujete. Můžete si pohrát s různými barevnými variantami a kombinacemi.

HÁČKOVANÉ VÁNOČNÍ ZVONEČKY si můžete pověsit na váš Vánoční stromek jako ozdoby, jako dekoraci je umístit na Vánoční stůl nebo přidat na Adventní věnec.

Mohou sloužit také jako drobná pozornost a dárek pro návštěvy, kterých je o Vánocích více než v jiném období.

img_1101.jpeg

 

KRAJKOVÝ VÁNOČNÍ ZVONEČEK S KVĚTINOVÝM MOTIVEM - MATERIÁL

 

KRAJKOVÝ VÁNOČNÍ ZVONEČEK S KVĚTINOVÝM MOTIVEM je háčkovaný jako jeden kus, od shora dolů.

 

Co budeme potřebovat?

Přízi - já jsem zvolila přízi, se kterou ráda háčkuji krajkové dekorace.

Vyberete si barvy, které se vám líbí - já háčkovala z bílé příze.

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

Doporučená příze:

Alize Miss
50 g / 280 m / 100% bavlna
Tato tenká bavlněná příze je vhodná především pro háčkování lehkých úpletů a různých aplikací.
https://www.vlnika.cz/z18065-prize-miss 

 

Alize Bella

100g / 360 m / 100% bavlna
Jemná bavlněná příze, ze které upletete či uháčkujete mnoho zajímavých výrobků: halenky, tuniky, lehké svetříky, čepičky aj.
https://www.vlnika.cz/z17416-prize-bella-100

 

Nebo příze
Alize Forever

50 g / 280 m / 100 % mikroakryl
https://www.vlnika.cz/z14257-prize-forever
Tenká, především háčkovací příze pro lehké úplety a různé aplikace.

 


 

 

Příze Metallic Thread Cone
100 g / 1000 m / 100% lurex 
https://www.vlnika.cz/z22128-prize-metallic-cone

Lurexová nit s velkým návinem 1000 metrů, vhodná jako dekorační příplet k ostatním přízím.

img_3194.jpeg

Háček: 1.5 - 2.00 mm
Jehlu na sešívání a na vyšívání
Nůžky
Korálek na ozdobení


Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
DS = Dlouhý sloupek

ŘO = Řetízkové oko
R = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit
img_0961.jpeg
 
KRAJKOVÝ VÁNOČNÍ ZVONEČEK S KVĚTINOVÝM MOTIVEM – INSTRUKCE A POZNÁMKY K NÁVODU

1) V návodu 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za sloupek.

2) Doporučuji začínat magickým kroužek

3) Háčkujeme v UZAVŘENÝCH kruhových řadách, kdy řadu zakončujeme pevným okem do třetího oka ze začátku řady a další řadu začínáme 3 řo.

4) ( ) – počet uvedený v závorce značí počet sloupků v řadě po uháčkování celé řady.

5) Zvoneček je háčkovaný jako jeden kus, od shora dolů.

6) Velikost Vánočního ZVONEČKU podle zvoleného háčku: 7.5 cm na výšku, 9 cm na šířku. Velikost se může lišit se stylem háčkování a utahování příze.

7) Pokud byste si přáli Vánoční zvonek menší nebo větší, lze použít větší či menší háček a změnit přízi.

img_3199.jpeg

 

KRAJKOVÝ VÁNOČNÍ ZVONEČEK S KVĚTINOVÝM MOTIVEM

PSANÝ NÁVOD

3řo na začátku řady počítáme jako náhradu za ds.

Začínáme magickým kroužkem.

Pokud si ponecháte delší konec, použijete jej na očko na zavěšení nebo na navázání korálku (není to nutné, přízi lze navázat po dokončení zvonečku).

 

R1: 3řo, 23ds do magického kroužku (24 ds)

R2: 3řo (ds), 1řo *1ds do násl sl, 1řo* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady (24 ds a 1řo mezi nimi)

R3: 3řo (ds), 2řo *1ds do násl sl, 2řo* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady (24 ds a 2řo mezi nimi)

R4: 3řo (ds), 2ds do 2řo řm *1ds do násl sl, 2ds do násl 2řo řm* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3. řo ze začátku řady (72 ds)

R5: 3řo (ds), 1ds do násl 9 sl, 5řo, přes 2 sl *1ds do násl 10 sl, 5řo, přes 2 ds* opakujeme od * do * až do konce řady, posledních 5řo háčkujeme takto: 2řo, 1ds do 3. řo ze začátku řady (6 opakování (10ds a 5řořm))

R6: *4řo, přes 2 ds, 1ds do násl 6 sl, 4řo, přes 2 sl, po do 3.řo z 5řořm* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu zakončíme po do prvního řo na začátku řady 

R7: *6řo, přes 2 ds, 1ds do násl 2 sl, 6řo, přes 2 sl, po do po* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu zakončíme po do prvního řo na začátku řady 

R8*4řo, přes 4 řo, 1ds do násl 2 řo, 1ds do násl 2 sl, 1ds do násl 2 řo, 4řo, po do po* opakujeme od * do * až do konce řady, poslední 4řo háčkujeme jako 2xds do 1. řo ze začátku řady

R9: 3řo, 1ds do nasl řo, 2řo, přes 4 řo, 1ds do násl 2 řo, 1ds do násl 6 sl *1ds do násl 2 řo, 2řo, přes 4 řo, 1ds do násl 2 řo, 1ds do násl 6 sl * opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3řo ze začátku řady.

R10: 3řo, 1ds do násl sl, 2ds do 2řořm, 1ds do násl 8 sl *1ds do násl 2 sl, 2ds do 2řořm, 1ds do násl 8 sl* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 3řo ze začátku řady (72 ds)

img_1091.jpeg

R11: 1řo, 1ks do 1.sl, 5řo, přes 2 sl, *1ks do násl sl, 5řo, přes 2 sl* opakujeme od * do * až do konce řady, posledních 5 řo háčkujeme takto: 2řo, 1ds do 1.ks na začátku řady (24 obloučků)

R12: 1řo, 1ks do řm, 5řo, *1ks do násl 5řo řm, 5řo* opakujeme od * do * až do konce řady, posledních 5 řo háčkujeme takto: 2řo, 1ds do 1.ks na začátku řady (24 obloučků)

R13 - R15: Opakuj řadu R13

Celkem 5 řad s obloučky

R16: 1řo, 1ks do řm, *7 ds do násl 5řo řm, 1ks do násl 5řo řm* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 1. řo ze začátku řady (12 vějířků)

Pokud chcete můžete si zvoneček obháčkovat jinou přízí nebo pokračovat v háčkovaní původní přízí.

Pokud zvolíte novou barvu, tak současnou přízi ustřihneme a zašijeme volné konce.

Navážeme novou přízi - zlatá nit nebo jiná příze odlišné barvy

R17: 1řo, 1ks do 1.sl, 1ks do násl 7 ds, *1ks do násl ks, 1ks do násl 7 ds* opakujeme od * do * až do konce řady, řadu uzavřeme po do 1. řo ze začátku řady

Přízi ustřihneme a zašijeme volné konce.

img_1104.jpeg

INSTRUKCE K DOKONČENÍ

Delší volný konec na začátku magického kroužku horní části zvonečku použijeme k navázání korálku na ozdobu. Já jsem navázala novou přízí, zlatou nit a uháčkovala řetízek, tak dlouhý, aby dosahoval po spodní okraj zvonečku, protáhla jsem korálek a zavázala.

Pokud budete chtít zvoneček zavěsit, navážeme novou přízí do magického kroužku, uháčkujeme řetízek cca 8 cm dlouhý a přišijeme druhý konec řetízku do magického kroužku a máme hotové očko za zavěšení. Očko jsem háčkovala zlatou přízí.

Může si uháčkovat sadu 2 zvonečků, ty spojit dohromady uháčkovaným řetízkem a případně ještě ozdobit mašlí nebo vánoční hvězdou.

VÝBORNĚ! MALÉ VÁNOČNÍ ZVONEČKY JSOU HOTOVÉ A PŘIPRAVENÉ VÁM UDĚLAT RADOST, AŤ SI JE POVĚSÍTE JAKO DEKORACI NA VÁNOČNÍ STROMEK NEBO S NIMI PODARUJETE VAŠE BLÍZKÉ.

UŽIJTE SI TENTO NÁVOD NA HÁČKOVANÝ VÁNOČNÍ ZVONEČEK A UDĚLEJTE SI RADOST NEJEN BĚHEM VÁNOČNÍCH SVÁTKŮ!

 

Zajímají vás další návody ZDARMA na Vánoční dekorace? Podívejte se třeba na tyto oblíbené:

 

 

Hledáte více nápadů na Vánoce? V mé kolekci háčkovaných návodů naleznete tyto návody zdarma a doplněné video návody:

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥