Jdi na obsah Jdi na menu

Hackovane puff ponco z dvou obdelniku

22. 9. 2022
Krásný den všem! Máme tu podzim a s ním u mě vždy přichází na řadu háčkování čepic a kulíšků a čelenek a také kardiganů a ponč.
 
img_4394.jpeg
 
První podzimní návod na čepici jsem zveřejnila minulý týden a jsem ráda, že vám udělal radost a moc děkuji za vaše ohlasy! Pro ty, kdo nezachytili návod suprové duhové kulíšky, které opravdu padnou, připomínám návod zde:

rainbow-beanies_pin-cz.jpg

 
A my se dnes pustíme do krásně vybarveného ponča. Kdo mě zná, tak ví, že ponča různých tvarů a stylů mám oblíbené. Pončo je úžasný, originální prvek v každém šatníku - je to univerzální doplněk, protože jej lze nosit téměř v každém ročním období a pro všechny druhy příležitostí.
 
Vyzkoušela jsem tentokrát jednoduchý a přesto velice efektní reliéfní vzor tvořený z dvojice puffíků. Tento nádherný design ponča okouzlí jistě nejen vás, ale i vaše přátele a rodinu! 
 
img_5007.jpeg
 
Toto pončo můžete nosit od jara, v létě, i na podzim, pokud si chcete obléknout teplejšího na chladnější dny nebo večery.
 

Pončo má jednoduchou konstrukci - je háčkované ze 2 obdélníků sháčkovaných dohromady. Vzor z puffíků je háčkovaný po řadách, samovzorovací přízí, na které tento vzorek pěkně vynikne. 

Vzor tvoří dvojice puffíků, které do sebe zapadají a tvoří opakující se "V", je to báječný nadýchaný hustší vzorek, který krásně měkký, příjemný a současně dobře zahřeje, když je třeba. 

img_4408.jpeg

 

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

 

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Vyzkoušejte i tyto návody na další oblíbené Kardigany a ponča - tyto jsou určené pro začátečníky a jsou opravdu snadné a super rychlé! Klikněte na vybraný vzor a dostanete se na stránku s návodem nebo se mrkněte do této sekce na mém blogu: 

https://www.nebeska.eu/clanky/navody-a-video-navody/svetry--ponca--kardigany--vesty/ 

flower-mandala-ponco-ze-4-ctv_pin-cz--1-.jpeg

cocoon1.jpegcocoon4.jpeg

sweetheart-poncho-pin-cz.jpeg 

wrap-ponco_pin-cz--1-.jpeg

cozy-white-vest_pin-cz.jpeg

poncho-pin-cz--1-.jpeg 

pin-cz.jpeg 

 

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

 

puff-poncho_pin-cz.jpg

 

Toto háčkované pončo může i báječným dárkem pro vaše blízké.

INSTRUKCE
Uháčkovat toto pončo je opravdu zábavné a bude příjemně překvapené, že i poměrně rychlé - háčkování větším háčkem a puff vzorkem pěkně přibývá.
Používám jen základní sloupky, dlouhé sloupky, řetízková očka a dvojice puffíků.
Věřím, že návod vás bude bavit, tak jako mě! 
img_4395.jpeg
 
Návod je háčkovaný z příze: PRYIA Vlnika 

Na pončo o velikosti M budete potřebovat 4 klubíčka této báječné příze PRYIA yarn.
Příze PRYA: 100% akryl, 100g / 240 m
img_4993.jpeg
 
Přízi PRYIA mám velice oblíbenou, díky 100 % akrylu je velmi lehká, měkká, cenové dobře dostupná a snadná na údržbu. Navíc si můžete vybrat ze samovzorovacích klubíček - z více než 16 úžasných odstínů.  
 
00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg
Dále jehlu za zašití volných konců, označovač a nůžky.
Háček: 7.0 mm
 

Obtížnost: level 1 - pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
ŘO = Řetízkové oko
KS = krátký sloupek
DS = Dlouhý sloupek

R = Řada
M = mezera
RM = Řetízková mezera

NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_4990.jpeg

Speciální háčkovací techniky: 

PUFF sloupek / Pecička :
*vložíme háček do řetízkové mezery, nabereme přízi a protáhneme do výšky asi 2 cm, nahodíme přízi na háček*, opakujeme od * do * celkem 3 x = máme 6 smyček na háčku, nabereme přízi a protáhneme ji všemi oky na háčku, zafixujeme puff/pecičku pevným řetízkovým okem.
 
img_4407.jpeg
 
PUFF PONČO ZE 2 OBDÉLNÍKŮ - POZNÁMKY K NÁVODU
1) Než se pustíte do háčkování, doporučuji si určit velikost a rozměry ponča - můžete využít tabulku doporučených rozměrů níže. 
 
2) Velikost ponča - dámská M velikost. Tuto velikost si upravíte snadno na větší či menší velikost počtem sloupků / puffů v řadě a také počtem řad v háčkovaném obdélníku.
Nezapomeňte, že pro větší velikost, budete potřebovat více příze.

3) 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za 1ds. 

4) Projekt je háčkovaný ze 2 stejných obdélníků - stejný vzor i velikost.

Velikost obdélníku na moji velikost mi vyšla na 45 x 83 cm.

Obdélníky jsou sháčkované dohromady a tvoří v horní otevřené části V-výstřih. Rozměr výstřihu (jedna strana je dlouhá 20 cm) je celkem 80 cm.
 
Poznámka: velikost je měřena při položení a srovnání látky na rovné ploše (měřit můžete např. na stole), před tím, než se látka natáhne nebo napne podle obvodů těla.
 
img_4432.jpeg

 

KONSTRUKCE A STŘIH

Pončo je háčkované ze 2 stejných obdélníků, které jsou sešité / sháčkované 2 švy. Tyto obdélníky tvoří v horní otevřené části pončo výstřih do tvaru V vepředu i vzadu.

Počet sloupků v řadě si nastavíte už na začátku háčkovaní, podle šířky vašeho ponča – to bude šířka (kratší strana) obdélníku.

Počet řad vám bude udávat výšku obdélníku. Háčkujete a opakujete vzor až do doby, kdy budete spokojené s délkou ponča.  

Podle vašich rozměrů si uháčkujete 2 stejné obdélníky – orientovat se můžete také podle tabulky velikostí a rozměrů níže.

img_4405.jpeg

 

VELIKOST

Velikost PUFF ponča si snadno upravíte na větší či menší velikost.

Návod je jednoduchý a opakujeme pouze 1 řadu – rozměry ponča pro malé dítko až po XXL velikosti naleznete zde:

3.jpg

 

PUFF PONČO

PSANÝ NÁVOD

Začínáme základním řetízkem a háčkujeme po řadách.

Základní řetízek musí být násobkem 4 + 1 (13 x 4 + 1) = 53 řetízkových ok

 

R1: 1řo (1ks), 1ks do 2. řo od háčku, 1řo, přes 1řo, 1ks do nasl sl *1řo, přes 1řo, 1ks do nasl sl* opakujeme  od * do * až do konce řady, 1ks do posl sl, otoč (25 1řo mezer)

 

R2: 3řo (1ds), 1puff sl do 1. řo mezery, 1řo, 1puff sl do stejné 1řo mezery, 1řo, *přes 1řo řm, 1puff sl do nasl 1řo řm, 1řo, 1puff sl do stejné 1řo mezery* opakujeme  od * do * až do konce řady, 1ds do posl sl, otoč (13 párů puff sl a 1řo mezi nimi)

 

R3: 3řo (1ds), 1puff sl do 1. řo mezery (mezi 2 puff sl z předchozí řady), 1řo, 1puff sl do stejné 1řo mezery, 1řo, *přes 1řo řm, 1puff sl do nasl 1řo řm, 1řo, 1puff sl do stejné 1řo mezery* opakujeme  od * do * až do konce řady, 1ds do posl sl (13 párů puff sl a 1řo mezi nimi)

img_5006.jpeg

 

Opakujeme řadu R3 až do požadované délky vašeho obdélníku.

 

Pro velikost M jsem uháčkovala 46 řad.

 

Opakujeme postup, háčkujeme řadu R1 - R46 a uháčkujeme stejně velký druhý obdélník.

 

img_5003.jpeg

SPOJENÍ OBDÉLNÍKŮ

Položíme oba obdélníky na rovnou plochu takto.

Obdélníky tvojí tvar L – podívejte se nyní a rozhodněte se, jak budete mít směr vzor. Na obou stranách může být stejně – podle háčkování od spodu nahoru, nebo na druhém obdélníku opačně od shora doů – vzhůru nohama.

Jak komu bude vyhovovat :) Jen se na touto polohou zamyslete před sešíváním.

jak-sesit-ponco-ze-2-obdelniku1.jpg

 

Se stávající přízí a háčkem spojíme obdélníky dohromady.

Zkontrolujte zda máte oba obdélníky položené stejnou – rubovou stranou – navrch při sešívání nebo při sháčkování. 

Pokud budete obdélníky sháčkovávat k sobě, příliš neutahujte ani příliš nepovolujte – háčkujeme stejným utahováním, aby se nám šev nekrabatil.

Obdélníky sešijeme podle obrázku – jsou zde 2 švy – vždy na koncové straně jednoho obdélníků a na boční straně druhého obdélníku a opačně.

jak-sesit-ponco-ze-2-obdelniku2.jpg


jak-sesit-ponco-ze-2-obdelniku3.jpg

Konkrétně v tomto případě si nemusíte dělat starosti a lícovou a rubovou stranou, vzor je háčkovaný po řadách a obě strany vypadají shodně. Jen se rozhodně zda "véčka" budou směřovat nahoru nebo dolů a podle toho si obdélníky rozložte a připravte k sešití nebo k sháčkování. 

Já jsem se rozhodla, že obdélníky v tomto případě sháčkuji krátkými sloupky a využila jsem vzorek, kde se potkává puff sloupek a dlouhý sloupek – tam jsem umístila krátký sloupek, a řetízkové mezery jsem krátkými sloupky obháčkovala – vždy 2 krátké slouky do každé řm a na opačné straně kolem dlouhého sloupku na konci řady.

Sháčkujte nebo sešijte takto obě strany, zašijeme všechny volné konce a otočíme pončo na správnou lícovou stranu.

img_4415.jpeg

Pončo je hotové a připravené dělat vám parádu :) 

img_4398.jpeg

Pokud rádi háčkujete šály a šálky jako já a rádi si vyhrajete se vzorečkem, mám pro vás i další zajímavé návody:

 

 

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥