Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaný snadný kobereček nebo rohožka z jutové příze Judita

Krásný den všem!
 
ráda zkouším nové příze a z jutové příze ještě žádný doplněk na zkrášlení bydlení nemám, tak jsem se pustila do háčkovaného koberečku, nebo chcete-li rohožky, záleží, jak se rozhodnete jej používat.
 
Kobereček je háčkovaný z jutové příze Judita - jedná se o směs juty a bavlny, takže na háčkovaní není tak hrubá, jako klasická jutová příze a přesto hezky vynikne její přírodní vzhled.
 
Zvolila jsem jednoduchý pravidelný filetový vzor z dlouhých sloupků a řetízkových ok, na menší kobereček mi stačilo jedno klubíčko.
img_8854.jpeg
 

Kobereček je háčkovaný od středu, jako čtverec se čtyřmi řadami a následně doplněný jednou řadou na dvou protilehlých stranách a vznikne tak tvar obdélníku. 

img_8885.jpeg

Tento návod je určený pro začátečníky. Nejsou potřebné speciální znalosti háčkování, vše je vysvětleno a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU - PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

 

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

 

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

 
pin-it-for-later-logo-1.jpeg
juta-mat-judita_pin_cz.jpg
 

Tento háčkovaný kobereček může být i báječným doplňkem do vaší domácnosti a také krásným dárkem pro vaše blízké.

INSTRUKCE
Uháčkovat tento kobereček je zábavné a bude příjemně překvapené, že i poměrně rychlé - háčkování velkým háčkem a filetovým vzorem pěkně přibývá.
Používám jen dlouhé sloupky a řetízková oka, háčkuji nejprve čtverec a potom z něho obdélník. Věřím, že návod vás bude bavit, tak jako mě! 
 
img_8888.jpeg
 
Návod je háčkovaný z příze: Judita od společnosti Vlnika
Velmi zajímavá pevná příze ve složení bavlny a juty. Využití najde při výrobě bytových dekorací, pletení košíků a dalších výrobku v přírodním stylu.
 
Judita: 500g / 60m / 50% bavlna a 50% juta  
Spotřeba: 1 klubko
 
 
00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg


Dále budete potřebovat jehlu za zašití volných konců a nůžky.

Háček: 8.0 mm
Obtížnost: level 1 - háčkování pro začátečníky
img_8883.jpeg
 

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
KS = Krátký sloupek

DS = Dlouhý sloupek
ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
M = mezera
RM = řetízková mezera

SH = Sháčkovat
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_8861.jpeg

POZNÁMKY K NÁVODU
1) 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za 1ds. 
2) každou řadu zakončíme pevným okem do 3. řo na začátku řady
3) Projekt je háčkovaný ze čtverce, který nakonec upravíme na obdélník
4) Kobereček je háčkovaný v jednom kuse

5) Velikost: 35 cm / 13.5 inch x 29 cm / 11.3 inch 

img_8884.jpeg

PSANÝ NÁVOD

Začneme magickým kroužkem

Háčkujeme v uzavřených řadách.
Řadu zakončíme pevným okem. 

R1: 2řo (1ds), 3řo, 2ds, 3řo, 2ds, 3řo, 2ds, 3řo, po do 2. řo na začátku řady. (4 skupiny 2ds a 3řo mezi nimi)

R2: po do 3řo, abychom se přesunuli do rohu, 2řo (1ds), 3řo (roh), 2ds do 3řo řm, 1ds do nasl 2ds, (2ds, 3řo, 2ds) do nasl 3řo řm, 1ds do nasl 2ds, (2ds, 3řo, 2ds) do nasl 3řo řm, 1ds do nasl 2ds, (2ds, 3řo, 2ds) do nasl 3řo řm, 1ds do nasl 2ds, 1ds do nasl 3řo řm, po do 2. řo na začátku řady. (4 skupiny 6ds a 3řo mezi nimi)

img_8862.jpeg

R3: po do 3řo, abychom se přesunuli do rohu, 2řo (1ds), 3řo (roh), 2ds do 3řo řm, 2řo, přes 2sl, 1ds do nasl 4ds, (2ds, 3řo, 2ds) do nasl 3řo řm, 2řo, přes 2sl, 1ds do nasl 4ds, (2ds, 3řo, 2ds) do nasl 3řo řm, 2řo, přes 2sl, 1ds do nasl 4ds, (2ds, 3řo, 2ds) do nasl 3řo řm, 2řo, přes 2sl, 1ds do nasl 4ds, 1ds do nasl 2řo řm, po do 2. řo na začátku řady. 

R4: po do 3řo, abychom se přesunuli do rohu, 2řo (1ds), 3řo (roh), 2ds do 3řo řm, 1 ds do nasl 2ds, 2ds do 2řo řm, 1ds do nasl 4ds, (2ds, 3řo, 2ds) do nasl 3řo řm, 1 ds do nasl 2ds, 2ds do 2řo řm, 1ds do nasl 4ds, (2ds, 3řo, 2ds) do nasl 3řo řm, 1 ds do nasl 2ds, 2ds do 2řo řm, 1ds do nasl 4ds, (2ds, 3řo, 2ds) do nasl 3řo řm, 1 ds do nasl 2ds, 2ds do 2řo řm, 1ds do nasl 4ds, 1ds do nasl 2řo řm, po do 3. řo na začátku řady.  

Pokud budeme chtít základní čtverec větší opakujte řadu R3 a R4 až budete mít potřebnou velikost čtverce.

R5: po do 3řo, abychom se přesunuli do rohu, 3řo, 1ds do 3řo řm, 1ds do nasl 4ds, 2řo, přes 2sl, 2ds do 2řo řm, 2řo, přes 2sl, 1ds do nasl 4ds, 2ds do nasl 2řo řm, 2po do 1ds, 1po do každého sl a do každého řo až další 2řo řm v rohu, 3řo (1ds), 1ds do 2řo řm, 1ds do nasl 4ds, 2řo, přes 2sl, 2ds do 2řo řm, 2řo, přes 2sl, 1ds do nasl 4ds, 2ds do násl 2řo řm, 2po do 1ds, 1po do každého sl a do každého řo až na začátek řady. Řadu zakončíme neviditelným spojen nebo po.

Kobereček - rohožka je hotová! Doufám, že vám zpříjemní a zútulní váš domov. 

img_8881.jpeg

 

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentářVelice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování koberečku povedlo! 

Pokud rádi háčkujete doplňku do bytu jako já a rádi si vyhrajete se vzorečkem, mám pro vás i další zajímavé návody:

 

Zalíbit by se vám mohly i další zajímavé háčkované návody z kapitoly na mém blogu. Klikněte na vybraný vzor a dostanete se na stránku s návodem nebo se mrkněte na Playlist na mém Youtube kanále:

Háčkované radost, dekorace do domu a bytu, sváteční háčkování

Vyzkoušejte i ty populární háčkované kabelky! Stačí kliknout na obrázek, návody jsou zdarma a vždy doplněné videonávodem. 

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥