Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkované letní šaty nebo tunika se čtvercovým květinovým motivem

15. 5. 2024

Krásný den všem! 

První horké letní dny se objevily už na začátku dubna, tak jsem si pospíšila s letními šatičkami nebo tunikou, a návod je pro vás sepsaný a natočené videonávody.

img_5422.jpeg

Už od února jsem pokukovala po přízi Dolly Ombre a přemýšlela jaké šaty z ní uháčkuji. Protože Dolly Ombre je příze s jemnými barevnými přechody od světlé po tmavou, zvolila jsem háčkování od shora dolů. Začátek háčkovaný v raglan obdélníkovém stylu s opravdu jednoduchým a vzdušným vzorem. 

Raglan tvar s obdélníkovým sedlem znamená, že průramky jsou zabudovány do sedla a to velice jednoduchým způsobem. Jakmile se do háčkování sedla pustíte, budete moci během chvilky a bez velkého počítání uháčkovat horní část šatů a potom už to půjde úplně samo.

Šaty mají krátké rukávky, které si můžete podle vašeho stylu upravit i na delší.

Na tělo šatů jsem zvolila jednoduchý "kostičkový" vzor. Šaty se zužují směrem dolů až k časti sukně. Opět můžete snadno šaty háčkovat podle vašeho stylu - rozšířené nebo více vypasované. V návodu si ukážeme, jak ubrat a jak přidat.

A na spodní část tuniky nebo část sukně, podle toho, jak bude háčkovat šaty dlouhé, jsem zvolila moje oblíbené čtverce. Říkala jsem si, že čtverce na tunice budou zase trochu něco jiného a barevně odlišného a zajímavého, protože se můžete rozhodnout, zda budou tmavší čtverce vpředu nebo vzadu. 

img_3390.jpeg

Tunika má takový jednoduchý styl, který se dá nosit v průběhu celého roku, taková, kterou si může uháčkovat opravdu každý a v každé velikosti. Tuto raglan tuniku lze velice dobře přizpůsobit jakékoliv velikost, vašim přesným rozměrům rovnou při háčkování! I začátečník to může zkusit! Nezní to úžasně?

V mém video tutoriálu vás provedu každým krokem háčkování, abyste si uzpůsobili každou jeho část podle sebe a uháčkovali si tak skvělou raglan tuniku, která vám dokonale padne.

Ať už dáváte přednost oversized stylu nebo máte radši tuniku více na tělo, podle tohoto video návodu si váš letní kousek snadno vytvoříte.

img_6171.jpeg

Navrhla jsem tyto šaty z příze Dolly Ombre, ze které jsem háčkovala poprvé a úplně jsem se do ní zamilovala. Tato příze má velice jemné barevné přechody, které mě nadchly. Háčkovala jsem z trendy zelené barvy a myslím, že právě tyto barvy dodaly výslednému výrobku nový šmrnc a styl!


VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

PRVNÍ DÍL: OBDÉLNÍKOVÉ SEDLO:

DRUHÝ DÍL: TĚLO ŠATŮ:

TŘETÍ DÍL: ZÁKLADNÍ ČTVEREC S KVĚTINOVÝM MOTIVEM:

ČTVRTÝ DÍL: SHÁČKOVÁNÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ DOHROMADY:

PÁTÝ DÍL: KOMPLETACE A ZAKONČENÍ:

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde: 

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

dolly-ombre-dress-pin-cz1.jpg

Zajímají vás další návody? Stáhněte si e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

Připravila jsem pro vás e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU jedná se o soubor více než 60 projektů s návody a videonávody za celý rok 2023!

Můžete si stáhnout e-book jako pdf s tříděným obsahem a odkazy, aby se vám lépe hledal návod, který potřebujete. Nebo jste třeba některý z návodů přehlédly a nyní vám udělá radost a nebo jen hledáte inspiraci a některý z mých nápadů vás posune v dalším tvoření!
Tento soubor je ZDARMA a můžete jej sdílet se svými kamarádkami a přáteli. Vzhledem k velikosti je nutné si HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU stáhnout z odkazu (nelze zaslat jako přílohu do mailu). Klikněte na odkaz nebo na obrázek e-booku a napište si o HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

https://forms.gle/DKsJzjVD4NZn3JSj9 

hackovani-s-laskou-a-nebeskou-2023.jpeg

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU! PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince: Háčkování, pletení a tvoření z JEDNOHO KLUBÍČKA. Tipy, inspirace a návody. nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

 

 

HÁČKOVANÉ RAGLAN LETNÍ ŠATY NEBO TUNIKA SE ČTVERCI S KVĚTINOVÝM MOTIVEM

Tyto šaty jsou určené pro začátečníky, háčkujeme jednoduchý filetový vzor z dlouhých sloupků a řetízkových ok.

Potřebné jsou jen základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Složitější je sháčkování jednotlivých částí k sobě, vše je podrobně ukázáno ve videonávodu a věřím, že i začátečník si může zkusit háčkovat květinové čtverce.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

img_3977.jpeg

 

INSTRUKCE A DOPORUČENÍ K NÁVODU NA HÁČKOVANÉ RAGLAN LETNÍ ŠATY NEBO TUNIKU SE ČTVERCI S KVĚTINOVÝM MOTIVEM

Tyto HÁČKOVANÉ ŠATY jsou velmi zábavné! Věřím, že vás bude bavit uháčkovat si raglan styl v horní části šatů a potom čtverce na sukni.

Šaty jsou háčkované od sedla, od shora dolů, po řadách a horní část šatů rychle narůstá.

Pokud chcete upravit velikost, jen změníte počet řad a počet sloupků v řadě.

 

HÁČKOVANÉ RAGLAN LETNÍ ŠATY NEBO TUNIKA SE ČTVERCI S KVĚTINOVÝM MOTIVEM - MATERIÁL

Co budeme k uháčkování těchto šatů potřebovat?

HÁČKOVANÉ RAGLAN LETNÍ ŠATY NEBO TUNIKA SE ČTVERCI S KVĚTINOVÝM MOTIVEM

jsou háčkované přízí: DOLLY OMBRE https://www.vlnika.cz/z24696-prize-dolly-ombre

Jemná lesklá příze barvená postupně ve větším rozsahu od světlého po tmavší odstín. Vhodná na halenky, topy, velké šátky a letní tuniky. Využijete ji jak pro háčkování, tak i pro pletení.

img_4713.jpeg

250 g / 875 m, 100 % Mikroakryl

Spotřeba cca: 1 klubíčko

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

Háček: 2.5  a 3.5 

Jehlu na sešívání

Označovače na označení 4 raglanových rohů

Nůžky

 

Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky

img_3406.jpeg

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko

DS = Dlouhý sloupek
2xDS = 2x nahozený dlouhý sloupek

KS = Krátký sloupek

ŘO = Řetízkové oko

R = Řada

NÁSL = Následující

O = Oko, oka

OPAK = Opakovat

LÍC = Lícová strana

RUB  = Rubová strana

SPOJ = Spojit

PŘES = Přeskočit

img_3993.jpeg

HÁČKOVANÉ RAGLAN LETNÍ ŠATY NEBO TUNIKA SE ČTVERCI S KVĚTINOVÝM MOTIVEM

POZNÁMKY K NÁVODU

1) Háčkované Raglan šaty – velikost – jsou háčkovaný na dámskou velikost S na tělo jako tunika nebo na dívčí velikost jako minišaty. Šaty jsou velice pružné a pěkně se přizpůsobí postavě. Šaty mají má klasický střih, v pase jsou zúžené a potom se rozšiřují přes boky.

2) Šaty jsou háčkované jako jednoduchý raglan top od shora dolů a můžete v průběhu háčkování zkoušet, jak vám padne a podle toho upravovat velikost.

3) V návodu jsou použity řetízková oka a dlouhé sloupky. Dlouhé sloupky tvoří velice jednoduchý filetový vzor v horní části šatů a pokud se pouštíte do svého prvního raglan střihu, tak tento vzor by se vám mohl líbit.

4) V návodu níže jsem zvolila střih na tělo pro dámskou velikost S, ale pokud byste chtěli klasický styl, můžete jednoduše uháčkovat větší velikost! A délku si můžete snadno upravit tím, že budete háčkovat více řad v „těle“ šatů po spojení předního a zadního dílu.

5) 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za dlouhý sloupek. 4řo na začátku řady slouží jako náhrada za 2x nahozený dlouhý sloupek.

6) Šaty jsou háčkované po řadách, přičemž plynule rozšiřujeme o jedno opakování v každé ze 4 částí. Řada je spojena po doháčkování řady pevným okem.

7) Sukně je háčkované z 5 čtverců sháčkovaných dohromady. Pro větší velikost doporučuji 6 čtverců, pro menší velikost doporučuji 4 čtverce!

8) Pokud budete chtít sukni delší, opakujete 3 poslední řady vzoru až do požadované délky. Podle instrukcí můžete také případně rozšířit.

img_3988.jpeg

Jak uháčkovat tento raglan střih

Tyto šaty jsou háčkováné od shora dolů v raglánovém stylu s obdélníkovým sedlem.

Mám moc ráda tento styl a konstrukci, velikost je potom super snadno upravitelná!

Jedna z mých oblíbených věcí na háčkovaných raglanech shora dolů je, že si je můžete vyzkoušet a upravit velikost při háčkování podle svého stylu.

Pokud například zjistíte, že oblast podpaží je po dokončení sedla trochu těsná, můžete před rozdělením na rukávy a tělo topu jednoduše přidat ještě několik uzavřených řad sedla bez přidávání.

A pokud byste chtěli délku topu zkrátit/prodloužit, můžete jednoduše ubrat/přidat řady, dokud nebudete s délkou spokojeni! To samé platí i o rukávech.

Tento typ raglánové konstrukce je velmi vhodný i pro začátečníky, kteří si zkouší jen jednoduché vzory.

img_3984.jpeg

 

HÁČKOVANÉ RAGLAN LETNÍ ŠATY NEBO TUNIKA SE ČTVERCI S KVĚTINOVÝM MOTIVEM - KONSTRUKCE

ŠATY mají tyto části:

SEDLO – začněte se zakládacím řetízkem tak abyste měli příjemný výstřih kolem krku, poté háčkujeme v řadách a postupně rozšiřujeme výstřih na předních dílech do véčka. Při háčkování práci neotáčíme, háčkujeme stále na lícové straně. Sedlo se rozšiřuje ve 4 rozích, po každém přidávání se díly (zadní díl a rukávy) rozšíří o jednu skupinku vzorku.

TĚLO ŠATŮ – rozdělíme sedlo, abychom vytvořili průramky a potom už budeme jednoduše háčkovat po řadách směrem dolů bez rozšiřování. Háčkujeme podobný vzor, jaký jsme použili pro sedlo, jen tento je o něco hustčí.

Pro úpravu délky těla topu nebo rukávů jednoduše opakujte poslední řady, dokud nebudete s délkou spokojeni.

Tělo šatů je mírně zúžené v pase a potom se rozšiřuje přes boky.
Tělo šatů je třeba zakončit řadou dlouhých sloupků a počte musí být dělitelný 39. 39 je počet potřebný na 1 čtverec. V mém návodu mám 5x39 sloupků, celkem 195 ds.

SUKNĚ – sukni tvoří 5 čtverců. Každý je háčkovaný od středu, z magického kroužku. Čtverce jsou sháčkované do kruhu a následně přiháčkované k tělu šatů.

OLEMY – lem je háčkovaný kolem čtverců ve spodní části. Má stejný vzor, jaký jsme použili na tělo šatů. Můžete jej háčkovat dlouhý dle potřeby nebo jej případně i rozšířit.

Na závěr je lem s pikotkami a ten je háčkovaný kolem obou rukávů.

img_3383.jpeg

HÁČKOVANÉ RAGLAN LETNÍ ŠATY NEBO TUNIKA SE ČTVERCI S KVĚTINOVÝM MOTIVEM
PSANÝ NÁVOD

RAGLAN SEDLO

Háček 3.0 mm

3řo na začátku řady slouží jako náhrada za ds
Háčkujeme po řadách. Práci neotáčíme po dokončení řady. Zakončíme řadu pevným okem.

Začínáme základním řetízkem, potom budeme háčkovat sedlo – rozdělíme si práci na 4 částí a 4 rohy.

Základní řetízek 122 řo

34 (3x11 + 1) + 25 (3x8 + 1) + 34 (3x11 + 1) + 25 (3x8 + 1) + 4 řo na rohy

R1: 1řo, 1ks do každého řo, otoč (122 sl)

Řadu rozdělíme na 4 části tak, že umístíme označovače na sloupek: 35, 61, 96 a 122.


R2: 3řo, *2řo, přes 2sl, 1ds do násl sl* opak od * do * (11x) až k označovači,
roh: 1řo, (1ds, 2řo, 1ds) do násl sl, 1řo, 
1ds do násl sl, *2řo, přes 2sl, 1ds do násl sl* opak od * do * (8x) až k označovači,
roh: 1řo, (1ds, 2řo, 1ds) do násl sl, 1řo, 
1ds, *2řo, přes 2sl, 1ds do násl sl* opak od * do * (11x) až k označovači,
roh: 1řo, (1ds, 2řo, 1ds) do násl sl, 1řo, 
1ds do násl sl, *2řo, přes 2sl, 1ds do násl sl* opak od * do * (8x) až k označovači
roh: 1řo, (1ds, 2řo, 1ds) do násl sl, 1řo
řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady

R3: po do násl sl, 3řo, 1ds do 2řo řm, 1řo *2ds do 2řořm, 1řo* opak od * do * (11x) až k rohu,
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, *1řo, 2ds do násl 2řořm* opak od * do * (8x) až k rohu,
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, *1řo, 2ds do násl 2řořm* opak od * do * (11x) až k rohu,
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, *1řo, 2ds do násl 2řořm* opak od * do * (8x) až k rohu,
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady

R4: po do násl sl, 3řo, 1ds do 1řo řm, 1řo, *2ds do 1řořm, 1řo* opak od * do * (10x) až k rohu, 2ds do 2řořm, 
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, 1řo, *2ds do násl 1řořm, 1řo* opak od * do * (7x) až k rohu, 2ds do 2řořm, 
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, 1řo, *2ds do násl 1řořm, 1řo* opak od * do * (10x) až k rohu, 2ds do 2řořm, 
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, 1řo, *2ds do násl 1řořm, 1řo* opak od * do * (7x) až k rohu, 2ds do 2řořm, 
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, 1řo, řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady

R5: po do násl sl, 3řo, 1ds do 1řo řm, 1řo, *2ds do 1řořm, 1řo* opak od * do * (10x) až k rohu, 2ds do 2řořm, 
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, 1řo, *2ds do násl 1řořm, 1řo* opak od * do * (8x) až k rohu, 2ds do 2řořm, 
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, 1řo, *2ds do násl 1řořm, 1řo* opak od * do * (11x) až k rohu, 2ds do 2řořm, 
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, 1řo, *2ds do násl 1řořm, 1řo* opak od * do * (8x) až k rohu, 2ds do 2řořm, 
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, 1řo, *2ds do 1řořm, 1řo* řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady

R6: po do násl sl, 3řo, 1ds do 1řo řm, 1řo, *2ds do 1řořm, 1řo* opak od * do * (10x) až k rohu, 2ds do 2řořm, 
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, 1řo, *2ds do násl 1řořm, 1řo* opak od * do * (9x) až k rohu, 2ds do 2řořm, 
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, 1řo, *2ds do násl 1řořm, 1řo* opak od * do * (12x) až k rohu, 2ds do 2řořm, 
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, 1řo, *2ds do násl 1řořm, 1řo* opak od * do * (9x) až k rohu, 2ds do 2řořm, 
roh: 2řo, (1ds, 2řo, 1ds) do rohové 2řořm, 2řo, 
2ds do násl 2řořm, 1řo, *2ds do 1řořm, 1řo*, opak od * do * až k začátku řady, řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady

R7 - R20: opakuj řadu R6

R21: 3řo, háčkujeme 1ds do každého sl a do každé řm až k rohu, 1ds do rohového ds,
Spojíme přední a zadní díl dohromady: vedu háček do do 2řořm v rohu na předním díle a současně do 2řořm na zadním díle, do obou řetízkových mezer uháčkujeme 1ds
Práci otočíme, háčkujeme na zadním díle, 1ds do rohového ds, potom opět ds do každé řm a do každého sloupku až k dalšímu rohu, 1ds do rohového ds,
Spojíme přední a zadní díl dohromady: vedu háček do do 2řořm v rohu na zadním díle a současně do 2řořm na předním díle, do obou řetízkových mezer uháčkujeme 1ds
Práci otočíme, háčkujeme na předním díle, 1ds do rohového ds, potom opět ds do každé řm a do každého sloupku až k začátku řady, řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady.

img_3357--1-.jpeg

Rozměry: 
šířka předního a zadního dílu: 40 cm (obvod 80 cm)
šířka rukávu: 16 cm (obvod 32 cm)
průramek: 21 cm
obvod výstřihu: 60 cm (6 + 18 + 6 + 6 + 18 + 6)


TĚLO ŠATŮ

R1: po do násl 2 sl, tak abychom začínali háčkovat na úrovni 1řořm, která je o jednu řadu výš,
3řo, 1ds do stejného sl, 1řo, přes 2sl, *2ds do násl sl, 1řo, přes 2sl* opak od * do * až k začátku řady, řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady. 

R2: po do násl 2 sl, tak abychom začínali do 1řořm
3řo, 1ds do řm, 1řo, přes 2sl, *2ds do násl řm, 1řo, přes 2sl* opak od * do * až k začátku řady, řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady. 

R3: 3řo, 1ds do násl sl, 1ds do řm, háčkujeme až do konce řady, 1ds do každého sl a do každé řm. Řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady. 

R4: po do násl 2 sl, tak abychom začínali háčkovat na úrovni 1řořm, která je o jednu řadu výš,
3řo, 1ds do stejného sl, 1řo, přes 2sl, *2ds do násl sl, 1řo, přes 2sl* opak od * do * až k začátku řady, řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady. 

R5: po do násl 2 sl, tak abychom začínali do 1řořm
3řo, 1ds do řm, 1řo, přes 2sl, *2ds do násl řm, 1řo, přes 2sl* opak od * do * až k začátku řady, řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady. 

R6: 3řo, 1ds do násl sl, 1ds do řm, háčkujeme 1ds do každého sl a do každé řm až ke straně šatů (mezi předním a zadním dílem), zde budeme ujímat. 
1 ds do řm, sh2ds, 1ds do řm, sh2ds, 1ds do řm, sh2ds, 1ds do řm,
dále háčkujeme 1ds do každého ds a 1ds do každé řm, opět až ke straně a zde budeme opět 3x ujímat
1 ds do řm, sh2ds, 1ds do řm, sh2ds, 1ds do řm, sh2ds, 1ds do řm,
Ujímali jsme 3x na každé straně, celkem 6x. Máme o 6 sloupků méně. 
Pokud budete ujímat rychleji, dbejte na to, aby vám počet sl vždy vycházel dělitelný 3.

R7 - R22 opakujeme řady R4 - R6 V řadě

R22 končím se 168 sloupky

Potřebujeme zvýšit počet sloupků na 195 o 27 sloupků. 
V řadě R23 budu rozšiřovat každý 6. sloupek kromě posledního sl.

img_3363--1-.jpeg

V další části budeme háčkovat 5 čtverců, každý má na straně 39 sloupků. Celkem nám musí v řadě R23 vyjít 195 sloupků.

R23: 3řo, 1ds do násl sl, 1ds do řm, 1ds do násl 2sl, 2ds do řm, *1ds do násl 2 sl, 1ds do řm, 1ds do násl 2sl, 2ds do řm* opak od * do * až k začátku řady, řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady. 

Řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady. 

ČTVEREC

R1: 3řo, 15 ds, řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady.  (16 ds)

R2: 4řo (2xds), 2xds do násl 1sl, *((2xds, 2řo, 2xds) do násl sl, 2xds do násl sl )* opak od * do * až k začátku řady, 2xds do 1. sl, 2řo, řadu uzavřeme po do 4. řo od začátku řady

R3: 4řo (2xds), 2xds do násl 2sl, 2xds do násl 2 řo, 3řo, *(2xds do násl 3sl, 2xds do násl 2 řo, 3řo)* opak od * do * až k začátku řady, řadu uzavřeme po do 4. řo od začátku řady

R4: 4řo (2xds), 2xds do násl 4sl, 2 2xds do násl řm, 4řo, opak (2xds do násl 5sl, 2 2xds do řm, 5řo), řadu uzavřeme po do 4. řo od začátku řady

R5: 4řo (2xds), 2xds do násl 6sl, 2 2xds do násl řm, 5řo, opak (2xds do násl 7sl, 2 2xds do řm, 5řo), řadu uzavřeme po do 4. řo od začátku řady

R6: 4řo (2xds), 2xds do násl 4sl, 5řo, 1ks do 1.řo násl řm, 5řo, 2xds do násl 5sl, 5řo, 
roh: 2xds do 1.řo násl řm, 3řo, (2xds, 5řo, 2xds) do 2.řo stejné řm, 3řo, 2xds do 3.řo do stejné řm, 5řo,  

Opak 3x kolem dokola:
2xds do násl 5sl, 5řo, 1ks do 1.řo do násl řm, 5řo, 
2xds do násl 5sl, 5řo, 
roh: 2xds do 1.řo, 3řo, (2xds, 5řo, 2xds) do 2.řo stejné řm, 3řo, 2xds do 3.řo do stejné řm, 5řo, 
řadu uzavřeme po do 4. řo od začátku řady

R7: 4řo (2xds), 2xds do násl 2sl, 5řo, 1ks do 3. řo násl řm, 5řo, 1ks do 3.řo násl řm, 5řo, 2xds do násl 3sl, 5řo,
roh: 1ks do 4.řo násl řm, 5řo, přes 3řořm, 2xds do 2. řo násl řm, 3řo, (2xds, 9řo, 2xds) do 3.řo stejné řm, 3řo, 2xds do 4.řo stejné řm, přes 3řořm, 5řo, 1ks do 2.řo násl řm, 5řo,
Opakuj 3x kolem dokola:
2xds do násl 3sl, 5řo, 1ks do 3.řo násl řm, 5řo, 1ks do 3.řo násl řm, 5řo, 
2xds do násl 3sl, 5řo,
roh: 1ks do 4.řo násl řm, 5řo, přes 3řořm, 2xds do 2. řo násl řm, 3řo, (2xds, 9řo, 2xds) do 3.řo stejné řm, 3řo, 2xds do 4.řo stejné řm, přes 3řořm, 5řo, 1ks do 2.řo násl řm, 5řo,
řadu uzavřeme po do 4. řo od začátku řady

img_3366--1-.jpeg

SHÁČKOVÁNÍ ČTVERCŮ
Pokračujeme v háčkování stejnou přízí.
Háček 2.5 mm
3řo na začátku řady slouží jako 1ds. 

Spojovat budeme pevnými oky a to tak, že místo "prostředního" řetízkového oka háčkujeme pevné oko do stejného místa řetízku na již uháčkovaném čtverci (A).  

Jeden čtverec máme již uháčkovaný (A) a háčkujeme čtverec (B)

Uháčkujeme čtverec B až do řady 6 a potom sháčkujeme rovnou s čtvercem A při háčkování řady 7:

R7: 4řo (2xds), 2xds do násl 2sl, 5řo, 1ks do 3. řo násl řm, 5řo, 1ks do 3.řo násl řm, 5řo, 2xds do násl 3sl, 5řo,
roh: 1ks do 4.řo násl řm, 5řo, přes 3řořm, 2xds do 2. řo násl řm, 3řo, (2xds, 9řo, 2xds) do 3.řo stejné řm, 3řo, 2xds do 4.řo stejné řm, přes 3řořm, 5řo, 1ks do 2.řo násl řm, 5řo,
2xds do násl 3sl, 5řo, 1ks do 3.řo násl řm, 5řo, 1ks do 3.řo násl řm, 5řo, 2xds do násl 3sl, 5řo,
Roh: 1ks do 4.řo násl řm, přes 3řořm, 5řo, 2xds do 2. řo násl řm, 3řo, 2xds do 3.řo,

Sháčkování řady od rohu k rohu: 4řo a místo 5. řo uháčkujeme SPOJ: 1po do 5.řo na čtverci A, a doháčkujeme 4řo, 2xds do stejného 3.řo ve stejné řm, 1řo a místo 2. řo uháčkujeme SPOJ: 1po do 2.řo na čtverci A, doháčkujeme 1řo, 2xds do 4.řo stejné řm, 2řo a místo 3. řo uháčkujeme SPOJ: 1po do 3.řo na čtverci A, doháčkujeme 2řo, 1ks do 2.řo násl řm, přes 3řořm, 2řo a místo 3. řo uháčkujeme SPOJ: 1po do 3.řo na čtverci A, doháčkujeme 2řo, 

2xds do násl 3sl, 2řo a místo 3. řo uháčkujeme SPOJ: 1po do 3.řo na čtverci A, doháčkujeme 2řo, 1ks do 3.řo násl řm, 2řo a místo 3. řo uháčkujeme SPOJ: 1po do 3.řo na čtverci A, doháčkujeme 2řo, 1ks do 3.řo násl řm, 2řo a místo 3. řo uháčkujeme SPOJ: 1po do 3.řo na čtverci A, doháčkujeme 2řo,

2xds do násl 3sl, 2řo a místo 3. řo uháčkujeme SPOJ: 1po do 3.řo na čtverci A, doháčkujeme 2řo, 1ks do 2. řo, 2řo a místo 3. řo uháčkujeme SPOJ: 1po do 3.řo na čtverci A, doháčkujeme 2řo, 2xds do 2.řo, 1řo a místo 2. řo uháčkujeme SPOJ: 1po do 2.řo na čtverci A, doháčkujeme 1řo, 2xds do stejného 3.řo stejné řm, 4řo a místo 5. řo uháčkujeme SPOJ: 1po do 5.řo na čtverci A, doháčkujeme 4řo, 2xds do 4. řo stejné řm, přes 3řořm, 5řo, 1ks do 2.řo násl řm, 5řo, 

Opakuj 2x kolem dokola:
2xds do násl 3sl, 5řo, 1ks do 3.řo násl řm, 5řo, 1ks do 3.řo násl řm, 5řo, 2xds do násl 3sl, 5řo,
roh: 1ks do 4.řo násl řm, 5řo, přes 3řořm, 2xds do 2. řo násl řm, 3řo, (2xds, 9řo, 2xds) do 3.řo stejné řm, 3řo, 2xds do 4.řo stejné řm, přes 3řořm, 5řo, 1ks do 2.řo násl řm, 5řo,

řadu uzavřeme po do 4. řo od začátku řady

SHÁČKUJEME CELKEM 5 ČTVERCŮ K SOBĚ, MÁME VYTVOŘENÝ KRUH, KTERÝ SHÁČKUJEME SE SPODNÍ ČÁSTÍ TĚLA ŠATŮ. 

Přiložte si pruh čtverců k tělu šatů tak, aby čtverce byly zarovnané. Pokud máte 5 čtverců jako já, tak jsem centrovala středový čtverec se středem přední části šatů - tj. střed čtverce na střed přední části. Doporučuji si čtverce přichytit označovači do rohových sloupků. 

img_3364--1-.jpeg

PŘIHÁČKOVÁNÍ ČTVERCŮ K TĚLU ŠATŮ

Navážeme novou přízi. Háčkujeme na rubové straně (toto je jediná část, kdy háčkujeme na rubu, jinak celé šaty jsou háčkované na lícové straně)
Háček 2.5 mm
4řo na začátku řady slouží jako za 2xds. 

Spojovat budeme pevnými oky do dlouhých sloupků v posledních řadě těla šatů R23.  
Začneme háčkovat od rohu čtverce.
V rohu máme 9řo.  

Vedeme háček do 6.řo od začátku 9řo řm a uháčkujeme 4řo (2xds), spojíme po do 1.ds na R23, 2xds do 6.řo stejné řm, po do 2. ds R23, 1po do 3.ds R23, 2xds do 2.řo násl řm, po do 4.ds R23, 2xds do stejného 2řo stejné řm, po do 5.ds R23, po do 6.ds R23, 2xds do 3.řo násl řm, po do 7.ds R23, 2xds do stejného 3.řo stejné řm, po do 8.ds R23, po do 9.ds R23, 2xds do 3.řo násl řm, po do 10.ds R23, 2xds do stejného 3.řo stejné řm, 1po do 11.ds R23, 1po do 12.ds R23, 2xds do 4.řo stejné řm, po do 13.ds R23, 2xds do stejného 4.řo stejné řm, po do 14.ds R23, po do 15.ds R23, 2xds do 3.řo násl řm, po do 16.ds R23, 2xds do stejného 3.řo stejné řm, po do 17.ds R23, po do 18.ds R23, 2xds do 3.řo násl řm, po do 19.ds R23, 2xds do stejného 3.řo stejné řm, po do 20.ds R23, po do 21.ds R23, 2xds do 3.řo násl řm, po do 22.ds R23, 2xds do stejného 3.řo stejné řm, po do 23.ds R23, po do 24.ds R23, 2xds do 2.řo násl řm, po do 25.ds R23, 2xds do stejného 2.řo stejné řm, po do 26.ds R23, po do 27.ds R23, 2xds do 3.řo násl řm, po do 28.ds R23, 2xds do stejného 3.řo stejné řm, po do 29.ds R23, po do 30.ds R23, 2xds do 3.řo násl řm, po do 31.ds R23, 2xds do stejného 3.řo stejné řm, po do 32.ds R23, po do 33.ds R23, 2xds do 2.řo násl řm, po do 34.ds R23, 2xds do stejného 2.řo stejné řm, po do 35.ds R23, po do 36.ds R23, 2xds do 4.řo násl řm, po do 37.ds R23, 2xds do stejného 4.řo stejné řm, po do 38.ds R23, po do 39.ds R23.

Opakujeme celý postup sháčkování čtverce s následujícími 39 sloupky na těle šatů v řadě R23. 
Sháčkujeme takto všech 5 čtverců. Řadu uzavřeme pevným okem. Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

img_3375.jpeg


SPODNÍ LEM ŠATŮ
Navážeme novou přízi.
Háček 2.5 mm
4řo na začátku řady slouží jako náhrada za 
2xds
Háčkujeme do poslední řady spojených čtverců. 
Začneme háčkovat od rohu čtverce.
V rohu máme 9řo.  

Vedeme háček do 6.řo od začátku 9řo řm a uháčkujeme 4řo (2xds), 2xds do do 6.řo stejné řm, 1řo, 2 2xds do 2.řo násl řm, 1řo, 2 2xds do 3.řo násl řm, 1řo, 2 2xds do 3.řo násl řm, 1řo, 2 2xds do 4.řo stejné řm, 1řo, 2 2xds do 3.řo násl řm, 1řo, 2 2xds do 3.řo násl řm, 1řo, 2 2xds do 3.řo násl řm, 1řo, 2 2xds do 2.řo násl řm, 1řo, 2 2xds do 3.řo násl řm, 1řo, 2 2xds do 3.řo násl řm, 1řo, 2 2xds do 2.řo násl řm, 1řo, 2 2xds do 4.řo násl řm, 1řo, 

Opakujeme celý postup obháčkování čtverce kolem dalších 4 čtverců. Kolem každého čtverce háčkujeme 39 sloupků (vždy 2 2xds a řo). Řadu zakončíme po do 34.řo od začátku řady.
Celkem máme uháčkováno 195 sloupků.

Pokračujeme v háčkování háčkem 3.5 mm dalších řad takto:
R2: 3řo (ds), 1ds do každého ds a do každé řm. 
Řadu zakončíme po do 3.řo od začátku řady.
Celkem máme uháčkováno 195 sloupků.

R3: po do násl 2 sl, tak abychom začínali háčkovat na úrovni 1řořm, která je o jednu řadu výš,
3řo, 1ds do stejného sl, 1řo, přes 2sl, *2ds do násl sl, 1řo, přes 2sl* opak od * do * až k začátku řady, řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady. 

R4: po do násl 2 sl, tak abychom začínali do 1řořm
3řo, 1ds do řm, 1řo, přes 2sl, *2ds do násl řm, 1řo, přes 2sl* opak od * do * až k začátku řady, řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady. 

R5: 3řo, 1ds do násl sl, 1ds do řm, háčkujeme až do konce řady, 1ds do každého sl a do každé řm. Řadu uzavřeme po do 3. řo od začátku řady (195 sl)
Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

img_3373.jpeg

OLEM KOLEM RUKÁVŮ - PIKOTKY
Navážeme novou přízi.
Háček 3.5 mm
1řo na začátku řady NEslouží jako 1ks. 

R1: Nejprve obháčkujeme krátkými sloupky. Háčkujeme od spoje, háčkujeme 1ks do každé řm a do každého sl kolem dokola. Řadu spojíme po do 1ks do začátku řady.

R2: po do násl 2 sl, tak abychom začínali háčkovat na úrovni 1řořm, která je o jednu řadu výš
3řo, po do stejného ks, kde jsme začali háčkovat řetízek, 1po do násl 3sl, 3řo, po do stejného ks, 1po do násl 3sl * opak od * do * až k začátku řady, řadu uzavřeme po do 1. řo od začátku řady. 
Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.
Stejným způsobem obháčkujeme i rukáv na opačné straně.

img_3361--1-.jpeg

Nádherné háčkované letní šaty nebo tunika se čtvercovým květinovým motivem je hotová! Přeji ať si ji užijete nejen v letních dnech, ale klidně celý rok! Věřím, že vám bude ohromně slušet!

img_6170.jpeg

 

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

Zajímají vás další návody ZDARMA? Co třeba návody na další šálky, šálky, pelírky? Podívejte se třeba na tyto oblíbené:

Šaty Duhová víla - to je taková stálice mezi návody na háčkované šaty.

Mezi nejsledovanější návody v dubnu se zařadila tato videa: 

Zajímají vás další návody ZDARMA?

Přemýšlíte už jaké šaty na léto? Možná vás zaujme některý těchto návodů  ❤️

Zajímají vás další návody ZDARMA? Co třeba návody na PONČA A KARDIGANY?
V mé kolekci háčkovaných návodů naleznete tyto návody zdarma a doplněné video návody. Podívejte se na tyto oblíbené:

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥