Jdi na obsah Jdi na menu

Oboustranný kulíšek na zimu

4. 12. 2020

Říkate si, jak uháčkovat oboustrannou čepici s bambulí? Jde to rychle a snadno :) Mám pro vás připravený návod, který zvládne i začátečník, návod je připravený na dámskou velikost a budete překvapené, jak rychle jde od ruky - za večer máte kulíšek hotový. Návod tvoří jen dlouhé sloupky!

reversiblebeanie2.jpegreversiblebeanie3.jpeg

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

Háčkujete rády kulíšky, možná vás inspirují ještě tyto moje další návody:

Jak vlastně vznikl nápad na oboustranný kulíšek? Možná to máte stejně jako já, háčkujete, zkoušíte dílo a přijde vám, že rub vypadá také super a je škoda jej nevyužít. A tak to bylo i s tímto kulíškem, líbily se mi obě strany natolik, že jsem prostě chtěla nosit obě. Mrkněte - tak která strana se líbí více vám? 

reversiblebeanie4.jpegreversiblebeanie5.jpeg

Mám tedy teď "dvě" super nové čepice na zimu a každé ráno se mohu rozhodnout, na jaký vzor mám zrovna chuť. To je skvělé, nemyslíte? Doufám, že vám bude vzor líbit tak, jako mě.

reversiblebeanie7.jpeg

INSTRUKCE

Velikost: dámská velikost. Velikost lze velice snadno upravit na menší či větší.
Spotřeba: jen jedno klubíčko
Příze: Bongo Batik – 100% acrylic, 100g/120m
Háček: 8 mm

Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
DS = Dlouhý sloupek
ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
KŘ = Kruhová řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
NÁSL = Následující
OT = otočit

Speciální technika: přední reliéfní dlouhý sloupek, zadní reliéfní dlouhý sloupek. Tuto techniku si podrobně ukážeme ve video návodu. Jednoduše řečeno, místo vpíchnutí do očka předcházející řady zde pouze podebereme celý sloupek (zepředu nebo zezadu) a dál pokračujeme, jako bychom háčkovali dlouhý sloupek. 

reversiblebeanie8.jpeg

Poznámky a doporučení:

1) Před začátkem háčkování si vezměte míru - obvod kolem hlavy, ať si můžete správně nastavit velikost čepice. Délku upravíte počtem uháčkovaných řad. 
2) Návod níže je na dámskou velikost, snadno jej přizpůsobíte vaší přesné velikosti jen přidáním nebo ubráním počtu sloupků a počtu řad, nezapomeňte, že na větší velikost bude třeba více příze než je uvedeno výše.
3) čepice je háčkovaná v kruhových řadách, od shora dolů, používám jen dlouhé sloupky.
4) 
3řo na začátku řady počítám jako náhradu jen v prvních třech řadách! 
5) každá řada je zakončena pevným okem do 3.řo za začátku řady

Kulíšky jsou na zimu stále tak populární, tak neváhejme a pojďme se společně pustit do práce. 

NÁVOD
Magický kroužek. Pracuje v kruhových řadách. 

KŘ1: 3řo jako náhrada za ds, 11 ds do mk, řadu ukončíme po do 3. řo ze začátku řady (12ds) 
V následující řadě budeme přidávat, navyšovat počet sloupků. 

KŘ2: 3řo(jako náhrada za ds), ds do stejného sloupku jako 3řo, potom 2ds do každého oka až do konce řady, po do 3. řo za začátku řady (24ds)

KŘ3: 3řo (jako náhrada za ds), 1ds přední reliéfní kolem 3řo z Ř2, 1ds zadní reliéfní kolem násl. sloupku
Opakovat: *1ds zadní reliéfní, 1ds mezi 2 ds z Ř2, 1ds zadní reliéfní, 1ds mezi 2ds z Ř2, 2ds přední reliéfní * opakovat od * do * 4krát
Poslední sekvence: 1ds mezi 2ds z Ř2, 1ds zadní reliéfní, 1ds mezi 2ds z Ř2, 1ds zadní reliéfní, po do 3. řo za začátku řady
V této řadě mám 36 sloupků.

 

KŘ4: 3řo (neslouží jako náhrada). Opakovat: *1ds přední reliéfní do násl. 2 sl, , 1ds zadní reliéfní do následujících 4 sl,
* opakovat od * do * 6krát, po do 3. řo za začátku řady

V této řadě mám 36 sloupků.

 

KŘ5 - Ř16:  opakovat Ř4 ještě dalších 12 řad

Vždy se ujistěte, že máte v řadě 36 sloupků.

Pokud jste spokojené s délkou vašeho kulíšku, můžete přízi zastřihnout a zapracovat.

Zbývá ještě přidat bambulku a kulíšek je připravený dělat super parádu!

reversiblebeanie10.jpeg

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.
♥♥♥