Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkovaná oboustranná čepice homeleska Melange Wool pro začátečníky

8. 3. 2023

Krásný den všem!

Dnes mám pro vás návod na oblíbenou čepici homelesku! Styl a vzor této čepice je tak snadný, že ten kdo zvládne krátké a dlouhé sloupky si tuto čepici rychle uháčkujeme.

Vzor homelesky je zvolený jako unisex - věřím, že potěšíte každého, kdo má homelesky v oblibě. 

Použila jsem přízi Melange Wool, neutrální šedou barvu a velmi jednoduchý vzorek, kde tato příze krásně vynikne.

A čím je tento šmrncovní kulich tak výjimečný? Tento vzor je zcela OBOUSTRANNÝ! Získáte tak dvojnásobnou radost z nošení čepice. 

img_8466.jpeg

Tuto nádhernou měkkou vlněnou akrylovou přízi jsem si zamilovala hned, je to úžasná a kvalitní příze! Můžete si vybrat barvu, která se vám líbí, a vytvořit si na ní čepici se zajímavou texturou během chvilky.

Textura na této čepici je háčkovaná pouze pomocí krátkých a dlouhých sloupků.

Tato báječná háčkovaná čepice může být vyrobena v různých velikostech čepice, delší, kratší, širší, užší :)

Můžete se rozhodnout, která strana vašeho kulicha bude ta správná! Každý den si můžete vybrat, který si vzor si nasadíte! To je fantastické, no ne?!
Doufám, že se vám tato homeleska líbí stejně jako mně!

img_0067.jpeg

Tato háčkovaná čepice je velmi pohodlná, měkká, příjemná a navíc se dá velmi snadno upravit na jakoukoliv velikost, rychle si tak můžete vyrobit zajímavou čepici pro sebe, pro všechny vaše kamarádky, kamarády a všechny děti, které po homeles čepičce touží.

Příjemné háčkování a zábavné tvoření! 

img_8483.jpeg

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

 

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

melange-wool-hat_pin-cz.jpg

 

HÁČKOVANÁ OBOUSTRANNÁ ČEPICE HOMELESKA MELANGE WOOL - INSTRUKCE K NÁVODU

Tento návod je určený pro začátečníky. Potřebné jsou základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU - PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

HÁČKOVANÁ OBOUSTRANNÁ ČEPICE HOMELESKA MELANGE WOOL - VELIKOST:
Uháčkovat tuto čepici je opravdu snadné a zábavné a bude příjemně překvapené, že i opravdu velice rychlé - háčkování větším háčkem a silnější přízí - čepici máte za dopoledne hotovou a odpoledne už s ní můžete dělat parádu.

Můžete si pohrát s různými barvami nebo i barevnými kombinacemi nebo zvolit jako já jedno jednobarevné klubíčko v univerzální barvě a čepici můžete nosit ke každému outfitu.
Věřím, že návod vás bude bavit, tak jako mě! 
img_8471.jpeg

Návod níže je připraven na 1 velikosti: pro děti 8-10 let. Velikost čepice si snadno upravíte na jakýkoliv dětský i dospělácký rozměr, úpravou počtu řad v jednotlivých částech a počtem sloupků v řadě. Podle návodu níže si lehce uháčkujete homelesky pro holčičky, náctileté slečny i pro ty nejmenší. 

Návod je háčkovaný z příze: KARTOPU MELANGE WOOL 

Na tuto čepici jsem spotřebovala asi 3/4 klubíčka KARTOPU MELANGE WOOL 

Ideální pro pletení i háčkování teplejších modelů - čepice, šály, svetříky, vesty.

 

img_8495.jpeg

 

Tato příze je vyrobena z akrylu s příměsí vlny, takže je s jemným vlasem, je krásně měkká, příjemná a je i dobře cenově dostupná. Je to vysoce kvalitní příze, ideální pro pletení a háčkování teplejších modelů jako čepice, šály, svetříky, vesty.

KARTOPU MELANGE WOOL 100gr / 170m, 80 % akryl + 20% vlna

 
00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg
 

Háček: 5.5 mm
Dále si připravte jehlu za zašití volných konců, označovač a nůžky.

Obtížnost: level 1 - pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
ŘO = Řetízkové oko
DS = Dlouhý sloupek
KS = Krátký sloupek

R = Řada
M = mezera
RM = Řetízková mezera

NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_0135.jpeg

HÁČKOVÁNÍ ZA PŘEDNÍ A ZADNÍ NITKU 
Tato technika je moje oblíbená a doufám, že i vám se zalíbí - budeme jí používat v části tohoto projektu. 

HÁČKOVANÁ OBOUSTRANNÁ ČEPICE HOMELESKA MELANGE WOOL - POZNÁMKY K NÁVODU:

1) Návod níže je dětskou velikost, snadno jej přizpůsobíte vaší přesné velikosti jen přidáním nebo ubráním počtu sloupků a počtu řad, nezapomeňte, že na větší velikost bude třeba více příze než je uvedeno výše.

Náctiletí 
Obvod hlavy: 53 cm
Délka čepice: 27 cm
Obvod čepice:
 48 cm

2) Před začátkem háčkování si vezměte míru - obvod kolem hlavy, ať si můžete správně nastavit velikost kulíšků. Vzorec, jak správně naměřit velikost homelesky je snadný: 
obvod hlavy / 3.14 = průměr koruny čepice / základní placky 

3) Kulíšek je háčkovaný jako jeden kus, po řadách shora dolu, háčkovaný na střídačku dlouhými a krátkými sloupky.

4) 1řo / 2řo na začátku řady NEpočítám jako náhradu za sloupek 

5) Kulíšek je háčkovaný v uzavřených řadách. Řada je spojená na konci pevným okem do řo ze začátku řady. Po uzavření práci otáčíme. 

6) Poslední 3 řady jsou háčkované ve spirálových řadách, doporučuji použít označovač pro označení začátku řady.

6) Instrukce mezi dvěmi hvězdičkami znamenají, že se vzor opakuje

img_8490.jpeg

HÁČKOVANÁ OBOUSTRANNÁ ČEPICE HOMELESKA MELANGE WOOL
PSANÝ NÁVOD 

Začínáme magickým kroužkem

R1: 1řo, 6ks do magického kroužku, řadu uzavřeme po do 1. sl na začátku řady, OTOČ (6)

V následujících 7 řadách budeme zvyšovat počet sloupků v řadě vždy o 6 sloupků.

R2: 1řo, *2ds ZN do každého sl* opakuj od * do * kolem dokola, řadu uzavřeme po do 1. sl na začátku řady, OTOČ (12)

R3: 1řo, 2ks ZN do 1. sl, 1ks ZN do nasl sl, *2ks ZN do nasl sl, 1ks ZN do nasl sl* opakuj od * do * kolem dokola, řadu uzavřeme po do 1. sl na začátku řady, OTOČ (18)

R4: 1řo, 2ds ZN do 1. sl, 1dc ZN do nasl 2 sl, *2ds ZN do nasl sl, 1dc ZN do nasl 2 sl* opakuj od * do * kolem dokola, řadu uzavřeme po do 1. sl na začátku řady, OTOČ (24)

R5: 1řo, 2ks ZN do 1. sl, 1ks ZN do nasl 3 sl, *2ks ZN do nasl sl, 1ks ZN do nasl 3 sl* opakuj od * do * kolem dokola, řadu uzavřeme po do 1. sl na začátku řady, OTOČ (30)

img_0210.jpeg

R6: 1řo, 2ds ZN do 1. sl, 1dc ZN do nasl 4 sl, *2ds ZN do nasl sl, 1dc ZN do nasl 4 sl* opakuj od * do * kolem dokola, řadu uzavřeme po do 1. sl na začátku řady, OTOČ (36)

R7: 1řo, 2ks ZN do 1. sl, 1ks ZN do nasl 5 sl, *2ks ZN do nasl sl, 1ks ZN do nasl 5 sl* opakuj od * do * kolem dokola, řadu uzavřeme po do 1. sl na začátku řady, OTOČ (42)

R8: 1řo, 2ds ZN do 1. sl, 1dc ZN do nasl 6 sl, *2ds ZN do nasl sl, 1dc ZN do nasl 6 sl* opakuj od * do * kolem dokola, řadu uzavřeme po do 1. sl na začátku řady, OTOČ (48)

R9: 1řo, 1ks ZN do 1. sl, *1ks ZN do nasl sl* opakuj od * do * kolem dokola, řadu uzavřeme po do 1. sl na začátku řady, OTOČ (48)

R10: 1řo, 1dc ZN do 1. sl, *1dc ZN do nasl sl* opakuj od * do * kolem dokola, řadu uzavřeme po do 1. sl na začátku řady, OTOČ (48)

R11 - R23: Opakuj řady R9-R10 až budete spokojené s délkou čepice

img_0183.jpeg

OLEM VE SPODNÍ ČÁSTI ČEPICE

Pokračujeme v háčkování stejnou přízí a stejným háčkem.
Háčkujeme ve spirálových řadách.

R24 - R25: 1ks do každého sl kolem dokola, práci neotáčíme, háčkujeme bez uzavření řady pevným okem stále dokola. (48)

Volitelně: R26: 1po do každého sl kolem dokola (48)

img_8477.jpeg

Přízi ustřihneme a zašijeme všechny konec na rubovou stranu dovnitř čepice.Skvělé! Čepici máme hotovou a za nedlouho bude zveřejněn návod i háčkovanou šálu Melange Wool, abyste si měli rovnou parádní set čepice-šála! A věřte, že tato souprava vám bude opravdu slušet! 

img_8638.jpeg

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

 

Ráda háčkuji dárky pro své milé přátele a rodinu, čepice, kulíšky, barety a klobouky jsou vděčným dárkem od podzimu do jara. Můžete zvolit různé zajímavé a originální vzory, barvy, tvary a vaše práce tak úžasně dotvoří outfit každého koho podarujete. 

 

Pokud rádi háčkujete pro děti, vytvořila jsem právě pro vás playlist s video návody, které vás budou bavit: Háčkované návody pro děti malé i velké

Pokud máte radši psané návody, je zde na mém blogu sekce : Háčkování pro děti větší i menší

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥