Jdi na obsah Jdi na menu

Hackovane STYLOVE PROSTIRANI 3 ruzne velikosti

23. 12. 2021

Háčkované prostírání je perfektním dárkem během celého roku a při jakékoliv příležitosti. Nejvíc asi v období Vánoc. Každý má stůl, který se chystá pěkně vyzdobit. Je báječné oživit si stůl jednoduchým a stylovým háčkovaným prostíráním, můžete zvolit klasické neutrální barvy nebo přidat trochu barev a hned máte veselý barevný den.

Pro tento návod jsem zvolila jednoduchý vzor a snadné háčkování - lehce si tak podle návodu upravíte velikost prostírání na váš stůl. A navíc - je to zábava tvořit a vykouzlit si ještě hezčí domov.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

img_6287--3-.jpeg

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

 

Pokud máte zrovna volné odpoledne nebo večer, vezměte do ruky háček a uháčkujte si spolu se mnou zajímavé prostírání pro váš stůl. Vysvětlíme si vše krok za krokem, návod není složitý, používám jen základní sloupky - dlouhé sloupky a háčkované pufíky. Připravila jsem návod na 3 různé velikosti, které jsou podrobně natočené také ve video návodu.

img_6270.jpeg

 

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

puff-tableplace-mat_pin-cz.jpeg

 

 

 

Příze: AYAZ Pamuk Makreme 

100% Cotton, 250g = 150m
1 klubíčko = 3 kusy prostírání, 3 různé velikosti

 

Přízi můžete zakoupit zde: https://www.vlnika.cz

 

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

 

img_6239.jpeg

 

 

 

 

Háčkujeme všechny velikosti háčkem č. 4 mm

Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
KS = Krátký sloupek
DS = Dlouhý sloupek
ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
M = mezera
RM = řetízková mezera

SH = Sháčkovat
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

Speciální technika: Horizontálně háčkování puff

Horizontálně háčkovaný puff je krásný vzor, který má velice zajímavou texturu a vytváří výrazný detail na háčkovaných projektech.
Je háčkovaný kolem dlouhého sloupku (popř. kolem 3 řo) - v tomto návodu se jedná o dvakrát nahozený puff. Lze samozřejmě nahazovat i více krát.

 

Postup: 

1) Uháčkujeme dlouhý sloupek (nebo pokud začínáme uháčkujeme 3 řo jako náhradu za ds)

2) Nahodíme přízi na háček, vedeme háček kolem právě uháčkovaného sloupku (zdola, spodem nahoru)

3) Nahodíme přízi na háček znovu a protáhneme přízi.

4) Povytáhneme přízi o kousek výš než klasická výška sloupku

5) Nahodíme přízi na háček znovu a opakujeme krok 2 - 4

6) Máme 5 smyček na háčku. Nahodíme přízi na háček opět a nyní protáhneme přízi všemi smyčkami na háčku.

7) Právě jsme uháčkovali horizontální puff sloupek. Následuje 1 řo a můžeme se pustit do dalšího.

8) Přeskočíme 1 sl a háčkujeme ds do následujícího sloupku v řadě.

9) Opakujeme krok 2 – 7 podle projektu. Mezi puffy háčkujeme 1 řo (popř. více řo viz návod níže pokud potřebujeme rozšířit řadu) a přeskakujeme 1 sl.

img_6283--3-.jpeg

Poznámky k návodu

1)  3 řo na začátku řady neslouží jako náhrada za ds v kruhové části projektu. 3 řo používáme jako náhradu za 1dc při háčkování puff vzoru.

2)  Každou řadu zakončujeme pevným okem háčkovaným do prvního sloupky v řadě, háčkujeme v uzavřených řadách. 

3) Háčkujeme v kruhových řadách, začínáme magickým kroužkem a můžeme přidávat řady a vzor měnit podle vkusu a vaší potřeby. Uháčkovat můžete celý krásný set prostírání. 

4) V psaném návodu níže instrukce mezi hvězdičkami znamenají opakovaní vzoru kolem dokola v kruhové řadě.

 

img_6268.jpeg

 

 

 

PSANÝ NÁVOD I – NEJVĚTŠÍ VELIKOST PROSTÍRÁNÍ

 

img_6263.jpeg

 

Uháčkujeme magický kroužek

R1: 1řo (neslouží jako náhrada za sloupek), 12 ds do magického kroužku, řadu zakončíme po háčkovaným do 1. sl na začátku řady

R2: 1řo, 1 ds do 1. sl, 2 ds do každého násl sl v řadě, 1ds do 1. sl, řadu zakončíme po háčkovaným do 1. sl na začátku řady (24 ds)

R3: 1řo * 1 ds do 1. sl, * 1 ds do nasl sl, 2 ds do nasl sl* opakujeme od * do * až do konce řady, 1ds do 1. sl, řadu zakončíme po háčkovaným do 1. sl na začátku řady (36 ds)

R4: 1řo * 1 ds do 1. sl, * 1 ds do nasl 2 sl, 2 ds do nasl sl* opakujeme od * do * až do konce řady, 1ds do 1. sl, řadu zakončíme po háčkovaným do 1. sl na začátku řady (42 ds)

R5: po do každého sl kolem dokola v řadě, uháčkujeme krásný olem kolem 4. řady

Nový vzor: puff

R6: 3řo (zde jako náhrada za ds), horizontální puff sl, 1řo, přes 1 sl

Háčkujeme do sloupků z řady R4. POZOR neháčkujeme do po z R5!

Pokračujeme v háčkování vzoru: 1 puff, 1řo, přes 1 sl až do konce řady, řadu zakončíme po háčkovaným do 1sl na začátku řady (24 puff sl a 1řo mezi nimi)

R7: 3řo (zde jako náhrada za ds), horizontální puff sl, 2řo, 1 horizontální puff sl mezi 2 puff sl z předchozí řady.

Pokračujeme v háčkování vzoru: 1 puff mezi 2 puffy z předchozí řady, 2 řo, až do konce řady, řadu zakončíme po háčkovaným do 1sl na začátku řady (24 puff sl a 2řo mezi nimi)

R8: 3řo (zde jako náhrada za ds), horizontální puff sl, 3řo, 1 horizontální puff sl mezi 2 puff st z předchozí řady.

Pokračujeme v háčkování vzoru: 1 puff mezi 2 puffy z předchozí řady, 3 řo, až do konce řady, řadu zakončíme po háčkovaným do 1sl na začátku řady (24 puff sl a 3řo mezi nimi)

R9: 3řo, *1 ds do každého sl v řadě: do vrcholku každého puff sl háčkujeme 3dc, mezi puff sl do 3řo řm háčkujeme 3 ds * opakujeme od * do * až do konce řady, řadu zakončíme po háčkovaným do 1sl na začátku řady

R10: 1 po do každého sl kolem dokola v řadě

img_6245.jpeg

 

 

 

PSANÝ NÁVOD II – STŘEDNÍ VELIKOST PROSTÍRÁNÍ

 

img_6256.jpeg

 

Uháčkujeme magický kroužek

R1: 1řo (neslouží jako náhrada za sloupek), 12 ds do magického kroužku, řadu zakončíme po háčkovaným do 1. sl na začátku řady

R2: 1řo, 1 ds do 1. sl, 2 ds do každého násl sl v řadě, 1ds do 1. sl, řadu zakončíme po háčkovaným do 1. sl na začátku řady (24 ds)

R3: 1řo * 1 ds do 1. sl, * 1 ds do nasl sl, 2 ds do nasl sl* opakujeme od * do * až do konce řady, 1ds do 1. sl, řadu zakončíme po háčkovaným do 1. sl na začátku řady (36 ds)

R4: po do každého sl kolem dokola v řadě, uháčkujeme krásný olem kolem 3. řady

Nový vzor: puff

R5: 3řo (zde jako náhrada za ds), horizontální puff sl, 1řo, přes 1 sl

Háčkujeme do sloupků z řady R3. POZOR neháčkujeme do po z R4!

Pokračujeme v háčkování vzoru: 1 puff, 1řo, přes 1 sl až do konce řady, řadu zakončíme po háčkovaným do 1sl na začátku řady (18 puff sl a 1řo mezi nimi)

R6: 3řo (zde jako náhrada za ds), horizontální puff sl, 2řo, 1 horizontální puff sl mezi 2 puff sl z předchozí řady.

Pokračujeme v háčkování vzoru: 1 puff mezi 2 puffy z předchozí řady, 2 řo, až do konce řady, řadu zakončíme po háčkovaným do 1sl na začátku řady (18 puff sl a 2řo mezi nimi)

R7: 3řo, *1 ds do každého sl v řadě: do vrcholku každého puff sl háčkujeme 3dc, mezi puff sl do 2řo řm háčkujeme 2 ds * opakujeme od * do * až do konce řady, řadu zakončíme po háčkovaným do 1sl na začátku řady

R8: 1 po do každého sl kolem dokola v řadě

img_6283--3-.jpeg

 

 

PSANÝ NÁVOD III – MALÁ VELIKOST PROSTÍRÁNÍ

 

img_6252.jpeg

 

Uháčkujeme magický kroužek

R1: 1řo (neslouží jako náhrada za sloupek), 12 ds do magického kroužku, řadu zakončíme po háčkovaným do 1. sl na začátku řady

R2: 1řo, 1 ds do 1. sl, 2 ds do každého násl sl v řadě, 1ds do 1. sl, řadu zakončíme po háčkovaným do 1. sl na začátku řady (24 ds)

R3: po do každého sl kolem dokola v řadě, uháčkujeme krásný olem kolem 2. řady

Nový vzor: puff

R4: 3řo (zde jako náhrada za ds), horizontální puff sl, 1řo, přes 1 sl

Háčkujeme do sloupků z řady R2. POZOR neháčkujeme do po z R3!

Pokračujeme v háčkování vzoru: 1 puff, 1řo, přes 1 sl až do konce řady, řadu zakončíme po háčkovaným do 1sl na začátku řady (12 puff sl a 1řo mezi nimi)

R5: 3řo, *1 ds do každého sl v řadě: do vrcholku každého puff sl háčkujeme 3dc, mezi puff sl do 1řo řm háčkujeme 1 ds * opakujeme od * do * až do konce řady, řadu zakončíme po háčkovaným do 1sl na začátku řady

R6: 1 po do každého sl kolem dokola v řadě

 

 


img_6267.jpeg

 

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥