Jdi na obsah Jdi na menu

Křížkový vzor ze smyčkové příze ELZA - ručně pletená deka

20. 4. 2023

Krásný den všem,

tento měsíc pracujeme se smyčkovými přízemi.

Reportáž, ukázky a povídání o různých smyčkových přízí naleznete zde:

V tomto video návodu si ukážeme klasický křížkový vzor a také křížkový vzor ze dvou smyčkových klubíček ze dvou barev.

 

JAK PLÉST RUKAMA KŘÍŽKOVÝ VZOR

Tento návod je určený pro úplné začátečníky. Nejsou potřebné znalosti háčkování ani pletení, vše je vysvětleno a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

img_9304.jpeg

 

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU - PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

INSTRUKCE A DOPORUČENÍ K NÁVODU NA DĚTSKOU DEKU S KŘÍŽKOVÝM VZOREM 

MATERIÁL
Co budeme potřebovat?
Přízi - já jsem zvolila přízi ELZA - dvě barvy: světle a tmavě modrou 

 

Příze ELZA

https://www.vlnika.cz/z15017-prize-elza

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

Elza má extra velké smyčky pro pletení dek a přikrývek. 
Je to objemná, hebká příze s opravdu velkými oky - 5 cm.
Snadno a rychle se s ELZOU pracuje a deka nebo šála je hned hotová.
1 klubka šála asi 2 metry dlouhá nebo menší deka 50x50cm, ze 2 klubek dětská deka nebo deka do kočárku.

K dispozici asi v 15 odstínech. 
Hmotnost: 350 g
Návin v klubku: 12 m

Ve video návodu si ukážeme celý postup od začátku, od základního řetízku po vzorek a až k sešití.
Ze dvou klubíček vytvoříme dětskou deku na hraní.

img_0455.jpeg

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

 

 

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

Nemáte nyní čas se pustit do pletení křížkového vzoru? Určitě se návod bude ještě v budoucnu hodit. Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do práce později.

 

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

herringbone-stitch-blanket_pin-cz.jpg

INSTRUKCE

Rozměry:  62 cm na šířku /  66 cm na výšku.
Pokud chcete mít deku širší nebo delší, upravte si počet ok v základním řetízku a nebo počet řad.

Budeme plést 1 velký obdélník po řadách.
V každé řadě měníme barvu.

Práci neotáčíme, pracujeme jen na lícové straně.

V každé řadě máme 30 smyček.
Celkem upleteme 30 řad + 1 řetízek na začátku a 1 řetízek na konci.

Přeji vám příjemné pletení bez háčku a jehlic a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

img_9302.jpeg

 

KROK 1) POČÍTÁME ZÁKLADNÍ ŘETÍZEK

Pro tento projekt budeme potřebovat 30 oček / smyček do kterých budeme plést sloupky.

Srovnejte si přízi a vyrovnejte smyčky. Odpočítejte 30 smyček.

 

KROK 2) PLETEME ZÁKLADNÍ ŘETÍZEK

Pro splétání smyček pleteme rukama, není třeba žádný háček nebo jehlice, jde to rychle a snadno.
Začneme na konci, tj. tam kde nám příze končí, zde si uvolníme jedno nebo dvě očka, abychom mohli volným koncem začátek zafixovat a zašít.
A nyní budeme protahovat očka. Začneme tím, že vezmeme druhé očko od konce a protáhneme jej prvním očkem, zezadu dopředu, dbáme na to, aby se nám očka nepřetočila.
Pokračujeme v pletení, vždy další očko v řadě protáhneme tím právě protaženým.
Pleteme až máme spletených 30 ok.

KROK 3) PLETEME PRVNÍ ŘADU SMYČEK 

Máme upleteno 30 ok, tedy základní řetízek. Nyní budeme proplétat očka do lícové strany řetízku, do horní smyčky, připravíme si řadu smyček. Pleteme po řadách.

Do posledního 30. oka protáhneme očko, vytvoříme smyčku, dalším okem v řetízku protáhneme následující oko, atd. vracíme se tedy zpět k začátku (k „uzlíku“).

Nezapomeňte, že musíme vždy plést do prvního resp. do posledního očka pro přechod do další řady. Tedy další řadu vždy začínáme tím, že opět pleteme do posledního oka z předchozí řady.

V řadě máme nyní připravených 30 smyček.

KROK 4) PLETEME KŘÍŽKY - KŘÍŽÍME SMYČKY JEDNÍM SMĚREM Z LEVA DO PRAVA

Vezmeme 2 poslední smyčky a překřížíme je. Druhé přes první. Do druhé protáhneme následující smyčku a potom do prvního oka další smyčku. A takto postupujeme až na konec řady: jedno přeskočíme, následující oko křížíme přes přeskočené. do následujícího protáhneme smyčku a potom další smyčku do přeskočeného.

Dbejte na to, aby se vám smyčky nepřetočily a aby šly stále jedním směrem.

KROK 5) PLETEME KŘÍŽKY OPAČNÝM SMĚREM Z PRAVA DO LEVA

V následující řadě budeme vést smyčky opačným směrem. Zkontrolujte si směr protažených smyček v předchozí řadě. První smyčku nekřížíme, ale protáhneme smyčku rovně. Křížíme až další 2 smyčky, přeskočíme smyčku, následující vedeme přes přeskočenou, protáhneme smyčku a další smyčku protáhneme přeskočenou smyčku. Poslední smyčku opět protáhneme rovně nekřížíme.

Opakujeme krok 4 a krok 5.

KROK 6) POSLEDNÍ ŘADA – ZAKONČENÍ PRÁCE
V posledním kroku musíme práci zakončit, splést volné smyčky dohromady, podobně jako u kroku 2, kde jsme pletli řetízek.
Můžete plést zleva doprava nebo zprava doleva, jak vám vyjde vzor a příze, ale vždy začínáme na konci, kde jsem poslední řadu začínali a pleteme stejným směrem jako poslední řadu. Pleteme tedy směrem k volnému konci příze.
Pleteme tak že, vezmeme druhé očko a protáhneme jej první očkem, třetí očko druhým atd. až do konce řady.
Ponecháme si jednu smyčku a následně za ní přízi zastřihneme. Protáhneme volný konec posledním okem a uvážeme uzlík, všechny konce zašijeme, zapracujeme do zadní části.

img_0448.jpeg

HURÁ! JIŽ UMÍTE KŘÍŽKOVÝ VZOR A MŮŽETE SI SNADNO VYTVOŘIT DEKU, PODLOŽKU, KOBEREČEK, OBAL NA POLŠTÁŘEK A MNOHO DALŠÍCH "MĚKKÝCH" PROJEKTŮ. 

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

 

ZAJÍMAJÍ VÁS DALŠÍ PODOBNÉ NÁVODY?
Kdo mě zná, ví, že mám ráda háčkované doplňky a hračky - vyzkoušejte i tyto návody na jednoduché hračky pro radost a potěšení:

 

Zajímají vás další návody ZDARMA? Co třeba návody na dekorace pro krásnější bydlení? Podívejte se třeba na tyto oblíbené:

Hledáte více nápadů? Co si uháčkovat košíčky na hračky nebo různé drobnosti? V mé kolekci háčkovaných návodů naleznete tyto návody zdarma a doplněné video návody:

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥