Jdi na obsah Jdi na menu

Hackovane bezprstove rukavice s Herringbone vzorem

10. 12. 2021

JAK UHÁČKOVAT BEZPRSTOVÉ RUKAVICE S JEDNODUCHÝM A KRÁSNÝM VZOREM Z MERINO PŘÍZE

Pro tyto jednoduché bezprstové rukavice jsem zvolila také jednoduchý vzor - a přitom velice ORIGINÁLNÍ, efektní a zajímavý na pohled - vzor rybí kosti, neboli Herringbone vzor. Vzor je poměrně hutný, ale přesto velice měkký a příjemný a rukavice ruce zahřejí během zimních měsíců a až do jara.

pb170016--1-.jpeg  img_6172.jpeg

Jakmile začne teplota klesat k ruce, není nic příjemnějšího než si ruce zahřát v příjemných měkkých rukavičkách se zajímavým vzorem. Tento video návod vám představí vzor rybí kosti, herringbone vzorek, krok za krokem, pro začátečníky.

Tento vzor je moderní a hodí se při háčkování silnějšími přízemi, kde krásně vynikne. Je prima obměnou za vzorek z krátkých sloupků.

Háčkujeme rukavičky v řadách, vzor je zajímavý z lícové i rubové strany.

Vzorek je vhodný i pro začátečníky, jakmile si osvojíte techniku, tak jen již opakujeme jen 2 stejné řady a máme brzy hotovo.  

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

img_0211.jpeg

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

VIDEO NÁVOD: 

herringbone-yout-cz.jpeg

 

Doufám, že se vám video návod líbil a zkusíte HERRINGBONE beprstové rukavičky ještě na tuto sezónu. Mě určitě do svátků ještě zaměstnají :) Mám ráda bezprsťáky - mám ruce v teple, ale mohu rychle zkontrolovat telefon, rozepnout zip nebo kabelku, zavázat tkaničku. 

Tyto jsou opravdu příjemné na nošení, měkké a heboučké. 


pin-it-for-later-logo-1.jpeg

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

herringbone-pin-cz.jpeg

 

 

Zajímají vás i další návody na rukavice? Mám v zásobě ještě tyto a určitě další přibudou. 

Pokud rádi háčkujete z Merina, toto je MERINO 50 od LANG YARNS, a nadchla vás, stejně jako mě, tato úžasná lila barvička, možná se vám budou líbit i tyto návody :

 

HÁČKOVANÉ BEZPRSTOVÉ RUKAVICE - INSTRUKCE 
Uháčkovat tyto bezprsťáky je opravdu snadné. 
Stačí znalost háčkování krátkých sloupků a speciální technika háčkování herringbone vzoru, vzoru rybí kosti.

Háčkování je poměrně rychlé a se silnější přízí, jako např. Merino přízí, pěkně přibývá a tvoří výrazný originální vzor. 

PRO VELIKOST M:
LANG YARNS, Merino 50 – 100% virgin wool, merino extrafine, super-wash, 90m/100g – 1 klubíčko

Háček 7.0 mm.

pb170024--1-.jpeg

Obtížnost: level 1 - pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
KS = Krátký sloupek

HKS = Herringbone Krátký sloupek
ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
M = mezera
RM = řetízková mezera

NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

pb170025--1-.jpeg

 

HÁČKOVANÉ BEZPRSTOVÉ RUKAVICE - INSTRUKCE 

1) 1řo na začátku řady není náhrada za krátkých sloupek  

2) Rukavice jsou háčkované v řadách, po každé řadě je třeba práci otočit a háčkovat na rubové straně. Technika háčkování na lícové a rubové straně je odlišná.

Každá řada začíná 1 řo. 

3) Rukavice jsou háčkované jako jeden celek, následně sháčkované dohromady. 

4) Níže naleznete psaný návod na dámskou velikost "M", dobře sedí i náctiletým slečnám.

5)  Velikost si snadno podle návodu upravíte na větší či menší velikost, lehce tak vyrobíte rukavice pro děti, náctileté i dospělé.

img_6177.jpeg

Ráda háčkuji dárky pro své milé přátele a rodinu, právě rukavice jsou mou oblíbenou tvorbou - mají téměř univerzální velikost, jsou příjemné, zajímavé a originální a úžasně dotvoří outfit každé malé i velké slečny a dámy.

pb170046.jpeg

HÁČKOVANÉ BEZPRSTOVÉ RUKAVICE - PSANÝ NÁVOD

Začínáme základním řetízkem, uháčkujeme 20 řo. Nyní je třeba poměřit délku řetízku s předpokládanou délkou rukavice, aby vám délka dobře seděla od zápětí po malíček.

R1: 1 řo, háčkujeme volně 1 ks do 2. řo od háčku, dále hks do násl 13 řo, vedeme háček do 3. nitky (do nitky, která je za „véčkem“), 1 po do nasl 6 řo do konce řady, otoč

R2: 1 řo, 1 řo do nasl 6 sl, za zadní nit
Háčkujeme na rubové straně ! vedeme háček od zadu dopředu, háčkujeme volně.
1 ks do nasl sl háčkujeme do véčka i za zadní nit, 1hks do nasl 13 sl. Otoč.

R3: Háčkujeme na lícové straně, vedeme háček jako normálně zepředu dozadu.
1 řo, 1 ks do 1. sl, volně do véčka i za zadní nit, 1 hks do nasl 13 sl,
1 po do nasl 6 sl za zadní nit, otoč

R4 - R18: opakujeme řady R2 a R3 až máme uháčkováno 18 řad.

img_6182.jpeg

 

HÁČKOVANÉ BEZPRSTOVÉ RUKAVICE - INSTRUKCE  JAK RUKAVICI SEŠÍT 
Otočíme rukavici a přehneme na půl tak, že je rubová strana na vrch, směrem k vám. Lícová strana s herringbone vzorem je uvnitř. Přiložíme koncové strany k sobě, tak aby byly pěkně srovnané k sobě, aby nám navazoval olem kolem zápěstí i rukavice. Můžeme sešít nebo sháčkovat pevnými oky.

OTVOR PRO PALCE
Háčkujeme do obou stran po do následujících 6 ok (olem kolem zápěstí), následně po do 3 krátkých sloupků, potom přeskočíme 3 ks (můžeme se posunout pevnými oky) jako otvor pro palec. Potom opět po do každého ks po obou stranách současně až do konce řady. Rukavici otočíme na líc a uhladíme, srovnáme a máme hotovo.

OLEM

Kdo bude chtít, a já to ve většině mých výrobků dělám, může si obháčkovat pevnými oky horní i spodní okraj rukavice.

Přízi ustřihneme, zakončíme neviditelným spojem olem po a potom přízi zašijeme do rubové strany. Zašijeme a zastřihneme všechny volné konečky. 

img_6175.jpeg

CELÝ POSTUP ZOPAKUJEME I PRO DRUHOU RUKAVICI

Rukavice jsou oboustranné, vzor a postup je tedy stejný. 

HURÁ MŮŽEME VYRAZIT VEN A MÍT RUCE V TEPLE!

img_0170.jpeg

VELIKOST:
Výška rukavice (Herringbone vzor): 16 cm
Olem kolem zápěstí: 5 cm
Horní šířka: 21 cm
Spodní šířka: 16 cm

pb170039.jpeg

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥