Jdi na obsah Jdi na menu

Hackovana krizena celenka s Herringbone vzorem

16. 12. 2021

JAK UHÁČKOVAT KRÁSNOU MODERNÍ KŘÍŽENOU ČELENKU S JEDNODUCHÝM A ZAJÍMAVÝM VZOREM Z MERINO PŘÍZE

Pro tuto čelenku jsem zvolila také jednoduchý moderní vzor - a přitom velice ORIGINÁLNÍ, efektní a zajímavý na pohled - vzor rybí kosti, neboli Herringbone vzor. Vzor je poměrně hutný, ale přesto velice měkký a příjemný a čelenka vám spolehlivě zahřeje uši během zimních měsíců a až do jara.

img_0172.jpeg

Zvolila jsem moji oblíbenou techniku, jak zajímavě spojit čelenku a to křížený sešitím. Moc se mi líbí, jaký zajímavý efekt toto křížení vytvoří v přední části čelenky na čele. Vytvořit toto křížené je opravdu snadné, ve video návodu níže si vše podrobně ukážeme a v návodu níže naleznete postup popsaný. 

img_6235.jpeg

Ve video návodu si také podrobně představíme vzor rybí kosti, herringbone vzorek, krok za krokem, pro začátečníky.

Tento vzor je moderní a hodí se při háčkování silnějšími přízemi, kde krásně vynikne. Je prima obměnou za vzorek z krátkých sloupků.

Háčkujeme čelenku v řadách, vzor je zajímavý z lícové i rubové strany.

Vzorek je vhodný i pro začátečníky, jakmile si osvojíte techniku, tak jen již opakujeme jen 2 stejné řady a máme brzy hotovo. 

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

img_0170.jpeg

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

 

 

Doufám, že se vám video návod líbil a zkusíte HERRINGBONE kříženou čelenku ještě na tuto sezónu. Mě určitě do svátků ještě čelenky zaměstnají:) 

Tyto jsou opravdu příjemné na nošení, měkké a heboučké.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.


pin-it-for-later-logo-1.jpeg

headband_herringbone_pin-cz.jpeg

Pokud rádi háčkujete čelenky jako já a rádi si vyhrajete se vzorečkem, mám pro vás i další zajímavé návody:

Pokud rádi háčkujete z Merina, toto je MERINO 50 od LANG YARNS, a nadchla vás, stejně jako mě, tato úžasná lila barvička, možná se vám budou líbit i tyto návody:

 

Uháčkovat tuto čelenku je opravdu snadné. Stačí znalost háčkování krátkých sloupků a speciální technika háčkování herringbone vzoru, vzoru rybí kosti.

Háčkování je poměrně rychlé a se silnější přízí, jako např. Merino přízí, pěkně přibývá a tvoří výrazný originální vzor.

K háčkované čelence se bezvadně hodí i tyto rukavičky se stejným vzorkem - co na ně říkáte?

herringbone-pin-cz--2-.jpeg

HÁČKOVANÁ KŘÍŽENÁ ČELENKA  - INSTRUKCE

PRO VELIKOST M:

LANG YARNS, Merino 50 – 100% virgin wool, merino extrafine, super-wash, 90m/100g – 1 klubíčko

Háček 7.0 mm.

img_6200.jpeg

 

Obtížnost: level 1 - pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko

KS = Krátký sloupek

HKS = Herringbone Krátký sloupek

ŘO = Řetízkové oko

Ř = Řada

M = mezera

RM = řetízková mezera

NÁSL = Následující

O = Oko, oka

OPAK = Opakovat

LÍC = Lícová strana

RUB  = Rubová strana

SPOJ = Spojit

PŘES = Přeskočit

img_6213.jpeg

Tato čelenka je háčkovaná v jednom kuse, po uháčkování je spojena kříženým sešitím.

img_6202.jpeg

VELIKOST: Návod níže je na dámskou velikost, obvod hlavy 56 cm. Snadno je přizpůsobíte vaší přesné velikosti jen přidáním nebo ubráním počtu řetízkových ok na začátku háčkování a přidáním nebo snížením počtu řad, nezapomeňte, že na větší velikost bude třeba více příze než je uvedeno výše.

Snadno tak uháčkujete čelenku pro děti, náctileté slečny i pro dospělé ženy.

img_6210.jpeg

Poznámky a doporučení:

1) Před začátkem háčkování si vezměte míru - obvod kolem hlavy, ať si můžete správně nastavit velikost čelenky. Délku upravíte počtem uháčkovaných řo. 
2) Návod níže je na dámskou velikost. Čelenku si snadno upravíte na vaši požadovanou velikost, stačí jen správně naměřit základní řetízek.
3) čelenka je háčkovaná v řadách, po každé řady práci otočíme a začínáme 1 řo.
4) 1
řo na začátku řady NEpočítám jako náhradu za sloupek 
5) Čelenka je háčkovaná jako jeden kus, háčkujeme po řadách, uháčkujeme dlouhý obdélník, který sešije do křížení vpředu čelenky.

'img_6222.jpeg

Ráda háčkuji dárky pro své milé přátele a rodinu, právě ČELENKY jsou mou oblíbenou tvorbou - mají téměř univerzální velikost, jsou příjemné, zajímavé a originální a úžasně od podzimu do jara dotvoří outfit každé malé i velké slečny a dámy. Tato čelenka nejen že prima zahřeje, ale navíc vypadá velice efektně. 
 

img_6227.jpeg

HÁČKOVANÁ KŘÍŽENÁ ČELENKA 

PSANÝ NÁVOD

Začínáme základním řetízkem, uháčkujeme volně 45 řo. Nyní je třeba poměřit délku řetízku s obvodem hlavy, aby vám délka dobře seděla.

R1: 1 řo, háčkujeme volně 1 ks do 2. řo od háčku, dále hks do každého řo, vedeme háček do 3. nitky (do nitky, která je za „véčkem“), až do konce řady, otoč

R2: 1 řo,  Háčkujeme na rubové straně ! vedeme háček od zadu dopředu, háčkujeme volně.

1 ks do nasl sl háčkujeme do véčka i za zadní nit, 1hks do každého nasl  do konce řady. Otoč.


R3: Háčkujeme na lícové straně, vedeme háček jako normálně zepředu dozadu.

1 řo, 1 ks do 1. sl, volně do véčka i za zadní nit, 1 hks do každého nasl  sl do konce řady, otoč

img_6203.jpeg

R4 - R9: opakujeme řady R2 a R3 až máme uháčkováno 9 řad.

img_6220.jpeg

 

JAK VYTVOŘIT JEDNODUCHÉ PŘEKŘÍŽENÍ

Máme uháčkovaný dlouhý obdélník, ten přehneme na půl a přiblížíme kratší konce k sobě tak, že polovina jednoho konce kratší řady je proti polovině druhého konce druhé kratší řady. Lícová strana je nahoře. Zbývající konce přehneme a zabalíme jimi ty první konce přiblížené k sobě. Nyní máme na sobě 4 vrstvy práce, přehnuté oba konce přes sebe (jakoby zabalené do sebe). Srovnejte si konce, aby vám správně lícovaly k sobě, je třeba mít opravdu pečlivě na půl. Koncem příze, kde jsme skončili háčkování čelenky, můžeme pokračovat v háčkování, sháčkujeme všechny 4 vrstvy pevnými oky, nebo případně sešijeme všechny 4 vrstvy. Zašijeme všechny volné konečky příze. Čelenku otočíme na líc a uhladíme.

img_0180.jpeg

Gratuluji čelenka je na světě a já vám přeji ať se vám příjemně nosí a dělá vám pěknou parádu! 

 

img_6212.jpeg

FINÁLNÍ VELIKOST ČELENKY
10 cm na výšku, 44 cm na délku kolem hlavy

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

img_0213.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥