Jdi na obsah Jdi na menu

Křížená twist čelenka s pecičkovým vzorem

19. 12. 2020

Návod jak uháčkovat kříženou čelenku s pecičkovým vzorem. 

Moje oblíbená technika, jak zajímavě spojit čelenku, je křížené sešití. Moc se mi líbí, jaký zajímavý efekt toto křížení vytvoří v přední části čelenky na čele. Vytvořit toto křížené je opravdu snadné, ve video návodu níže si vše podrobně ukážeme a v návodu níže naleznete postup popsaný. 

Při výběru vzorku na čelenku jsem si letos říkala, že to chce přidat něco zajímavého. Zkombinovala jsem moje 2 oblíbené vzorky - vzorek, který vypadá jako pletený a bubliny, které jste v mých návodech již několikrát zaznamenali. Výsledek myslím vypadá právě na čelence, kde lze krásně střídat vzorek po řadách, opravdu výborně. 

x-twisted-headband1.jpeg

Tato čelenka nejen že prima zahřeje, ale navíc vypadá velice efektně. 

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

Pokud rádi háčkujete čelenky jako já a rádi si vyhrajete se vzorečkem, mám pro vás i další zajímavý návod:

 

A teď se již pojďme pustit do křížené čelenky:

x-twisted-headband2.jpeg

Jak dlouho vám práce zabere? Háčkování jde celkem rychle a za hodinku nebo dvě máte čelenku hotovou.

Výběr barvy jsem zvolila, tak aby ladit ke zimnímu kabátu, tedy krásně vínovou barvu. Opravdu barvy ladí, co myslíte? 

x-twisted-headband6.jpeg

INSTRUKCE

pro dámskou/dívčí velikost budete potřebovat: Palma Fibre Freedom – 75 % baby alpaca, 25% polyamide, 50g/120m – 1 klubko

Doplňkově, pokud máte rádi lesky: Drops GLITTER

Háček: 4.0 mm.

Tato čelenka je háčkovaná v jednom kuse, po uháčkování je spojena kříženým sešitím

Velikost: níže je uvedený návod na velikost pro náctileté slečny, obvod hlavy 54 cm, ale čelenka je poměrně pružná, v pohodě jsem ji oblékla i já. Čelenku si snadno upravíte na vaši požadovanou velikost, stačí jen správně naměřit základní řetízek.

Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
KS = Krátký sloupek
PDS = Polodlouhý sloupek 
DS = Dlouhý sloupek
ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
SH = Sháčkovat
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

Speciální techniky: puff/bublina = sháčkované sloupky, 5 ds sháčkovaných + řo

Poznámky a doporučení:

1) Před začátkem háčkování si vezměte míru - obvod kolem hlavy, ať si můžete správně nastavit velikost čelenky. Délku upravíte počtem uháčkovaných řo. 
2) Návod níže je na dívčí velikost, snadno je přizpůsobíte vaší přesné velikosti jen přidáním nebo ubráním počtu sloupků a počtu řad, nezapomeňte, že na větší velikost bude třeba více příze než je uvedeno výše.
3) čelenka je háčkovaná v řadách
4) 3
řo na začátku řady počítám jako náhradu za ds 
 

x-twisted-headband12.jpeg

NÁVOD NA DÍVČÍ VELIKOST

Pracujeme stále s háčkem číslo 4. Začneme po. Uháčkujeme řetízek 65 ok.

R1: 1řo, pds do 3řo od háčku. 64 pds do konce řady. V první řadě budete mít 65 pds. Práci otočte.

 

R2: 1řo, pds do prvního sloupku. Nyní budeme háčkovat pds pouze za třetí nit. Tato třetí nit je za 2 nitkou, resp. za zadní nitkou z horního véčka.
1pds do každého následujícího sl, vždy háčkujeme za třetí nit.
V této řadě budete mít 65 pds. Práci otočte.

Vidíte, právě jsem uháčkovali krásný pletený vzor

 

R3: 1řo, pds do prvního sloupku. Vždy háčkujeme pds za třetí nit. Vzhledem k tomu, že jsem si práci otočili, máme nyní tu třetí nit před sebou, na přední straně naší práce. 1pds do každého následujícího sl, vždy háčkujeme za třetí nit. V této řadě budete mít 65 pds. Práci otočte.

 

R4: v této budeme háčkovat bublinky

Pokud chcete: je možno si přidat k přízi lesknou nit a vytvoříte krásně zářivý jiskřivý efekt (což holky většinou v tomto věku milujou)

Opět dbejte na to, že háčkujeme za třetí nit.

3řo (slouží jako náhrada za ds), přeskočit jeden sloupek, zpracujeme bublinku do násl sloupku= 5ds cluster, 2řo

opak: *přeskočit 1 sl, sháčkovat 5ds do násl. sl, 2řo * opakovat od * do * až do konce řady, 1 ds do posl sl (do 3. řo ze začátku řady), otočit

 

R5: 1řo, 1ks do každého násl sl, otočit (65 ks)

 

R6: opět řada s bublinkama, 3řo (slouží jako náhrada za ds), přeskoč jeden sloupek, zpracujeme bublinku do násl sloupku= 5ds cluster, 2řo
opak: *přeskočit 1 sl, sháčkovat 5ds do násl. sl, 2řo* opakovat od * do * až do konce řady, 1 ds do posl sl (do 3. řo ze začátku řady), otočit

 

R7: 2řo, 1pds do každého násl sl, otočit (65 pds)

 

R8: 1řo, pds do prvního sloupku. Vždy háčkujeme pds za třetí nit. 1pds do každého následujícího sl, háčkujeme za třetí nit.
V této řadě budete mít 65 pds. Práci otočte.

 

R9: 1řo, pds do prvního sloupku. Vždy háčkujeme pds za třetí nit. Vzhledem k tomu, že jsem si práci otočili, máme nyní tu třetí nit před sebou, na přední straně naší práce.
1pds do každého následujícího sl, vždy háčkujeme za třetí nit.
V této řadě budete mít 65 pds. Práci otočte.

 

R10: 1řo, ks do 1. sl Háčkujeme ks za třetí nit jako vždy!
1ks do každého násl sl. V této řadě budete mít 65 ks.

Přední strana:

x-twisted-headband8.jpeg x-twisted-headband9.jpeg

A i ta opačná strana vůbec nevypadá špatně, co říkáte.? Myslím, že nám vznikla báječná oboustranná čelenka.

x-twisted-headband10.jpeg x-twisted-headband11.jpeg

JAK VYTVOŘIT JEDNODUCHÉ PŘEKŘÍŽENÍ

Máme uháčkovaný dlouhý obdélník, ten přehneme na půl a přiblížíme kratší konce k sobě tak, že polovina jednoho konce kratší řady je proti polovině druhého konce druhé kratší řady. Lícová strana je nahoře. Zbývající konce přehneme a zabalíme jimi ty první konce přiblížené k sobě. Nyní máme na sobě 4 vrstvy práce, přehnuté oba konce přes sebe (jakoby zabalené do sebe). Srovnejte si konce, aby vám správně lícovaly k sobě, je třeba mít opravdu pečlivě na půl. Koncem příze, kde jsme skončili háčkování čelenky, můžeme pokračovat v háčkování, sháčkujeme všechny 4 vrstvy pevnými oky, nebo případně sešijeme všechny 4 vrstvy. Čelenku otočíme na líc a uhladíme.

x-twisted-headband4.jpeg

FINÁLNÍ VELIKOST ČELENKY
10 cm na výšku, 44 cm na délku kolem hlavy

 

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.
♥♥♥