Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaný veselý nádherně barevný jarně letní svetřík Rasty

20. 3. 2024

Krásný den všem! 

Kdo z vás rád háčkuje jednoduché letní topíky, tuniky nebo svetříky? Jakmile začne být trochu tepleji, tak mě tyhle háčkované kousky do šatníku lákají. 
Pustila jsem se už teď do háčkovaného svetříku, který je nádherně vybarvený, veselý, příjemný na nošení a se zajímavým vzorkem, který není vůbec těžké si zapamatovat.
Tento jarně-letní svetřík se vzdušným vzorečkem se dá perfektně přizpůsobit na jakoukoliv velikost a styl.
Tento svetřík je spíše oversized, a je také díky úžasné přízi Rasty je veselý a zábavný!
p1010695.jpeg

Pokud hledáte návod na snadný háčkovaný jarně-letní svetřík nebo topík se snadnou konstrukcí a jednoduchým vzorem pro začátečníky, tak jste teď na správném místě.

Svetřík je snadné zvětšit nebo zmenšit, takže budete moci lehce uháčkovat svetřík pro každého, kdo bude takový parádní barevný kousek do šatníku potřebovat.

Tento háčkovaný veselý barevný svetřík je uháčkovaný z báječné příze Rasty, kterou jsem si zamilovala hned od prvního pohledu a doteku.

Háčkované svetříky jsou na mém každoročním jarním seznamu háčkovaných věcí - je to takový rychlý jednoduchý kousek, který vám oživí šatník.

img_3194.jpeg

Doufám, že se vám bude háčkování a nošení tohoto veselého svetříku líbit a užijete si jej po celou letní dovolenkovou a prázdninovou sezónu! 

Vzhledem k tomu, jak je tento svetřík navržen a konstruován, má jednoduchý formát složený ze dvou stejných dílů do tvaru "T" - předního a zadního dílu, rukávy jsou háčkované rovnou spolu se svetříkem.

V návodu níže uvádím XS velikost - velikost pro náctileté, ale tu si snadno změníte a upravíte - prodloužíte, rozšíříte nebo zkrátíte či zúžíte. V návodu není žádné speciální tvarování, tak je naprosto ideální i pro začátečníky. 

Čeká nás doufám báječné slunečné jaro a léto, čas dovolených a prázdnin, pojďme se tedy do toho rovnou pustit!

 
VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

 

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

rasty-sweater_pin-cz.jpg

Zajímají vás další návody? Stáhněte si e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

Připravila jsem pro vás e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU jedná se o soubor více než 60 projektů s návody a videonávody za celý rok 2023!

Můžete si stáhnout e-book jako pdf s tříděným obsahem a odkazy, aby se vám lépe hledal návod, který potřebujete. Nebo jste třeba některý z návodů přehlédly a nyní vám udělá radost a nebo jen hledáte inspiraci a některý z mých nápadů vás posune v dalším tvoření!
Tento soubor je ZDARMA a můžete jej sdílet se svými kamarádkami a přáteli. Vzhledem k velikosti je nutné si HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU stáhnout z odkazu (nelze zaslat jako přílohu do mailu). Klikněte na odkaz nebo na obrázek e-booku a napište si o HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

https://forms.gle/DKsJzjVD4NZn3JSj9 

hackovani-s-laskou-a-nebeskou-2023.jpeg

 

HÁČKOVANÝ VESELÝ BAREVNÝ SVETŘÍK RASTY NA JARO A LÉTO 

Tento návod je určený pro začátečníky. Potřebné jsou základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU! PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince: Háčkování, pletení a tvoření z JEDNOHO KLUBÍČKA. Tipy, inspirace a návody. nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

Níže naleznete veškeré potřebné instrukce, doporučení a psaný návod. Pojďme se tedy pustit do háčkování tohoto krásného barevného veselého svetříku.  

HÁČKOVANÝ VESELÝ BAREVNÝ SVETŘÍK RASTY NA JARO A LÉTO - INSTRUKCE K NÁVODU 

Uháčkovat tento svetřík je velice snadné a budete příjemně překvapené, že i velice rychlé - háčkování vzorečku s velkými mezerami véčkovým vzorem pěkně přibývá a práce jde od ruky. Můžete si pohrát s různými styly, střihy, velikostí, délkou i šířkou a věřím, že návod vás bude bavit, tak jako mě! 

Výběr příze byl snadný - měla jsem připravenou krásnou barevnou příjemnou a jemnou přízi od VLNIKY: RASTY.

https://www.vlnika.cz/z19910-prize-rasty

1 klubíčko: 100 g / 246 m / 100 % polyakryl

Příze je příjemná příze z jemného polyakrylu, krásně melírově vybarvená se zajímavými barevnými přechody. 

img_4554.jpeg

Doporučený háček: 5 mm

Na dámskou velikost XS nebo velikost pro náctileté 150 cm ve stylu spíše oversized budete potřebovat 2 a 1/3 klubíčka této báječné, barevné příze.

Příze je velmi příjemná na dotek a skvěle se s ní pracuje.

Příze je k dispozici v překrásných veselých barvách v mnoha verzích.

img_3052.jpeg

Vhodná je nejen na jarní a letní oděvy - topíky, svetry, tuniky, ale i na čepice a čelenky a podobně.

Dále jehlu za zašití volných konců a nůžky.

 

 

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

Velikost: dámská, XS - snadno si ji upravíte na větší či menší velikost 

HÁČKOVANÝ VESELÝ BAREVNÝ SVETŘÍK RASTY NA JARO A LÉTO - POZNÁMKY K NÁVODU:

1) Než se pustíte do háčkování, doporučuji si určit šířku a délku, tento svetřík je háčkovaný na dámskou XS velikost ve stylu lehce oversized. Pokud chcete mít svetřík kratší nebo delší, nastavíte si takto délku předního a zadního dílu. 
 
2) Velikost - dámská XS. Tuto velikost si upravíte snadno na větší či menší velikost počtem sloupků v řadě a také počtem řad. Nezapomeňte, že pro větší velikost, budete potřebovat více příze.
 
3) 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za dlouhý sloupek, 4řo slouží jako náhrada za 2x nahozený dlouhý sloupek.

4) Svetřík má tyto části:
A) přední díl - spodní část 
B) přední díl - horní část spolu s rukávy
C) zadní díl - spodní část
D) přední díl - horní část spolu s rukávy

Háčkujeme tedy jednoduché obdélníky. 
 
img_4465.jpeg
 
5) Velikost a rozměry: 
přední díl a zadní díl jsou stejné:
délka: 50 cm
šířka: 39 cm
 
rukáv
délka: 40 cm 
šířka: 14 cm
 
výstřih: 28 cm
 
Poznámka: velikost je měřena při položení a srovnání látky na rovné ploše (měřit můžete např. na stole), před tím, než se látka natáhne nebo napne podle obvodů těla.
 
Velikost se může lišit se stylem háčkování a utahování příze.

6) Svetr je háčkovaný od spodu nahoru a sháčkovaný v horní části. Strany jsou sešité. 

p1010701.jpeg

Obtížnost: Level 1 - snadné háčkování pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
ŘO = Řetízkové oko
R = Řada
M = mezera
DS = dlouhý sloupek
2xDS = 2x nahozený dlouhý sloupek
RM = Řetízková mezera

NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_3060.jpeg

JAK UHÁČKOVAT VESELÝ BAREVNÝ SVETŘÍK RASTY NA JARO A LÉTO 
/ DÁMSKÁ EXTRA SMALL VELIKOST

Háčkujeme po řadách tam a zpět.
Háček 5.0 mm
Stejný háček, stejná příze na celý svetřík.

4řo na začátku řady slouží jako náhrada za 2xds
3řo na začátku řady slouží jako náhrada za ds

img_3215.jpeg

Vezmeme háček 5.0 mm a uháčkujeme pevný uzel.
Háčkujeme základní řetízek. Délka řetízku je šířka předního dílu.
Řetízek má počet řo dělitelný 4 + 3 řo.
Na velikost XS jsem háčkovala 51 řo.

 

R1: 1řo na otočení, 1ks do 2. řo od háčku, 1ks do každého řo až do konce řady, doporučuji háčkovat za třetí nit řetízku. Otoč. (51 ks)

Véčko = 1ds, 1řo, 1ds
R2: 3řo (ds), 1řo, přes 2 ks, véčko do násl sl, 1řo, *přes 3ks, véčko do násl sl, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci přes 2ks a háčkujeme 1ds do posl sl. Otoč

 

R3: 3řo (ds), 1řo, 1ds do násl sl, 1řo, *véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 1ds do posl řo řm, 1řo a 1ds do posl sl. Otoč

Dlouhé véčko: 2xds, 1řo, 2xds
R4: 4řo (2xds), 1řo, *dlouhé véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo*, opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 2xds do posl sl. Otoč

R5: 3řo (ds), 1ds do každého řo a do každého sl. Otoč

R6: 3řo (ds), 1řo, 1ds do násl sl, 1řo, přes 3sl, *véčko do násl sl, 1řo, přes 3sl* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 1ds do předposl sl, 1řo a 1ds do posl sl. Otoč

R7: 4řo (2xds), 1řo, *dlouhé véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo*, opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 2xds do posl sl. Otoč

R8: 3řo (ds), 1ds do každého řo a do každého sl. Otoč

R9: 3řo (ds), 1řo, 1ds do násl sl, 1řo, přes 3sl, *véčko do násl sl, 1řo, přes 3sl* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 1ds do předposl sl, 1řo a 1ds do posl sl. Otoč

R10: 3řo (ds), 1řo *véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 1ds do posl sl. Otoč

R11: 4řo (2xds), 1řo, 2xds do násl řo řm, 1řo, *dlouhé véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 2xds do posl řo řm, 1řo, 2xds do posl sl. Otoč

R12: 3řo (ds), 1ds do každého řo a do každého sl. Otoč

R13: 3řo (ds), 1řo, přes 2sl, véčko do násl sl, 1řo, *přes 3sl, véčko do násl sl, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, přes 2sl, 1ds do posl sl. Otoč

R14: 4řo (2xds), 1řo, 2xds do násl řo řm, 1řo, *dlouhé véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 2xds do posl řo řm, 1řo, 2xds do posl sl. Otoč

R15: 3řo (ds), 1ds do každého řo a do každého sl. Otoč

R16: 3řo (ds), 1řo, přes 2sl, véčko do násl sl, 1řo, *přes 3sl, véčko do násl sl, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, přes 2sl, 1ds do posl sl. Otoč

R17: 3řo (ds), 1řo, 1ds do násl řo řm, *véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 1ds do posl řo řm, 1řo, 1ds do posl sl. Otoč

R18: 4řo (2xds), 1řo, *dlouhé véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 2xds do posl sl. Otoč

R19: 3řo (ds), 1ds do každého řo a do každého sl. Otoč

R20: 3řo (ds), 1řo, 1ds do násl sl, 1řo, přes 3sl, *véčko do násl sl, 1řo, přes 3sl* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 1ds do předposl sl, 1řo a 1ds do posl sl. Otoč

R21: 4řo (2xds), 1řo, *dlouhé véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 2xds do posl sl. Otoč

R22: 3řo (ds), 1ds do každého řo a do každého sl. Otoč

R23: 3řo (ds), 1řo, 1ds do násl sl, 1řo, přes 3sl, *véčko do násl sl 1řo, přes 3sl* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 1ds do předposl sl, 1řo a 1ds do posl sl. Otoč

R24: 3řo (ds), 1řo *véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 1ds do posl sl. Otoč

p1010692.jpeg

Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

Začneme háčkovat řetízek.
Řetízek je tak dlouhý jako zvolená délka rukávu.
Počet řetízkových ok je dělitelný 4 + 1.
R25: Háčkovala jsem 49 řo.

Dále pokračujeme v háčkování do řady R24, řadu s dlouhými véčky:
dlouhé véčko do první řo řm, 1řo, *dlouhé véčko mezi véčka, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 2xds do posl sl.
Pokračujeme v háčkování řetízku: 49 řo. Otoč

R26: 3řo (ds), 1ds do každého řo a do každého sl. Otoč

R27: 3řo (ds), 1řo, přes 2sl, véčko do násl sl, 1řo, *přes 3sl, véčko do násl sl, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, přes 2sl, 1ds do posl sl. Otoč
 

R28: 4řo (2xds), 1řo, 2xds do násl řo řm, 1řo, *dlouhé véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 2xds do posl řo řm, 1řo, 2xds do posl sl. Otoč

R29: 3řo (ds), 1ds do každého řo a do každého sl. Otoč  

R30: 3řo (ds), 1řo, přes 2sl, véčko do násl sl, 1řo, *přes 3sl, véčko do násl sl, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, přes 2sl, 1ds do posl sl. Otoč

R31: 3řo (ds), 1řo, 1ds do násl řo řm, *véčko mezi véčka, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 1ds do posl řo řm, 1řo, 1ds do posl sl. Otoč

R32: 4řo (2xds), 1řo, *dlouhé véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo* opakuj od * do * až do konce řady, na konci háčkujeme 2xds do posl sl. Otoč

R33: 3řo (ds), 1ds do každého řo a do každého sl. Otoč  

R34: 3řo (ds), 1řo, přes 2sl, véčko do násl sl, *1řo, přes 3sl, véčko do násl sl* opakuj od * do * až do konce řady, přes 2sl, 1řo, 1ds do posl sl. Otoč

R35: 3řo (ds), 1řo *véčko mezi véčka z předchozí řady, 1řo* opakuj od * do * až máme uháčkováno 14 véček (můžete háčkovat více nebo méně véček, podle toho, jak široký chcete mít výstřih), na konci háčkujeme 1ds do posl 2 sl.

Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

img_4458.jpeg

Postup zopakujeme a uháčkujeme stejně velký zadní díl.
Skončíme řadou R34 a řadu R35 budeme háčkovat tak, že rovnou sháčkujeme pevnými oky s řadou R35 na předním díle.

Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

Sešijeme strany svetříku k sobě a sešijeme také spodní část rukávů.

img_4560.jpeg

Lem kolem rukávů
Navážeme přízi kdekoliv na konci rukávu.
R1: 1řo, 2-3ks do každého sloupku na konci řady rovnoměrně.
R2: 1ks do každého sl, zakončíme neviditelným spojem.
Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec

A nyní již jen zbývá zašít všechny volné konce na rubovou stranu a otočíme svetřík na správnou lícovou stranu a srovnáme.

BÁJEČNÝ LETNÍ VESELÝ BAREVNÝ SVETŘÍK je hotový a můžete si být jisté, že v něm vám v něm bude v létě krásně pohodově a oslníte barvami. 

img_3073.jpeg

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

Pokud rádi háčkujete svetry a kardigany jako já a rádi si vyhrajete se vzorečkem, mám pro vás i další zajímavé návody:

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥