Jdi na obsah Jdi na menu

Hackovana jednoducha sametova vesticka

8. 9. 2021

Léto pomalu končí a je čas na háčkování podzimních věcí. Začala jsem háčkovanou vestičkou a svetříkem pro děti na začátek školy.

V tomto příspěvku mám pro vás návod na vestičku - je opravdu super rychlá, snadná, ideální pro začátečníky, za půl den ji máte hotovou. V dalším bude následovat svetřík s dlouhými rukávy - také na knoflíky. 

Ideální kousek do šatníku na jaro a na podzim. A s barevnými velkými knoflíky bude ještě veselejší :)

img_5385.jpeg

Když jsem se rozhodovala pro barvu, hned mi padla do oka tato bělostná barva. Skvělá ke všemu oblečení, k sukni i k džínám - lehce romantická a s knoflíky vesele rozverná.

img_5527.jpeg

 

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

 

pin-it-for-later-logo-1.jpeg   

 cozy-white-vest_pin-cz.jpeg

Vyzkoušejte i tyto oblíbené návody:

 

JEDNODUCHÁ A SNADNÁ VESTIČKA NA KNOFLÍKY - INSTRUKCE

Pro dívčí velikost budete potřebovat:
SAMET SOFT COLOR, 100% polyester, super soft, net weight 100g, 100m, 2 klubíčka

https://www.vlnika.cz/z14602-prize-samet-soft

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

img_5632.jpeg

Pro háčkování touto přízí doporučuji velký háček, ať je vestička hezky nadýchaná a měkkoučká.

Háček 8.00 mm

3 větší knoflíky - 2-3cm. Já jsem zvolila tmavě červené. 

Vesta je háčkovaná jako jeden kus, jeden celek dohromady. Můžete jí také uháčkovat po částech a na ramenou sešít - nechám na vás. 

Velikost: dívčí, Velikost si upravíte velice snadno na větší či menší velikost počtem řad na předním a zadní díle vesty. A délku si zvolíte hned na začátku počtem řetízkových ok.

img_5508.jpeg

Obtížnost: Level 1 - snadné háčkování pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
PDS = Polodlouhý sloupek

ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
M = mezera
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

Speciální technika: háčkování za třetí nit - třetí nit je "schovaná za přední a zadní nití, za "véčkem", při háčkování je třeba tedy práci natočit směrem k sobě. Tato třetí nit je za 2. nitkou z véčka, resp. za zadní nitkou z horního véčka.

Poznámky

1) Velikost v návodu níže je na dívčí velikost, 140 cm. Velikost si upravíte počtem řad a řetízkových ok. Počet řad vám udává délku vesty - tu si zvolte hned při háčkování základního řetízku. A šířku si nastavíte počtem řad - na předním i zadním díle. Velikost vesty je uvedena níže.

2) 1řo na začátku řady nepočítám jako náhradu za PDS, háčkuji do všech sloupků v řadě. 

3) pracujeme v řadách. Po každé řadě je třeba práci otočit, začít 1řo a pokračovat v háčkování pds za třetí nitku. Háčkujeme z leva do prave - nejprve levý přední díl, potom zadní díl a následně pravý přední díl . Díly jsou sháčkované k sobě v části ramen. Rovnou háčkuji i prostor pro paže - přeskakuji cca horní třetinu délky vesty. 

img_5616.jpeg

NÁVOD

Začínáme od levého předního dílu. Změřte si prosím délku, jak chcete mít vestu dlouhou a podle toho uháčkujte řetížek. Háček 8.00 mm. 

Dívčí velikost 140 cm: 35 řo.

R1: 1řo, 1pds do 2.řo od háčku, 1pds do každého řo v řadě, otoč (35 pds)

R2: 1řo (neslouží jako náhrada), 1 pds do každého sl v řadě, za třetí nit, otoč (35 pds)

R3: 1řo (neslouží jako náhrada), 1 pds do každého sl v řadě, za třetí nit, otoč (35 pds)

Opakujeme R2 a R3, uháčkujeme 9 řad – popř. více či méně, podle toho jak chcete mít přední díl široký.

Přízi nezastřiháváme, pokračujeme v háčkování, rovnou háčkujeme zadní část, kterou přiháčkujeme k přednímu dílu.

Můžete háčkovat i tak, že uháčkujete oba přední díly, zadní díl a ty potom sešijete k sobě v horní části – v části ramen.

R10: 1řo (neslouží jako náhrada), 1 pds do nasl 23 sl, 12 řo, přeskoč 11 sl, po do násl. st do poslední řady předního dílu řada R9

img_5383.jpeg

R11: po pro sháčkování řady R10 s levým předním dílem řady R9, po do vrcholku řady R8, 1pds do nasl 12 řo, 1pds háčkovaný za 3. nit do nasl 23 sl, otoč (35 pds)

R12: 1řo (neslouží jako náhrada), 1 pds do každého sl v řadě, za třetí nit do konce řady, resp. až k horní části vesty, po do vrcholku řady R8, otoč (35 pds)

R13: po pro sháčkování řady R12 s levým předním dílem řady R7, po do vrcholku řady R7, 1pds do každého sloupku v řadě, háčkovaný za 3. nit, otoč (35 pds)

R14: 1řo (neslouží jako náhrada), 1 pds do každého sl v řadě, za třetí nit do konce řady, resp. až k horní části vesty, po do vrcholku řady R6, otoč (35 pds)

R15: po pro sháčkování řady R14 s levým předním dílem řady R6, po do vrcholku řady R5, 1pds do každého sloupku v řadě, háčkovaný za 3. nit, otoč (35 pds)

Právě jsme sháčkovali levý přední díly řady R5 - R9 s řadou R10 - R15 zadního díly a vytvořili tak rameno.

R16 - R27: 1řo (neslouží jako náhrada), 1 pds do každého sl v řadě, za třetí nit, otoč (35 pds)

Opakujeme R2 a R3, uháčkujeme celkem 17 řad zadního dílu – popř. uháčkujte více či méně řad podle obvodu vašich zad.

Přízi nezastřiháváme, pokračujeme v háčkování, rovnou háčkujeme pravou přední část, kterou přiháčkujeme k zadnímu dílu.

Jen připomenu, že můžete háčkovat i tak, že uháčkujete oba přední díly, zadní díl a ty potom sešijete k sobě v horní části – v části ramen.

R28: 1řo (neslouží jako náhrada), 1 pds do nasl 23 sl háčkovaný za 3. nit, 12řo, přes 21 st, po do posledního sl v řadě R27 zadního dílu

img_5509.jpeg

R29: po pro sháčkování řady R28 se zadním dílem řada R27, po do vrcholku řady R26, 1pds do nasl 12 řo, 1pds háčkovaný za 3. nit do nasl 23 sl, otoč (35 pds)

R30: 1řo (neslouží jako náhrada), 1 pds do každého sl v řadě, za třetí nit do konce řady, resp. až k horní části vesty, po do vrcholku řady R26, otoč (35 pds)

R31: po pro sháčkování R30 se zadním dílem řada R25, po do vrcholku řady R25, 1pds do každého sloupku v řadě, háčkovaný za 3. nit, otoč (35 pds)

R32: 1řo (neslouží jako náhrada), 1 pds do každého sl v řadě, za třetí nit do konce řady, resp. až k horní části vesty, po do vrcholku řady R24, otoč (35 pds)

R33: po pro sháčkování R32 se zadním dílem řada R24, po do vrcholku řady R23, 1pds do každého sloupku v řadě, háčkovaný za 3. nit, otoč (35 pds)

Právě jsme sháčkovali zadní díl řady R5 - R9 s řadou R10 - R15 předního dílu a vytvořili tak rameno.

R34 – R43: 1řo (neslouží jako náhrada), 1 pds do každého sl v řadě, za třetí nit, otoč (35 pds)

img_5511.jpeg

Opakujeme R2 a R3, uháčkujeme celkem 14 řad pravého předního dílu, popř. více či méně, podle toho jak chcete mít tento přední díl široký.

OLEM KOLEM PŘEDNÍCH A ZADNÍHO DÍLU

Pokud chcete, můžete si ještě uháčkovat olem kolem horní části vestičky. Já jsem zvolila 3 řady krátkých sloupků. Začala jsem háčkovat v rohu pravého předního dílu, právě tam jsme skončili s háčkováním vesty, takže není nic jednoduššího než pokračovat dále, tedy stejná příze a stejný háček. 

Uháčkujeme kolem dokola krátké sloupky, mě vyšly na 22 ks od jednoho rohu k druhému. A přidala jsem ještě dvě řady: R2-R3 = 1řo, 1ks do každého ks z předchozí řady, otočit.

Nyní jsme uháčkovali báječnou hebkou sametovou vestičku a pojďme ještě přidat barevné knoflíky na oživení. 

KNOFLÍKY: Knoflíky zvolte větší, ale tak aby vám pohodlně prošly vzorkem a nevyvlíkly se zpět. Přišijte je na místo, kde se vám budou nejlépe hodit nebo postupujte podle návod ve vzoru.

Umístíme 3 označovače na místa, kde budou našité knoflíky, na řadu R2 z předního dílu od shora dolů, začínáme na 2. sloupku od shora a dále pokračujeme dolů, přeskočíme 2 sloupky, dáme druhý označovač, přeskočíme 2 sloupky a přidáme třertí označovač. Na místa označovačů našijeme knoflíky. Zapínáme tak, že protáhneme knoflíky pravým předním dílem. Není nutné obšívat knoflíkové dírky. 

img_5636.jpeg

VELIKOST VESTY

Přední pravý panel: 30 cm široký

Zadní panel: 34 cm široký 

Přední levý panel: 18 cm široký 

Vesta má na délku 55 cm 

img_5535.jpeg

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.
♥♥♥