Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaný elegantní Mobius šál z efektní příze Sharee

28. 3. 2024

Krásný den všem!

Dnes mám pro vás návod na krásný elegantní šál z efektní zajímavé příze Sharee. Moc jsem se těšila, až tuto přízi vyzkouším. Vybrala jsem pro háčkování šálu výraznou červenou barvu.

Šál nebo chcete-li přehoz přes ramena je háčkovaný s mobius křížením, může také velice dobře sloužit jako šálka, kapuca nebo nákrčník - vše v jednom, můžete se sami rozhodnout, jak jej právě budete nosit. Stačí jej přehodit přes ramena a hned je vám o trošku tepleji. 

Zvolila jsem úplně jednoduchý véčkový vzor, který se háčkuje snadno a rychle. Tento vzor zvládnou i úplní začátečníci, kteří umí uháčkovat dlouhé sloupky a řetízková oka. Háčkujeme stále jednu řadu pořád kolem dokola, háčkování nekonečné řady, kterou ukončíte až když budete spokojené s výškou šálu nebo až vám dojde klubíčko.

Šál nebo přehoz přes ramena či nákrčník si můžete uháčkovat malý, velký, vysoký i široký, podle vaší velikosti a podle vašich potřeb a vkusu.

Já jsem uháčkovala šál ze tří klubíček a vyšel mi přesně kolem ramen a přes celá záda. 

p1010676.jpeg

Tento elegantní zajímavý výrazně červený šál je skvělý k nošení po celý rok, hodí se výborně na různé slavnostní příležitosti, do divadla, na party, na příjemnou večeři. Šál má všestranné využití jsem již zmiňovala, prostě paráda a hlavně může sloužit jako prima dárek. Který způsob nošení se líbí právě vám?

Těšíte se na tento krásný elegantní šál se zajímavým reliéfním vzorem? Je to luxusní kousek do šatníku! Pojďme se pustit do háčkování, ať se můžete s tímto šálem brzy potěšit!
 
VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

 

 

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

sharee-wrap-pin-cz.jpg

 

Zajímají vás další návody? Stáhněte si e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

Připravila jsem pro vás e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU jedná se o soubor více než 60 projektů s návody a videonávody za celý rok 2023!

Můžete si stáhnout e-book jako pdf s tříděným obsahem a odkazy, aby se vám lépe hledal návod, který potřebujete. Nebo jste třeba některý z návodů přehlédly a nyní vám udělá radost a nebo jen hledáte inspiraci a některý z mých nápadů vás posune v dalším tvoření!
Tento soubor je ZDARMA a můžete jej sdílet se svými kamarádkami a přáteli. Vzhledem k velikosti je nutné si HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU stáhnout z odkazu (nelze zaslat jako přílohu do mailu). Klikněte na odkaz nebo na obrázek e-booku a napište si o HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

https://forms.gle/DKsJzjVD4NZn3JSj9 

hackovani-s-laskou-a-nebeskou-2023.jpeg

 

HÁČKOVANÝ ELEGANTNÍ MOBIUS ŠÁL Z EFEKTNÍ PŘÍZE SHAREE   

Tento návod je určený pro začátečníky. Potřebné jsou základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU! PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince: Háčkování, pletení a tvoření z JEDNOHO KLUBÍČKA. Tipy, inspirace a návody. nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

Níže naleznete veškeré potřebné instrukce, doporučení a psaný návod. Pojďme se tedy pustit do háčkování tohoto krásného elegantního šálu s véčkovým vzorem. 

HÁČKOVANÝ ELEGANTNÍ MOBIUS ŠÁL Z EFEKTNÍ PŘÍZE SHAREE - INSTRUKCE K NÁVODU 

Mám oblíbené šátky a šálky. Tento šál je opravdu snadný, rychle přibývá. Šál je háčkovaný ve spirálových řadách. Velikost šálu je třeba nastavit hned na začátku, protože podle zvolené velikosti si nastavíte délku řetízku. Doporučuji si změřit obvod přes hrudník kolem ramen včetně obou paží a to zcela volně. 

Výběr příze byl snadný - měla jsem připravenou krásnou efektní a zajímavou přízi od VLNIKY: SHAREE

Sharee: 100 g / 88 m / 90 % akryl + 10 polyester

https://www.vlnika.cz/z2200-prize-sharee

img_4562.jpeg

Spotřeba: 3 klubíčka
 

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

Háček 7 mm

Velikost: dámská, Medium - snadno si ji upravíte na větší či menší velikost 

p1010668.jpeg

HÁČKOVANÝ ELEGANTNÍ MOBIUS ŠÁL Z EFEKTNÍ PŘÍZE SHAREE - POZNÁMKY K NÁVODU:


1) Návod je na velikost M. Níže uvedený psaný vzor lze snadno upravit na menší nebo větší velikost, je si přizpůsobíte počet řad. Pamatujte, že při háčkování větší velikosti šálu budete potřebovat více příze.

2) Před háčkování si změřte potřebnou velikost. Já jsem začínala na délku řetízku 105 cm, háčkovala řetízek 121 řo.  

3) Tento šál je háčkovaný ve spirálových řadách, háčkujeme bez ukončení řady, stále na lícové straně. 

4) 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za dlouhý sloupek

5) Velikost šálu: 105 cm na obvod, 40 cm na výšku

6) Velikost se může lišit se stylem háčkování a utahování příze.

Poznámka: velikost je měřena při položení a srovnání látky na rovné ploše (měřit můžete např. na stole), před tím, než se látka natáhne nebo napne podle obvodů těla.

7) Šál je háčkovaný jako jeden kus.

8) Podle vkusu můžete ozdobit broží, knoflíkem nebo háčkovanou dekorací 

9) Uháčkovat tento šál je opravdu snadné. Stačí znalost háčkování dlouhých sloupků a řetízkových ok.

10) Mobius smyčka = vezměte levou stranu vaší práce (stranu kde je první ds) opatrně, abyste neměli řetízek přetočený, přibližte oba konce k sobě, otočte jeden konec směrem k sobě, resp. dolu, přetočili jsme jeden konec základního řetízku. Oba konce máme nyní u sebe, na stejné úrovni, vytvořili jsme překřížení, smyčku. 

p1010661.jpeg

Obtížnost: Level 1 - snadné háčkování pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
DS = Dlouhý sloupek
ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

JAK UHÁČKOVAT ŠÁTEK ANGORA GOLD S RELIÉFNÍM VĚJÍŘKOVÝM VZOREM  
/ DÁMSKÁ M VELIKOST

Vezmeme háček 7.0 mm a uháčkujeme pevný uzel.
Budeme začínat základním řetízkem. Počet řetízkových ok je násobek 4 + 1 řo.
Uháčkujeme řetízek: 121 řo

R1: 3řo (1ds), 1řo, dále háčkujeme ds do 6 řo od háčku (1řo za ds, 3řo jako ds, 1řo na řetízku přeskočíme), *ds do nasl sl, 1řo, přes 1řo na řetízku* opakujeme od * do *, řadu zakončíme 1ds do posl řo. Máme uháčkováno 61 "okýnek"

Nyní je třeba vytvořit Mobius smyčku = vezměte levou stranu vaší práce (stranu kde je první ds) opatrně, abyste neměli řetízek přetočený, přibližte oba konce k sobě, otočte jeden konec směrem k sobě, resp. dolu, přetočili jsme jeden konec základního řetízku. Oba konce máme nyní u sebe, na stejné úrovni, vytvořili jsme překřížení, smyčku.

img_4566.jpeg

R2: háčkujeme véčkový vzor do "okýnek", *ds do 1 řo řm (do prvního okénka), 1řo, 1ds do stejné 1řo řm, 1řo, *přes 1řo řm (přeskočíme okénko), ds do násl 1řo řm (do následujícího okénka), 1řo, 1ds do stejné 1řo řm, 1řo*  opakujeme od * do * až do konce řady. Háčkujeme tedy véčko do 1., do 3., do 5. atd. okénka. Celkem 31 véček.

R3: pokračujeme v háčkování véčkového vzoru do "okýnek" ale na opačné straně řady R1
*ds do 1 řo řm (do druhého okénka od začátku řady), 1řo, 1ds do stejné 1řo řm, 1řo, *přes 1řo řm (přeskočíme okénko), ds do násl 1řo řm (do následujícího okénka), 1řo, 1ds do stejné 1řo řm, 1řo*  opakujeme od * do * až do konce řady. Háčkujeme tedy véčko do 2., do 4., do 6. atd. okénka. Celkem 30 véček.

R4: pokračujeme v háčkování véčkového vzoru, nyní už háčkujeme véčko do véčka a mezi véčky háčkujeme 1řo. 
*ds do 1 řo řm (do véčka z předchozí řady), 1řo, 1ds do stejné 1řo řm, 1řo* opakujeme od * do * až do doby, kdy budete spokojené se šířkou šálu. 

Zakončíme háčkování pevným okem. Přízi ustřihneme a volný konec zašijeme.

p1010632.jpeg

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

Pokud rádi háčkujete šály a šálky jako já a rádi si vyhrajete se vzorečkem, mám pro vás i další zajímavé návody:

 

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥