Jdi na obsah Jdi na menu

Háčkované romantické bolerko s krátkými rukávky

6. 6. 2024

Krásný den všem! 

Máme tu krásné slunečné dny a myslím, že je také právě čas si uháčkovat romantické krajkové bolerko s krátkými rukávy. Ráda si takové krátké bolerko přehodím na ramena přes tílko nebo šaty. Bolerko zakryje ramena a váš outfit najednou vypadá elegantně a romanticky. Zvolila jsem na bolerko snadný krajkový vzorek a jednoduchý střih. 

Vyzkoušejte si tento jemný krajkový vzorek z véček, dlouhých sloupků a řetízkových ok.
Bolerko je háčkované od středu zad nejprve na jednu stranu, potom opět od středu na druhou stranu. Vznikne tak delší obdélník - narůstá od středu do stran. Jakmile jste spokojené se šířkou bolerka a zároveň délkou rukávků jednoduše sešijeme několik centimentrů na rukávky. Bolerko můžete obháčkovat jednoduchým mesh vzorkem.

img_4116.jpeg

Bolerko si můžete uháčkovat delší nebo kratší - já jsem zvolila délku do půlky zad, těsně pod podprsenku. A také rukávky si můžete uháčkovat delší nebo kratší. 

Háčkovala jsem pro mě novou přízí Alize Diva Fine a musím říct, že jsem s ní moc spokojená! Diva je velice jemná, lesklá, tenká příze, s leskem a tak dodává háčkovanému bolerku nádech elegance a luxusu.

Háčkování krajkového vzorečku si snadno zapamatujete, opakují se zde jen 4 řady, žádné složité počítání, jde to samo a rychle a budete se těšit, že bolerko krásně přibývá. 

img_6110.jpeg

Toto bolerko se dá nosit v průběhu celého roku na šaty, tričko nebo tílko. A skvělé je, že si jej snadno přizpůsobíte jakékoliv velikosti, vašemu vkusu a stylu. I začátečník to může zkusit! Nezní to báječně? Pojďme se do háčkování společně pustit.


VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde: 

subscribe-bell-icon.jpeg

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

diva-fine-summer-lacy-bollero_pin_cz.jpg

Zajímají vás další návody? Stáhněte si e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

Připravila jsem pro vás e-book HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU jedná se o soubor více než 60 projektů s návody a videonávody za celý rok 2023!

Můžete si stáhnout e-book jako pdf s tříděným obsahem a odkazy, aby se vám lépe hledal návod, který potřebujete. Nebo jste třeba některý z návodů přehlédly a nyní vám udělá radost a nebo jen hledáte inspiraci a některý z mých nápadů vás posune v dalším tvoření!
Tento soubor je ZDARMA a můžete jej sdílet se svými kamarádkami a přáteli. Vzhledem k velikosti je nutné si HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU stáhnout z odkazu (nelze zaslat jako přílohu do mailu). Klikněte na odkaz nebo na obrázek e-booku a napište si o HÁČKOVÁNÍ S LÁSKOU A NEBESKOU 

https://forms.gle/DKsJzjVD4NZn3JSj9 

hackovani-s-laskou-a-nebeskou-2023.jpeg

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU! PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince: Háčkování, pletení a tvoření z JEDNOHO KLUBÍČKA. Tipy, inspirace a návody. nebo YouTube Komunitě!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOKU nebo navštivte naší YouTube Komunitu. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. TĚŠÍM SE NA VÁS!

HÁČKOVANÉ ROMANTICKÉ BOLERKO S KRÁTKÝMI RUKÁVKY 

Toto bolerko si zvládnou uháčkovat i začátečníci, háčkujeme jednoduchý vzor z dlouhých sloupků a řetízkových ok, který se po 4 řadách opakuje a vytváří krásný krajkový vzor. 

Potřebné jsou jen základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

img_4099.jpeg

HÁČKOVANÉ ROMANTICKÉ BOLERKO S KRÁTKÝMI RUKÁVKY 
INSTRUKCE A DOPORUČENÍ K NÁVODU 

Uháčkovat toto bolerko je zábavné a háčkování jde dobře od ruky, vzor se příjemně opakuje. 

Zapamatujete si pouze 4 řady, které opakujeme a je to! Bolerko je háčkované od středu nejprve na jednu stranu a potom od středu na druhou stranu. Vznikne jeden větší obdélník, který sešijeme a obháčkujeme. Pokud chcete upravit velikost, je to velice snadné, jen změníte délku základního řetízku nebo počet řad.

HÁČKOVANÉ ROMANTICKÉ BOLERKO S KRÁTKÝMI RUKÁVKY - MATERIÁL

Co budeme k uháčkování tohoto HÁČKOVANÉHO BOLERKA potřebovat?

BOLERKO je háčkované přízí: ALIZE DIVA FINE, SILKY EFECT

https://www.vlnika.cz/z24793-prize-diva-fine

100 g / 600 m, 100% polyakryl

Jemnější verze lesklé akrylové příze DIVA v jednobarevném provedení, určená k pletení a háčkování letních modelů.

Spotřeba: necelé jedno klubíčko

img_4079.jpeg

Velikost: dámská, S/M

Háček: 3.0 mm  
Jehlu na sešívání 
Označovače na označení rukávů 
Nůžky

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
DS = Dlouhý sloupek
KS = Krátký sloupek

ŘO = Řetízkové oko
R = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_4554.jpeg

HÁČKOVANÉ ROMANTICKÉ BOLERKO S KRÁTKÝMI RUKÁVKY
POZNÁMKY K NÁVODU
1) Háčkované bolerko je háčkované na dámskou velikost S/M, s krátkými rukávky a délkou do poloviny zad. Bolerko má klasický střih, pod který nosíte na šaty, tričko nebo tílko.

2) Bolerko je háčkované jako jednoduchý obdélník, od středu ke strany a zase od středu ke straně. V průběhu háčkování můžete zkoušet, jak vám padne šířka a jak budou dlouhé rukávy - a podle toho háčkovat potřebný počet řad. 

3) V návodu jsou použity řetízková oka a dlouhé sloupky. Dlouhé sloupky tvoří velice jednoduchý véčkový vzor, který se opakuje v řadě. Vzor se opakuje po 4 řadách. 

4) V návodu níže jsem zvolila střih do poloviny zad, ale můžete si bolerko uháčkovat i delší. Délku bolerka si snadno nastavíte tím, že na začátku uháčkujete delší nebo kratší řetízek, šířku upravíte tím, že budete háčkovat více méně řad v „těle“ bolerka.

5) 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za dlouhý sloupek. 1řo neslouží jako náhrada za ks.

6) Bolerko je háčkované po řadách tam a zpět. Řada začínám 3řo a je ds do 3.řo od začátku řady.
Olemy jsou háčkované v kruhových uzavřených řadách, mesh vzorem a práci při háčkování olemů neotáčíme.

7) Rozměry: 
šířka: 42 cm
výška: 28 cm
délka rukávu: 10 cm

průměr rukávu: 36 cm
vnitřní olem bolerka: 4 cm

Poznámka: velikost je měřena při položení a srovnání látky na rovné ploše (měřit můžete např. na stole), před tím, než se látka natáhne nebo napne podle obvodů těla.
 
Velikost se může lišit se stylem háčkování a utahování příze.
img_4107.jpeg

HÁČKOVANÉ ROMANTICKÉ BOLERKO S KRÁTKÝMI RUKÁVKY - KONSTRUKCE
Bolerko je háčkované jako jeden velký obdélník.  
Háčkujeme tyto části:
LEVOU ČÁST BOLERKA OD STŘEDU
PRAVOU ČÁST BOLERKA OD STŘEDU
OLEMY KOLEM RUKÁVKŮ 
VNITŘNÍ OLEM KOLEM BOLERKA

HÁČKOVANÉ ROMANTICKÉ BOLERKO S KRÁTKÝMI RUKÁVKY
PSANÝ NÁVOD
Háček 3 mm 
3řo na začátku řady slouží jako náhrada za ds
Háčkujeme po řadách. Práci otáčíme po dokončení řady. 

Začínáme základním řetízkem. Počet řo je násobek 8 + 1 řo na symetrii.

Základní řetízek 81 řo (násobek 8x10 + 1 řo)

1. část obdélníku
Háčkujeme od středu zad nalevo:
R1: 1řo, 1ks do 2. řo od háčku, 1ks do každého řo do konce řady, otoč (81 ks)

R2: 3řo (1ds), *2řo, přes 3sl, (2ds, 1řo, 2ds) do násl sl, přes 3sl, 2řo, 1ds do násl sl*, opakuj od * do * až do konce řady, otoč (8 opakování vzoru)


R3: 3řo (1ds), *2řo, (2ds, 1řo, 2ds) do 1řo řm - do véčka z předchozí řady, 2řo, 1ds do ds z předchozí řady*, opakuj od * do * až do konce řady, otoč (8 opakování vzoru)


R4: 3řo (1ds), 1ds do 1. sl, *2řo, 1 ds do 1řo řm - do véčka z předchozí řady, 2řo, (2ds, 1řo, 2ds) do ds z předchozí řady*, opakuj od * do * až do konce řady, řadu zakončíme 2ds do posl sl, otoč 

R5: 3řo (1ds), 1ds do 1. sl, *2řo, 1 ds do ds z předchozí řady, 2řo, (2ds, 1řo, 2ds) do 1řo řm - do véčka z předchozí řady*, opakuj od * do * až do konce řady, řadu zakončíme 2ds do posl sl, otoč 

img_4094.jpeg

R6: 3řo (1ds), *2řo, (2ds, 1řo, 2ds) do ds z předchozí řady, 2řo, 1ds do 1řo řm - do véčka z předchozí řady*, opakuj od * do * až do konce řady, otoč (8 opakování vzoru)


R7: 3řo (1ds), *2řo, (2ds, 1řo, 2ds) do 1řo řm - do véčka z předchozí řady, 2řo, 1ds do ds z předchozí řady*, opakuj od * do * až do konce řady, otoč (8 opakování vzoru)


R8: 3řo (1ds), 1ds do 1. sl, *2řo, 1 ds do 1řo řm - do véčka z předchozí řady, 2řo, (2ds, 1řo, 2ds) do ds z předchozí řady*, opakuj od * do * až do konce řady, řadu zakončíme 2ds do posl sl, otoč 

R9: 3řo (1ds), 1ds do 1. sl, *2řo, 1 ds do ds z předchozí řady, 2řo, (2ds, 1řo, 2ds) do 1řo řm - do véčka z předchozí řady*, opakuj od * do * až do konce řady, řadu zakončíme 2ds do posl sl, otoč 

R10 - R36: Opakuj R6 - R9

Velikost: 32 cm na výšku a 33 cm na délku (od středu ke straně)

img_4082.jpeg

Olem kolem rukávků:
R1: 1řo, 1ks do 1. sl, 4řo,
*(1ks do násl 2řo řm, 4řo, 1ks do násl 2řo řm, 4řo, 1ks do středu véčka - do 1řo řm, 4řo)* opakuj od * do * až do konce řady, řadu zakončíme 1ks do posl sl, otoč 

R2: 1řo, *1ks, pikotka: 3řo a 1ks do 1.řo, 1ks* do každé 4řo řm. 
Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

2. část obdélníku
Navážeme novou přízi do rohu, na opačnou stranu řetízku, který jsme háčkovali na začátku.
Háčkujeme od středu zad napravo.
Opakujeme stejný vzor jako jsme háčkovali na opačné straně.
Řada R2 - R36

Pokračujeme v háčkování olemu kolem rukávku.
Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

img_6108.jpeg

Rukávy:
Přeložíme obdélník podél delší strany.
Sešijeme 10 řad od konce, sloupek ke sloupku. 
Sešitím vznikne "tunel", který vytvoří krátký rukávek.

Sešijeme tak i 10 řad na opačné straně. 
Sešití je asi 10 cm dlouhé.

Olem kolem vnitřní části bolerka Navážeme novou přízi v místě sešití.
Háčkujeme v uzavřeným kruhovým řadách.
Háčkujeme po lícové řadě, práci neotáčíme.

R1: 1řo, 1ks do 1. ds, *(3řo, 1ks do násl ds) * opakuj od * do * až do konce řady, řadu zakončíme 2řo, 1ds do 1. ks na začátku řady. 

R2: *(4řo, 1ks do násl 3řo řm) * opakuj od * do * až do konce řady, řadu zakončíme 2řo, 1ds do 1. řo na začátku řady. 

R3: *(4řo, 1ks do násl 4řo řm) * opakuj od * do * až do konce řady, řadu zakončíme 2řo, 1ds do 1. řo na začátku řady. 

R4: *(5řo, 1ks do násl 4řo řm) * opakuj od * do * až do konce řady, řadu zakončíme 3řo, 1ds do 1. řo na začátku řady. 

R5: *(5řo, 1ks do násl 5řo řm) * opakuj od * do * až do konce řady, řadu zakončíme 5řo do 1. řo na začátku řady. 

R6: 1řo, *2ks, pikotka: 3řo a 1ks do 1.řo, 2ks* do každé 5řo řm. 
Přízi ustřihneme a zašijeme volný konec.

img_4558.jpeg

HURÁ! BÁJEČNÉ HÁČKOVANÉ LETNÍ KRAJKOVÉ BOLERKO JE DOKONČENÉ! 
UŽIJTE SI TOTO BOLERKO NEJEN V LETNÍCH DNECH, ALE KDYKOLIV BĚHEM ROKU!

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

 

Přemýšlíte už jaké šaty na léto? Možná vás zaujme některý těchto návodů  ❤️

 

Také rády háčkujete tuniky? Mrkněte na tyto oblíbené:

Zajímají vás další návody ZDARMA? Co třeba návody na PONČA?
V mé kolekci háčkovaných návodů naleznete tyto návody zdarma a doplněné video návody. Podívejte se na tyto oblíbené:

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥