Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaný třpytivý střapatý šátek od cípu pro začátečníky

11. 2. 2024

Krásný den všem!

Před časem jsem si přinesla domů krásnou třpytivou přízi Simli Kristal a říkala jsem si, že tentokrát uháčkuji šátek od cípu. Měla jsem 2 klubíčka - stříbrné světle šedé a tmavě šedé. Zvolila jsem jednoduchý vzorek s reliéfními dlouhými sloupky a jen dvěma řadami, které se opakují.

Doháčkovala jsem část ze 2 klubíček a šátek byl spíše dívčí, doplnila jsem tedy ještě jedno klubíčko, vybrala jsem černou barvu a šátek je nyní hotový a krásně tón v tón sladěný.

img_2348.jpeg

Šátek je háčkovaný od cípu a je mírně asymetrický. Ideální pro začátečníky, kteří si chtějí natrénovat dlouhé sloupky. 

Tento elegantní šátek je skvělý od podzimu do jara a také krásně doplní třeba kostým do práce nebo šaty pro různé slavnostní příležitosti. 

img_2426.jpeg

Návod je středně velký šátek, který si snadno upravíte na větší i menší.
 
Těšíte se na tento elegantní třpytivý šátek? Je to luxusní kousek do šatníku a nebo i krásný dárek pro kamarádku, pojďme se tedy rovnou pustit do práce ať se můžete s tím šátkem brzy potěšit!
 
VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

 

 

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

shaggy-sparkly-scarf-linda-simli-kristal-pin-cz.jpg

 

Zajímají vás další návody? Stáhněte si e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

Připravila jsem pro vás e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU jedná se o soubor více než 60 projektů s návody a videonávody za celý rok 2023!

Můžete si stáhnout e-book jako pdf s tříděným obsahem a odkazy, aby se vám lépe hledal návod, který potřebujete. Nebo jste třeba některý z návodů přehlédly a nyní vám udělá radost a nebo jen hledáte inspiraci a některý z mých nápadů vás posune v dalším tvoření!
Tento soubor je ZDARMA a můžete jej sdílet se svými kamarádkami a přáteli. Vzhledem k velikosti je nutné si HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU stáhnout z odkazu (nelze zaslat jako přílohu do mailu). Klikněte na odkaz nebo na obrázek e-booku a napište si o HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

https://forms.gle/DKsJzjVD4NZn3JSj9 

hackovani-s-laskou-a-nebeskou-2023.jpeg

 

HÁČKOVANÝ TŘPYTIVÝ STŘAPATÝ ŠÁTEK OD CÍPU 

Tento návod je určený pro začátečníky. Potřebné jsou základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU! PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince: Háčkování, pletení a tvoření z JEDNOHO KLUBÍČKA. Tipy, inspirace a návody. nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

Níže naleznete veškeré potřebné instrukce, doporučení a psaný návod. Pojďme se tedy pustit do háčkování tohoto parádního třpytivého šátku. 

HÁČKOVANÝ TŘPYTIVÝ STŘAPATÝ ŠÁTEK OD CÍPU - INSTRUKCE K NÁVODU 

Mám oblíbené šátky a šálky. Tento šátek je opravdu snadná, rychle přibývá, opakujete jen 2 řady a za den máte hotovo - ikdyž jste začátečník.

Výběr příze byl snadný - měla jsem připravenou krásnou třpytivou přízi od AYAZ: Simli Kristal, kterou mám vyzkoušenou z vánočního háčkování, že je příjemná, zářivá a vypadá velice elegantně. 

img_2360.jpeg

Pro velikost středně velký šátek budete potřebovat: 

Ayaz Simli Kristal

https://www.vlnika.cz/z11832-prize-simli-kristal

Třpytivá, střapatá příze exkluzivního vzhledu. Tuto přízi najdete v nepřeberné paletě zářivých barev.


100g, 200m, 75% polyester, 25% metalické vlákno  

 


Spotřeba:

3 klubíčka 

 

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

Háček 4 mm

Velikost: dámská, středně velký šátek - snadno si ji upravíte na větší či menší velikost 

HÁČKOVANÝ TŘPYTIVÝ STŘAPATÝ ŠÁTEK OD CÍPU - POZNÁMKY K NÁVODU:

1) Níže uvedený psaný vzor lze snadno upravit na menší nebo větší velikost, je si přizpůsobíte počet řad. Pamatujte, že při háčkování větší velikosti šátku budete potřebovat více příze.

2) Tento TŘPYTIVÝ STŘAPATÝ ŠÁTEK je háčkovaný po řadách, po dokončení řady práci otočte.

3) 2řo na začátku řady slouží jako náhrada za dlouhý sloupek

4) Velikost šátku:

155 cm x 100 cm x 85 cm 

5) Velikost se může lišit se stylem háčkování a utahování příze.

Poznámka: velikost je měřena při položení a srovnání látky na rovné ploše (měřit můžete např. na stole), před tím, než se látka natáhne nebo napne podle obvodů těla.

6) Šátek je háčkovaný od cípu / rohu (nikoliv od středu) a má mírně asymetrický tvar trojúhelníku. 

7) Šátek je háčkovaný ze třech klubíček, jako jeden kus.

8) Podle vkusu můžete ozdobit střapečky nebo bambulkami. 

9) Uháčkovat tento šátek je opravdu snadné. Stačí znalost háčkování pdlouhých sloupků a řetízkových ok.

img_2344.jpeg

Obtížnost: Level 1 - snadné háčkování pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
DS = Dlouhý sloupek
PRDS = Přední reliéfní dlouhý sloupek
ŘO = Řetízkové oko

Ř = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

Speciální technika: přední reliéfní dlouhý sloupek, zadní reliéfní dlouhý sloupek. Tuto techniku si podrobně ukážeme ve video návodu. Jednoduše řečeno, místo vpíchnutí do očka předcházející řady zde pouze podebereme celý sloupek (zepředu nebo zezadu) a dál pokračujeme, jako bychom háčkovali dlouhý sloupek. 

img_2342.jpeg

JAK UHÁČKOVAT TŘPYTIVÝ STŘAPATÝ ŠÁTEK OD CÍPU  / DÁMSKÁ STŘEDNÍ VELIKOST

Vezmeme háček 4.0 mm a uháčkujeme pevný uzel.
Budeme pracovat po řadách tam a zpět.

R1: 4řo, 2ds do 1. řo na začátku řetízku otoč 

R2: 4řo, 1ds do 1. ds, 1řo, přes 1sl, 1ds do 4. řo oka od začátku řady, otoč 

R3: 2řo, 1ds do řm, 1ds do násl ds, 4ds do 4řm řm, otoč 

R4: 4řo, 1ds do 1. ds, opakuj 2x (1řo, přes 1sl, 1 prds do násl ds), 1řo, přes 1ds, 1ds do 2. řo od začátku řady, otoč

R5: 2řo, opakujeme až k řm na konci řady: (1ds do řm, 1ds do násl ds), 4ds do 4řm řm, otoč 

R6: 4řo, 1ds do 1. ds, opakuj až k předposlednímu sl v řadě: (1řo, přes 1sl, 1 prds do násl ds), 1řo, přes 1ds, 1ds do 2. řo od začátku řady, otoč

Opakuj řadu R5 a R6 až budete spokojené se šířkou a délkou šátku. 

Příze zastřihneme a zašijeme do rubové strany

img_2442.jpeg

Spotřebovala jsem na šátek právě 3 klubíčka.

Barva A: 54 řad
Barva B: 22 řad

Barva C: 15 řad

Šátek je mírně asymetrický a má tyto rozměry:

155 cm x 100 cm x 85 cm 

img_2437.jpeg

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

Pokud rádi háčkujete šály a šálky jako já a rádi si vyhrajete se vzorečkem, mám pro vás i další zajímavé návody:

 

Rukavice i bezprsťáky jsou krásným dárkem. Ráda háčkuji dárky pro své milé přátele a rodinu, můžete zvolit různé zajímavé a originální vzory, barvy, tvary a vaše práce tak úžasně dotvoří outfit každého koho podarujete. Vyzkoušejte i tyto návody: 

 

 

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥