Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkované sametové bačkůrko botičky s kožešinkou

9. 11. 2023

Krásný den všem! 

Podzim září krásnými barvami, ale zima už se kvapem blíží a je čas vyrobit si nějaké teplé a pohodlné věci, já mám moc ráda měkoučké hřejivé věci na domácí lenošení. Nevím jak vám, ale mně je často zima, takže miluji teplé věci, jako jsou šály, nákrčníky a teplé ponožky nebo bačkůrky, do kterých se můžu pohodlně zachumlat a zateplit.
V tomto mém novém návodu jsem se s vámi chtěla podělit o své oblíbené pohodlné a super-snadno vyrobitelné bačkůrky-botičky s kožešinkou na doma. 

img_0819.jpeg

Tyto háčkované pohodlné sametové botičky jsou tak příjemné, měkoučké a uháčkovat je je velice snadné. A snadné je je zvětšit nebo zmenšit, takže budete moci lehce uháčkovat pár pro každého, kdo nějaké bude takové chtít (a jak to znám od nás rodiny, tak myslím, že každý bude!).

Tyto háčkované bačkůrko-botičky jsou vyrobeny ze sametové žinylkové příze Samet Soft a kožešinkové chlupaťoučké příze Panda. Botičky jsou příjemné na nošení - klidně naboso.

img_0797.jpeg

Háčkované bačkory, papuče, botičky, ponožky jsou na mém "podzimním" předvánočním seznamu každý rok a zdá se, že jsou stále více populární. Doufám, že se vám bude háčkování a nošení těchto prima háčkovaných bačkůrkových botiček na doma líbit a užijete si je po celou sezónu chladnějšího počasí.

Vzhledem k tomu, jak jsou tyto domácí bačkory konstruovány, lze velmi snadno měnit jejich velikost. V návodu níže uvádím dámskou velikost, ale tu si snadno změníte a botičky upravíte - prodloužíte, rozšíříte nebo zkrátíte či zúžíte. V návodu není žádné složité tvarování, tak je naprosto ideální pro začátečníky. 

Je to myslím zase jeden parádní kousek pro vás nebo jako dárek. Vyzkoušejte tento návod na domácí bačkůro-botičky a podělte se nimi se svou rodinou a přáteli!

img_0840.jpeg

Zima se blíží, pojďme se tedy do toho rovnou pustit!

 
VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

2.jpg

JAK UHÁČKOVAT POHODLNÉ SAMETOVÉ BAČKŮRKO BOTIČKY S KOŽEŠINKOU 

Tento návod je určený pro začátečníky. Potřebné jsou jen základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU - PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

HÁČKOVANÉ POHODLNÉ SAMETOVÉ BAČKŮRKO BOTIČKY S KOŽEŠINKOU - INSTRUKCE

Uháčkovat tyto botičky je opravdu zábavné a bude příjemně překvapené, že i poměrně rychlé - háčkování větším háčkem a jednoduchým vzorkem z krátkých sloupků jde rychle od ruky a pěkně přibývá. Můžete si pohrát s různými barevnými kombinacemi a věřím, že návod vás bude bavit, tak jako mě! 
 
Návod je háčkovaný z příze:
Samet Soft - 100g / 100 m / 100 % polyester, žinylková, efektní příze.  
 
Barva A - světle šedá

 

Přízi Samet Soft mám opravdu oblíbenou, jsou příjemná, báječně se s ní pracuje a uháčkované výrobky jsou úžasně měkoučké.  
 
Vybrala jsem na ukázku několik návodů z této příze: 
 
 
 
 
A dále

Panda: 100 g / 66 m / 100 % polyester, střapatá efektní příze

Luxusní, neuvěřitelně hebká příze věrně imitující kožešinu. Je ideální k použití na pletené šály, nákrčníky, čepice, či ozdobné lemy. 

https://www.vlnika.cz/z13533-prize-panda


Barva B - melírovaná světle-tmavě šedá

Na bačkory pro dámskou velikosti 39 budete potřebovat 1 klubíčko této báječné sametové příze Samet Soft a půl klubíčka příze Panda.
 
 
00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg
 
Dále jehlu za zašití volných konců, označovač a nůžky.
Háček: 5.0 mm
img_0807.jpeg
 

Obtížnost: level 1 - pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
ŘO = Řetízkové oko
KS = Krátký sloupek

R = Řada
M = mezera
RM = Řetízková mezera

NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

HÁČKOVANÉ POHODLNÉ SAMETOVÉ BAČKŮRKO BOTIČKY S KOŽEŠINKOU - POZNÁMKY K NÁVODU
 
1) Než se pustíte do háčkování, doporučuji si určit velikost a rozměry botiček - poměrně si délku chodidla od palce k patě a také obvod. 
 
2) Velikost botiček - dámská 39 velikost. Tuto velikost si upravíte snadno na větší či menší velikost počtem sloupků v řadě a také počtem řad. Nezapomeňte, že pro větší velikost, budete potřebovat více příze.
Bačkůrko botky háčkuji po 3 částech:
ČÁST 1 - od špičky k noze
ČÁST 2 - k patě
ČÁST 3 - olem kolem bačkory
 
1. část je háčkované ve spirátlových řadách, kde řadu neuzavíráme pevným okem, ale háčkujeme stále kolem dokola.
2. část po řadách tam a zpět, přičemž práci vždy otáčíme po dokončení řady.
3. část tvoří olem kolem posledních sloupků v řadách části 2 a v poslední řadě části 1. Tato část je opět háčkovaná ve spirálových řadách.
 

3) Háčkování ve spirálových řadách - doporučuji háčkovat ve spirálových řadách, kdy řadu nezakončujeme pevným okem do prvního oka ze začátku řady, ale pokračujeme plynule v háčkování další řady. Je užitečné si začátek nebo konec řady označit označovačem, abychom dobře spočítali počet ok v řadě.

4) ( ) – počet uvedený v závorce značí počet sloupků v řadě po uháčkování celé řady.

5) 1řo na začátku řady neslouží jako náhrada za 1 sloupek. 

6) Botičky jsou háčkovaný jako jeden kus. Od špičky po patu a potom už jen doplníme olem - výšku olemu si můžete opět upravit, jak se vám líbí.
 
7) Velikost a rozměry. Botičky jsou háčkované na dámskou velikost 39 a jsou dlouhé 18 cm / 7 inch, obvod kolem nártu: 26 cm / 10 inch, olem je 11 cm vysoký a dá se případně i ohrnout.
 
Poznámka: velikost je měřena při položení a srovnání látky na rovné ploše (měřit můžete např. na stole), před tím, než se látka natáhne nebo napne podle obvodů těla.
 
img_0752.jpeg
 

HÁČKOVANÉ POHODLNÉ SAMETOVÉ BAČKŮRKO BOTIČKY S KOŽEŠINKOU

PSANÝ NÁVOD
 

ČÁST 1

Háčkujeme ve spirálových řadách

Začneme magickým kroužkem

Barva A

1řo na začátku řady nepočítám jako náhradu za sl

R1: 1řo, 8 ks do magického kroužku (8 ks)

R2: 2 ks do každého sl z předchozí řady (16 ks)

R3: *1 ks do nasl sl, 2 ks do nasl sl* opakujeme od * do * až do konce řady (24 ks)

R4: *1 ks do nasl 5 sl, 2 ks do nasl sl* opakujeme od * do * až do konce řady (28 ks)

R5 - R19: 1 ks do každého sl z předchozí řady (28 ks)

Tato část má rozměr: 

18 cm / 7 inch na délku // 26 cm / 10 inch na obvod 

 

ČÁST 2

Háčkujeme po řadách tam a zpět. Stejný háček, stejná příze.

Barva A

1řo na začátku řady nepočítám jako náhradu za sl

R20: 1řo, 1ks do nasl 18 sl, přes posledních 10 sl, otoč (18 ks)

R21-R30: 1řo, 1ks do každého sl v řadě, až do konce řady, otoč (18 ks)

Pro dámskou velikost 39 jsem háčkovala celkem 11 řad.

Tato část měří 10 cm.

Nyní uháčkujeme patu

Spojíme strany poslední řady, přehneme práci na polovinu a rohy přiložíme na sebe, háčkujeme na rubové straně. Spojíme strany pevnými oky, háčkujeme do sloupku na jedné a na protilehlé straně až do konce řady: 11 pevných ok.

Výborně první 2 části máme uháčkované a můžeme se pustit do třetí poslední a tou je olem.

img_0774.jpeg

ČÁST 3

OLEM:

Položíme hotovou bačkůrku lícových směrem nahoru, urovnáme.

Budeme háčkovat olem ve spirálových řadách.
Používám stejný háček a stejnou přízi. 

Začneme háčkovat a navázala jsem přízi na úrovni sešitého švu na patě. 

R1: 1řo, háčkujeme rovnoměrně kolem dokola, až doháčkujeme rohu, kde sháčkujeme rohové sloupky, potom 8 ks a opět sháčkujeme rohové sloupky, dále až na začátek řady k patě.

Máme uháčkováno 30 ks kolem dokola. 

R2 - R5: 1 ks do každého sl z předchozí řady 

Změníme přízi - háčkujeme přízí Panda
R6 - R10: 1 ks do každého sl z předchozí řady 

A nyní již jen zbývá zašít všechny volné konce na rubovou stranu a otočíme BAČKŮRKOVÉ BOTIČKY na správnou lícovou stranu a srovnáme.

POHODLNÉ BAČKŮRKOVÉ BOTIČKY NA DOMA jsou hotové a můžete si být jisté, že váš už nožky zábst nebudou a i doma můžeme přeci dělat parádu, no ne? :) 

img_0814.jpeg

Pokud rádi háčkujete věci pro zahřátí vašich nožiček, mám pro vás i další zajímavé návody:

Hledáte více nápadů? Blíží se Vánoce a třeba by se vám mohli hodit tyto malé drobnosti: 

Zajímají vás další návody ZDARMA? Co třeba návody na nákrčníky a šály? Podívejte se třeba na tyto oblíbené:

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥