Jdi na obsah Jdi na menu

Hackovany snadny sametovy nakrcnik s kapuci

7. 1. 2022

Tento háčkovaný snadný a super měkounký nákrčník s kapucí je velice prakticky a zároveň rychlý a zábavný. Je skvělý na zimní období, kdy to občas zafouká, občas zasněží a vy máme krk a hlavu pěkně a příjemně v teple. Je to navíc moderní kousek do šatníku. Co víc - dětem se dobře a jednoduše obléká a nosí.

img_6732.jpeg

Já osobně mám děsně ráda nákrčníky nebo pelerínky či šátky s kapucí.

Tento návod je opravdu super jednoduchý a snadný, za odpoledne máte nákrčník a kapucí hotový. Také jej jednoduše upravíte na jakoukoliv velikost, dobře padne malým dětem i dospělákům - ať už jej nosí s kapucí na hlavě nebo zrovna ne. 

Spotřeba je necelá dvě klubíčka, takže i to je myslím prima. 

Kdo mě zná, tak ví, že mám ráda jednoduché vzory a kombinace a snadné háčkovaní o které se mohu podělit.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

 

img_6699.jpeg img_6692.jpeg

 

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

Doufám, že se vám video návod líbil a zkusíte háčkovaný nákrčník s kapucí pro sebe nebo pro vaše děti ještě na tuto sezónu. Mě určitě během zimy ještě zaměstnají, další vzorek mám na háčku a brzy se s vámi o něj podělím:) 

Tento nákrčník je opravdu příjemný na nošení, měkký a heboučký.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

blue-hooded-cowl_pin-cz.jpeg

Pokud rádi háčkujete různé nákrčníky, pelerínky, šály pro sebe nebo pro děti jako já a rádi si vyhrajete s různými styly, technikami a vzorečky, mám pro vás i další zajímavé návody:

    

Toto je nejoblíbenější šála mého syna:

Uháčkovat tento nákrčník s kapucí je opravdu snadné. Stačí znalost háčkování polodlouhých sloupků a speciální technika háčkování reliéfních dlouhých sloupků. 

Háčkování je poměrně rychlé a se silnější přízí pěkně přibývá a tvoří výrazný originální vzor.

img_6722.jpeg

Pro tento projekt jsem vybrala přízi Samet Soft od Vlnika.cz. S touto přízí mám velice dobré zkušenosti z předchozích projektů:

 

A můžete si vybrat z mnoha barevných kombinací.

HÁČKOVANÝ SAMETOVÝ NÁKRČNÍK S KAPUCÍ - INSTRUKCE
Na dětskou velikost budete potřebovat:

SAMET SOFT nebo SAMET SOFT COLOR, 100% polyester, super soft, 100g, 100m, 2 klubíčka

https://www.vlnika.cz/z14602-prize-samet-soft

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

Háček 7.00 mm 

Projekt je háčkovaný jako 2 části - nákrčník a kapuce - háčkované najednou a sešité po uháčkování. 

Velikost: Návod níže je na dětskou velikost, obvod hlavy 50 cm. Snadno ji přizpůsobíte vaší přesné velikosti jen přidáním nebo ubráním počtu řetízkových ok na začátku háčkování a přidáním nebo snížením počtu řad, nezapomeňte, že na větší velikost bude třeba více příze než je uvedeno výše.

img_6717.jpeg

Obtížnost: level 1 - pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
PDS = Polodlouhý sloupek
DS = Dlouhý sloupek
PRDS = Přední Reliéfní Dlouhý sloupek
ZRDS = Zadní Reliéfní Dlouhý Sloupek

ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_6679.jpeg

Speciální technika: háčkování za třetí nit - třetí nit je "schovaná za přední a zadní nití, za "véčkem", při háčkování je třeba tedy práci natočit směrem k sobě. Tato třetí nit je za 2. nitkou z véčka, resp. za zadní nitkou z horního véčka.

Speciální technika: přední reliéfní dlouhý sloupek, zadní reliéfní dlouhý sloupek. Tuto techniku si podrobně ukážeme ve video návodu. Jednoduše řečeno, místo vpíchnutí do očka předcházející řady zde pouze podebereme celý sloupek (zepředu nebo zezadu) a dál pokračujeme, jako bychom háčkovali dlouhý sloupek. 

img_6685.jpeg

Tento projekt je háčkovaný v jednom kuse, po uháčkování je spojen sešitím.

HÁČKOVANÝ SAMETOVÝ NÁKRČNÍK S KAPUCÍ - POZNÁMKY K NÁVODU:
1) před háčkování doporučuji vzít míru - změřit si obvod hlavy, ať si můžete správně nastavit velikost nákrčníku. Délku upravíte počtem uháčkovaných řo. 

2) Návod níže je na dětskou velikost, snadno si upravíte na vaši požadovanou velikost, stačí jen správně naměřit základní řetízek a potom háčkovat potřebný počet řad

3) 1řo, 2řo na začátku řady NEpočítám jako náhradu za sloupek 

4) projekt je háčkovaný v řadách, první část A je háčkovaná v kruhových řadách, druhá část je háčkovaná v řadách a po každé řady práci otočíme a začínáme 2 řo.

5) Projekt má 2 části: 
A)        Nákrčník / šál 
B)       Kapuca 

 

img_6682.jpeg

PSANÝ NÁVOD

Začínáme základním řetízkem, uháčkujeme volně 40 řo. Nyní je třeba poměřit délku řetízku s obvodem hlavy, aby vám délka dobře seděla.

ČÁST A = NÁKRČNÍK / ŠÁL 
Háčkujeme háčkem 7.00 mm

Uháčkujeme 40 řo, spojíme pevným okem 
1R: 1řo, 1pds do každého řo, háčkujeme za 3. nit. Řadu spojíme pevným okem (40 pds)

Velikost: 52 cm obvod

img_6783-2.jpeg

R2: 1řo, 1pds do každého sl, háčkujeme za 3. nit. Řadu spojíme pevným okem (40 pds)

R3- R13: Opak R2

Velikost: 22 cm na výšku 

img_6671.jpeg

ČÁST B = KAPUCE

Stále háčkujeme háčkem 7mm 

Háčkujeme v řadách. 

R14: 1řo, 1pds do nasl 36 sl, háčkujeme za 3. nit. Poslední 4 sl vynecháme, práci otočíme (36 pds)

R15: 2řo, 1prds do 1. sl *1prds do nasl sl, 1zrds do nasl sl* opak od * do * až do konce řady, práci otočíme (36 ds)

R14 - R30: opak R15

Spojení:
Přehneme práci na polovinu tak aby se začátek řady kapucky a konec řady dotýkaly k sobě. Srovnáme práci, aby na sebe navazovaly reliéfní sloupky. Práci sešijeme, sešíváme na rub straně, sloupek po sloupku. Po sešití kapuci ještě zašijeme všechny volné konce a práci otočíme na líc.

FINÁLNÍ VELIKOST: 

NÁKRČNÍK JE 22 cm vysoký 
KAPUCA JE 24 cm vysoká 
CELKEM NA VÝŠKU: 46 cm  

Gratuluji úžasně příjemný nákrčník s kapucí je na světě a já vám přeji ať se vám příjemně nosí a dělá vám pěknou parádu! 

img_6654.jpeg

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥