Jdi na obsah Jdi na menu

Hackovane prijemne a opravdu teple bezprstaky

20. 1. 2022

Krásný den všem! V tomto návodu si ukážeme, jak uháčkovat pár příjemných a opravdu teplých bez-prstových rukavic, které parádně zahřejí i ve studenějším období od podzimu do jara. 

img_6466.jpeg

Jakmile se na podzim trochu ochladí, hned nasazuji na hlavu čelenku nebo kulíška a na ruce bezprsťáky. Není nic příjemnějšího než být pěkně v teple. Tyto rukavice opravdu teplé jsou, mají zajímavý reliéfní vzorek a přesto jsou háčkované velice snadno a rychle. 

Ve video návodu si ukážeme jak uháčkovat přední a zadní reliéfní sloupky a přední dvakrát nahozené dlouhé sloupky, které tvoří originální spirálový vzor. 

Vzorek si lehce zapamatujeme - opakujeme opravdu jen jeden motiv - jednu řadu v každé části rukavice. 

img_6489.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

img_0231.jpeg

 

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

 

Doufám, že se vám video návod líbil a rukavičky si uháčkujete, vždyť háčkované rukavice jsou skvělým  doplňkem a oživením šatníku, obzvlášť pokud je sladíte s dalšími části oblečení na zimu, třeba s háčkovanou šálou, šálem či čepicí. Báječně například ladí s touto bílou pelerínkou háčkovanou také z příze RED HEART.

nebo s háčkovanou čepicí se stejným vzorem:

img_6502.jpeg

 

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.


pin-it-for-later-logo-1.jpeg

warm-fingerless-mitts_pin-cz.jpeg

Rádi háčkujeme rukavice? Vyzkoušejte i tyto návody:

BEZPRSTOVÉ RUKAVICE INSTRUKCE 
Uháčkovat tyto rukavice je snadné a rychlé, není třeba znalost složitého háčkování a technik, používám jen dlouhé sloupky nebo dvakrát nahozené dlouhé sloupky a techniku reliéfního háčkování.

Háčkuji celou rukavičku 2 přízemi najednou a vytvářím tak přechodový ombre efekt. Rukavice jsou příjemné měkké a teplé.

pc080037.jpeg

Pro velikost M budete potřebovat:

2 klubíčka příze Red Heart Lisa 
Red Heart Lisa – 100% acrylic, 50g/1.8oz, 133m/145,45yds – 1 bílé a 1 šedé 

Barva A = bílá
Barva B = šedá   

Háček: 5.0 a 4.0 mm.

pc080062.jpeg

Obtížnost: level 1 - pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
KS = Krátký sloupek
DS = Dlouhý sloupek

2XDS = 2x nahozený Dlouhý sloupek
ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
M = mezera
RM = řetízková mezera

NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
PŘES = Přeskočit

pc080054.jpeg

 

 

 

 

Speciální technika: přední reliéfní dlouhý sloupek (PRDS), popř. 2x nahozený přední reliéfní dlouhý sloupek a zadní reliéfní dlouhý sloupek (ZRDS). Tuto techniku si podrobně ukážeme ve video návodu. Jednoduše řečeno, místo vpíchnutí do očka předcházející řady zde pouze podebereme celý sloupek (zepředu nebo zezadu) a dál pokračujeme, jako bychom háčkovali dlouhý sloupek.

Mám ráda techniku háčkování reliéfních dlouhých sloupků, vytváří zajímavou texturu a 3d efekt. Využívám ji i na čepice, návleky, šály a vesty další a další.

pc080074.jpeg

Poznámky k návodu

1) 2řo na začátku řady neslouží jako náhrada za ds, 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za ds
2) Projekt je háčkovaný v kruhových řadách. Řady jsou spojené na konci pevným okem. 
3) Níže je návod na dámskou velikost M, 
snadno jej upravíte na větší či menší úpravou základního řetízku na začátku háčkování a počtem řad v projektu. Můžete tak uháčkovat 
lehce rukavice pro děti, náctileté i dospělé.

pc080073.jpeg

Ráda háčkuji dárky pro své milé přátele a rodinu, právě rukavice jsou mou oblíbenou tvorbou - mají téměř univerzální velikost, jsou příjemné, zajímavé a originální a úžasně dotvoří outfit každé malé i velké slečny a dámy.

img_6506.jpeg

HÁČKOVANÉ BEZPRSTOVÉ RUKAVICE - PSANÝ NÁVOD

Háček 5.0 mm
Barva B + B - 2 příze najednou

Začínáme základním řetízkem, uháčkujeme 24 řo. Nyní je třeba poměřit délku řetízku, zda vám řetízek pohodlně přejde přes ruku, aby vám rukavice následně dobře seděla.

Spojíme řetízek pevným okem.

Ujistěte se, že řetízek není přetočený.

Pracujeme v uzavřených kruhových řadách, řadu začínáme řetízkovými oky a zakončujeme pevným okem.

img_0215.jpeg

Háček 4.0 mm

R1: 1řo, 1ks do každého sl, háčkujeme za 3. nit, kolem dokola až do konce řady, po do 1. řo ze začátku řady, řadu uzavřeme.

Máme uháčkováno 24 ks v řadě

R2: 1řo, 1ks do každého sl kolem dokola až do konce řady, po do 1. řo ze začátku řady, řadu uzavřeme.

Máme uháčkováno 24 ks v řadě

img_6516--1-.jpeg

Barva A+B

R3: 2řo, * 1prds do nasl 2 sl, 1zrds do nasl 2sl * opak od * do * kolem dokola až do konce řady, po do 2. řo ze začátku řady, řadu uzavřeme

Máme uháčkováno 24 ds v řadě

R3 - R9 = opak R2

V každé řadě máme stále 24 sloupků.

První část rukavičky je hotová a můžeme se pustit do další části s novým vzorem.

Barva A + A

R10: 3řo (slouží jako náhrada za ds), 1ds do každého sl kolem dokola, po do 3. řo ze začátku řady.

Máme uháčkováno 24 ds v řadě

img_6487.jpeg

NOVÝ VZOR:

R11: 3řo (slouží jako náhrada za ds) 1ds do nasl sl (první pár dlouhých sloupků) nyní se v háčkování vrátíme zpět po řadě, přeskoč 1 pár právě uháčkovaných ds a uháčkujeme 2xprds kolem posledního sl v předchozí řadě (R10), *1ds do nasl 2sl (jeden pár ds). Nyní se v háčkování vrátíme zpět po řadě a přeskoč 1 pár právě uháčkovaných ds a uháčkujeme 2xprds kolem dalšího sl v předchozí řadě * opak od * do * kolem dokola až do konce řady, po do 3. řo ze začátku řady.

Máme uháčkováno 12 párů dlouhých sloupků a přes každý pár je uháčkovaný 2x nahozený přední reliéfní dlouhý sloupek, který tento pár kříží. V řadě je 12 stejných opakování.

R12: 3řo (slouží jako náhrada za ds), 1ds do nasl sl (první pár dlouhých sloupků) nyní se v háčkování vrátíme zpět po řadě, přeskoč 1 pár právě uháčkovaných ds a uháčkujeme 2xprds kolem 2xprds z předchozí řady (R11), *přeskoč 2xprds, 1ds do nasl 2sl (jeden pár ds). Nyní se v háčkování vrátíme zpět po řadě a přeskoč 1 pár právě uháčkovaných ds a uháčkujeme 2xprds kolem 2xprds z předchozí řady * opak od * do * kolem dokola až do konce řady, po do 3. řo ze začátku řady

Máme uháčkováno 12 párů dlouhých sloupků a přes každý pár je uháčkovaný 2x nahozený přední reliéfní dlouhý sloupek, který tento pár kříží. V řadě je 12 stejných opakování.

R12 - R16: opakuj R12

V každé řadě je 12 stejných opakování.

Nyní vytvoříme otvor pro palec a budeme háčkovat zbytek rukavice jen kolem 4 prstů.

R17: 3řo (slouží jako náhrada za ds), 1ds do nasl sl (první pár dlouhých sloupků) nyní se v háčkování vrátíme zpět po řadě, přeskoč 1 pár právě uháčkovaných ds a uháčkujeme 2xprds kolem 2xprds z předchozí řady

img_6478.jpeg

OTVOR PRO PALEC = přeskoč 2 opakování v řadě = přeskoč 6 sloupků a pokračujeme dále v háčkování vzoru z předchozích řad

*přeskoč 2xprds, 1ds do nasl 2sl (jeden pár ds). Nyní se v háčkování vrátíme zpět po řadě a přeskoč 1 pár právě uháčkovaných ds a uháčkujeme 2xprds kolem 2xprds o řadu níže * opak od * do * kolem dokola až do konce řady, po do 3. řo ze začátku řady

Máme uháčkováno 10 párů dlouhých sloupků a přes každý pár je uháčkovaný 2x nahozený přední reliéfní dlouhý sloupek, který tento pár kříží. V řadě je 10 stejných opakování.

img_0230.jpeg

R18 - R19: 3řo (slouží jako náhrada za ds), 1ds do nasl sl (první pár dlouhých sloupků) nyní se v háčkování vrátíme zpět po řadě, přeskoč 1 pár právě uháčkovaných ds a uháčkujeme 2xprds kolem 2xprds o řadu níže *přeskoč 2xprds, 1ds do nasl 2sl (jeden pár ds). Nyní se v háčkování vrátíme zpět po řadě a přeskoč 1 pár právě uháčkovaných ds a uháčkujeme 2xprds kolem 2xprds o řadu níže * opak od * do * kolem dokola až do konce řady, po do 3. řo ze začátku řady

Máme uháčkováno 10 párů dlouhých sloupků a přes každý pár je uháčkovaný 2x nahozený přední reliéfní dlouhý sloupek, který tento pár kříží. V řadě je 10 stejných opakování.

 R20: 1 po do každého sl v řadě, kolem dokola. 

 

Přízi ustřihneme, zakončíme neviditelným spojem olem po a potom přízi zašijeme do rubové strany. Zašijeme a zastřihneme všechny volné konečky. 

img_6523--1-.jpeg

CELÝ POSTUP ZOPAKUJEME I PRO DRUHOU RUKAVICI

Rukavice jsou oboustranné, vzor a postup je tedy stejný. 

HURÁ MŮŽEME VYRAZIT VEN V BÁJEČNÝCH RUKAVICÍCH A MÍT RUCE V TEPLE!

pc080042.jpeg

VELIKOST:

Rukavice - horní část (bílá barva): 18 cm dlouhá
Rukavice - horní část od okraje k otvoru na palec: 12 cm
Rukavice - spodní část (bílo-šedá barva) olem: 9.5 cm
Šířka horní části: 10 cm 

img_6499.jpeg
 

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥