Jdi na obsah Jdi na menu

Čelenka s copánkovým vzorem

20. 2. 2021

Ráda háčkuji čelenky, to již víte a kdo mě zná tak ví, že mám také ráda 3D vzory. Právě pro tuto čelenku jsem vyzkoušela copánkový vzorek - copánek ze tří, vytváří zajímavou texturu, která na první pohled upoutá a navíc přidá čelence na objemu, je tedy dost silná a teplá i do pořádné zimy.

braided-ear-warmer1.jpeg

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

 

Velice zajímavý vzorek jsem použila i na této čelence, třeba se vám bude hodit na další projekt:

Jak dlouho zabere háčkování čelenky s copánkovým vzorkem? Jakmile si vzorek zažijete, jde již dobře od ruky, neboť se řady stále opakují, aby se copánek pěkně zaplétal. Na dámskou velikost jsem háčkovala asi 2 hodiny.

braided-ear-warmer3.jpeg
Výběr barvy hrál také svoji roli - zvolila jsem krásnou výraznou tmavě růžovou barvu, která ladí s nákrčníkem.

INSTRUKCE

pro dámskou/dívčí velikost budete potřebovat: Tulip Big - 100% acryl (antipilling), 100g / 72m  – 1 klubíčko. Tuto přízi jsem si velice oblíbila i na čepice, je měkoučká, krásně se s ní pracuje a po vyprání drží barvu, tvar a nežmolkovatí.

Háček: 5.0 mm.

Tato čelenka je háčkovaná v jednom kuse, po uháčkování je spojena sešitím

Velikost: níže je uvedený návod na dámskou velikost M, obvod hlavy 56 cm. Čelenku si snadno upravíte na vaši požadovanou velikost, stačí jen háčkovat počet řad, který vám bude dobře sedět. 

Obtížnost: level 2 - pro zkušenější začátečníky, mírně pokročilé

braided-ear-warmer6.jpeg

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
KS = Krátký sloupek
DS = Dlouhý sloupek
2xDS = Dvakrát nahozený DS
DS PR = Přední reliéfní DS

ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
SH = Sháčkovat
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit
OT = Otočit

Speciální technika: přední reliéfní dlouhý sloupek, zadní reliéfní dlouhý sloupek. Tuto techniku si podrobně ukážeme ve video návodu. Jednoduše řečeno, místo vpíchnutí do očka předcházející řady zde pouze podebereme celý sloupek (zepředu nebo zezadu) a dál pokračujeme, jako bychom háčkovali dlouhý sloupek. 

braided-ear-warmer4.jpeg

Poznámky a doporučení:

1) Před začátkem háčkování si vezměte míru - obvod kolem hlavy, ať si můžete správně nastavit velikost čelenky. Délku upravíte počtem uháčkovaných řad. 
2) Návod níže je na dámskou velikost, snadno jej přizpůsobíte vaší přesné velikosti jen přidáním nebo ubráním počtu řad, nezapomeňte, že na větší velikost bude třeba více příze než je uvedeno výše.
3) Čelenka má v každé řadě stejný počet sloupků
4) 2
řo na začátku řady počítám jako náhradu v řadě, kde háčkujeme copánkový vzor! 
5) 1řo na záčátku řady nepočítám jako náhradu v řadě, kde NEháčkuji copánkový vzor. Jedná se o řadu ks.


braided-ear-warmer5.jpeg

NÁVOD
Háček číslo 5 a háčkujeme řetížek 10řo. 

Ř1: 1řo (nepočítám zde jako náhradu), 1 ks do každého řo v řadě (10ks) otočit
Ř2: 1řo, 1 ks do každého sloupku z předchozí řady (10 ks) ot

V další řadě bude háčkovat copánkový vzorek:

Ř3: 2řo, 1 ds přední reliéfní kolem 2 nasl ds o řadu níže (kolem ks uháčkovaného v Ř1), 1 ks do násl sl (přeskočíme 2 ks uháčkováné v Ř2)
1 ds přední reliéfní kolem 2 nasl ds o řadu níže (kolem ks uháčkovanéhov Ř1), 1 ks do násl sl (přeskočíme 2 ks uháčkováné v Ř2)
1 ds přední reliéfní kolem 2 nasl ds o řadu níže (kolem ks uháčkovanéhov Ř1), 1 ks do násl sl= poslední sl (přeskočíme 2 ks uháčkováné v Ř2), otočit
Uháčkovali jsem 3 páry předních reliéfních ds.

Ř4 = Ř2: 1řo, 1 ks do každého sloupku z předchozí řady (10 ks) ot

Ř5: 2řo, přeskoč 3 sl, 1 2xds přední reliéfní kolem 2 ds uháčkovaných o řadu níže, 1ks do 3. přeskočeného sl,
1 2xds přední reliéfní kolem prvního přeskočeného sl (o řadu níže), 1 2xds přední reliéfní kolem druhého přeskočeného sl (o řadu níže), 1ks do násl sl,
1 ds přední reliéfní kolem násl 2 ds (o řadu níže), 1ks do posl sl, ot

Ř6 = Ř2: 1řo, 1 ks do každého sloupku z předchozí řady (10 ks) ot

Ř7: 2řo, 1 ds přední reliéfní kolem násl 2 2xds (o řadu níže), 1 ks do násl sl (přes 2 ks z Ř6)
přeskoč 3 sl, 1 2xds přední reliéfní kolem 2 ds uháčkovaných o řadu níže, 1 ks do třetího přesk sl
nyní háčkujeme tak, že háček vkládáme pod právě dokončený pár 2xds, 1 2xds přední reliéfní kolem prvního přeskočeného 2xds a 1 2xds přední reliéfní kolem druhého přeskočeného 2xds (o řadu níže), 1 ks do posl sl, ot

Právě jsme uháčkovali první báječný copánek, už určitě rozeznáte vzorek na první pohled. A od teď už budeme jen opakovat řady a „plést“ copánek na čelence.

Ř8 = Ř2: 1řo, 1 ks do každého sloupku z předchozí řady (10 ks) ot

Ř9 = Ř5: 2řo, přeskoč 3 sl, 1 2xds přední reliéfní kolem 2 ds uháčkovaných o řadu níže, 1ks do 3. přeskočeného sl,
1 2xds přední reliéfní kolem prvního přeskočeného sl (o řadu níže), 1 2xds přední reliéfní kolem druhého přeskočeného sl (o řadu níže), 1ks do násl sl,
1 ds přední reliéfní kolem násl 2 ds (o řadu níže), 1ks do posl sl, ot

Ř10 = Ř2: 1řo, 1 ks do každého sloupku z předchozí řady (10 ks) ot

Ř11 = Ř7: 2řo, 1 ds přední reliéfní kolem násl 2 2xds (o řadu níže), 1 ks do násl sl (přes 2 ks z Ř6)
přeskoč 3 sl, 1 2xds přední reliéfní kolem 2 ds uháčkovaných o řadu níže, 1 ks do třetího přesk sl
nyní háčkujeme tak, že háček vkládáme pod právě dokončený pár 2xds, 1 2xds přední reliéfní kolem prvního přeskočeného 2xds a 1 2xds přední reliéfní kolem druhého přeskočeného 2xds (o řadu níže), 1 ks do posl sl, ot

Ř10 = Ř2: 1řo, 1 ks do každého sloupku z předchozí řady (10 ks) ot

Ř13 = Ř5

Ř14 = Ř2

Ř15 = Ř7

Ř16 = Ř2

Můžete nyní háčkovat a opakovat vzorek až budete spokojeni s délkou čelenky. Já jsem uháčkovala celkem 50 řad.

SPOJENÍ ČELENKY 
Otočte si čelenku tak, že budete mít LÍC stranu na vrchu, přiložte oba konce k sobě. Oba konce mějte srovnané a vyrovnané sloupek ke sloupku. Použijte volný konec z háčkování a uháčkujeme pevné oko do každého sloupku z obou konců v jedné řadě. Celkem tedy 10 po (máme 10 sl v každé řadě). Zakončete, zapošijte přízi, čelenku otočte a uhlaďte, vyrovnejte spoj.

PROUŽEK kolem sešití čelenky uprostřed 
Pokud máte rádi čelenku nad čelem zúženou, stačí jen uháčkovat krátký proužek a tím čelenku stáhnout. Nebo stačí čelenku několikrát obtočit přízí a dosáhneme podobného efektu. 
Háčkovaný proužek: 10řo + 1řo, ot, 1kr do každého sl do konce řady (10ks). Proužkem obtočíme čelenku a sešijeme oba konce k sobě. Proužkem zakryjeme sešití čelenky. 

ROZMĚRY: 10 cm na výšku, 53 cm na délku 

braided-ear-warmer7.jpeg

 

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.
♥♥♥