Jdi na obsah Jdi na menu

Hackovane srdickove ponco

26. 8. 2021
Kdo z nás by neměl rád ponča? Ponča jsou univerzální doplněk a lze je nosit téměř v každém ročním období a pro všechny druhy příležitostí. Ponča můžete nosit i v létě, pokud si chcete obléknout teplejšího na chladnější dny nebo večery, a v zimě jsou ponča teplá a pohodlná alternativa k ostatním kouskům vašich oděvů. Ponča lze uháčkovat v různých stylech a vzorech podle vašeho vkusu.

Vyzkoušejte tento krásný srdíčkový design malého ponča a vytvořte si tak výjimečný kousek pro sebe nebo pro své přátele a rodinu! 

img_8790.jpeg img_8795.jpeg

Dnes mám pro vás připravenou variantu malého pončo ze dvou panelů - přední a zadní panel - sešité dohromady. Ve vzoru používám velice vzdušný otevřený design s motivem srdíček. To dodá ponču lehkost a eleganci a získáte tak úžasný kousek do vašeho šatníku pro výjimečné příležitosti, oslavy, romantické večery nebo jiné slavnostní akce. 

Toto pončo je skvělé na období konce léta a začátku podzimu ale i během celého roku na oživení šatů nebo trička či tílka.  

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

sweetheart-poncho-pin-cz.jpeg

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

Vyzkoušejte i tyto oblíbené návody:

Toto háčkované pončo může i báječným dárkem pro vaše blízké.

INSTRUKCE
Uháčkovat toto pončo je zábavné a poměrně rychlé - háčkování tímto zábavným vzorem pěkně přibývá.
Používám jen základní sloupky - dlouhé sloupky a řetízková oka. Věřím, že návod vás bude bavit. 
 
Příze: Drops Safran 
100% cotton, 50g = 160m
 
img_5292.jpeg

Spotřeba necelé 3 klubíčka

Obtížnost: Level 1 - snadné háčkování pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
DS = Dlouhý sloupek

KS = Krátký sloupek
ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
M = mezera
RM = řetízková mezera

NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

Specialní technika: pikotka 
Pikotku háčkujeme jako řetízek, 3řo (můžete i 4 nebo 5 pokud chcete pikotku větší), následně do třetího oka od háčku, prvního uháčkovaného oka, uháčkujeme pevné oko. Pikotky krásně ozdobí okraje, ráda je používám i na zdobný olem šátků a podobně. 
 
img_8809.jpeg
 
POZNÁMKY K NÁVODU
1) 3řo na začátku řady neslouží jako náhrada za 1ds, pouze je můžeme použít v 1. řadě. 
2) Projekt je háčkovaný ze 2 dílů - přední a zadní část, používám stejný vzor, ale zadní část jsem uháčkovala o jeden vzor menší, aby mi lépe seděl výstřih a délka ponča. Obě části jsou sešité k sobě na ramenou.
3) Velikost ponča M - dámská 38 - 40. Velikost si upravíte snadno na větší či menší velikost počtem řad a délkou rozšiřovaní.
 
 
img_8709.jpeg
 
NÁVOD 

Níže naleznete instrukce jak uháčkovat jednu část. 
Celkem uháčkujeme dvě tyto části.

Háček 3.00 mm

PŘEDNÍ PANEL  
Pevný uzel, klasický řetířek: 7řo.

 

R1: 3řo (slouží jako náhrada), přes 3řo, 1ds do 4. řo od háčku, 1ds do každého řo do konce řady = 7ds

R2: 3řo, 6řo, otoč, po do nasl 6 řo, přes 3řo, 1ds do nasl 7 sl, 6řo, otoč

R3: 2řo, 1ds do 3. řo od háčku, 1ds do nasl 6 sl, 4řo, přes 2 sl, po do nasl sl, 4řo, přes 2 sl, 1ds do nasl 7 sl, otoč

R4: 3řo + 6řo, otoč, po do nasl 6 sl, přes 3řo, 1ds do nasl 7 sl, 2řo, pikotka (3řo, po do 3. řo od háčku), 2řo, přes obě 4řo rm , 1ds do nasl 7 sl

R5: 6řo, 2řo, otoč, přes 2řo, 1ds do nasl 7 sl, 4řo, přes 2 sl, po do nasl sl, 4řo, přes 2 sl, 1ds do nasl 7 sl (1ds do nasl sl, 1 ds do nasl 2řo, 1ds do pikotky, 1ds do nasl 2řo, 1ds do nasl ds), 4řo, přes 2 sl, po do nasl sl, 4řo, přes 2 sl, 1ds do nasl 7 sl

R6: 3řo + 6řo, otoč, po do nasl 6 sl, přes 3řo, 1ds do nasl 7 sl, * 2řo, pikotka (3řo, po do 3. řo od háčku), 2řo, přes obě 4řo rm, 1ds do nasl 7 sl* opak od * do * až do konce řady

R7: 6řo, 2řo, otoč, přes 2řo, 1ds do nasl 7 sl, * 4řo, přes 2 sl, po do nasl sl, 4řo, přes 2 sl, 1ds do nasl 7 sl (1ds do nasl sl, 1 ds do nasl 2řo, 1ds do pikotky, 1ds do nasl 2řo, 1ds do nasl ds) * opak od * do * až do konce řady

R8 = R6: 3řo + 6řo, otoč, po do nasl 6 sl, přes 3řo, 1ds do nasl 7 sl, * 2řo, pikotka (3řo, po do 3. řo od háčku), 2řo, přes obě 4řo rm , 1ds do nasl 7 sl* opak od * do * až do konce řady

R9 = R7: 6řo, 2řo, otoč, přes 2řo, 1ds do nasl 7 sl, * 4řo, přes 2 sl, po do nasl sl, 4řo, přes 2 sl, 1ds do nasl 7 sl (1ds do nasl sl, 1 ds do nasl 2řo, 1ds do pikotky, 1ds do nasl 2řo, 1ds do nasl ds) * opak od * do * až do konce řady

 

img_5201.jpeg

 

Opakujeme řadu 6 a 7 až do požadované šířky ponča.

 

Já jsem uháčkovala celkem 34 řad, kde jsem přidávala, resp. rozšiřovala na začátku každé řady. 

 

img_8684.jpeg

 

Dále pokračujte tímto způsobem bez přidávání na začátku řady. 

 

R35: 2řo, otoč, 1ds do nasl 7 sl, * 2řo, pikotka (3řo, po do 3. řo od háčku), 2řo, přes obě 4řo rm, 1ds do nasl 7 sl* opak od * do * až do konce řady

R36: 2řo, otoč, 1ds do nasl sl * 4řo, přes 2 sl, po do nasl sl, 4řo, přes 2 sl, 1ds do nasl 7 sl (1ds do nasl sl, 1 ds do nasl 2řo, 1ds do pikotky, 1ds do nasl 2řo, 1ds do nasl ds) * opak od * do * až do konce řady

 

Opakujeme řady R35 - R36

 

Celkem uháčkovala 16 řad bez přidávání. 

 

Poslední řada, řada dlouhých sloupků: 2řo, otoč, 1ds do každého řo a do každého sloupku až do konce řady. 

 

Celkem mi pončo vyšlo na předním díle na 51 řad. 

 

img_8705.jpeg

 

Zadní háčkujeme stejným vzorem. Jen jsem jen uháčkovala užší - háčkovala jsem o jeden vzor méně, tedy jen 30 řad s navýšením a 16 řad stejně dlouhých. 

 

ZAKONČENÍ

Sešití přední a zadní části. 
Se stávající přízí a jehlou, popř. háčkem (popř. o číslo menším háčkem) pokračujeme v sešití.
Pokud háčkujete, tak háčkujte stejným způsobem, ani příliš neutahujte ani nepovolujte, ať se nám rameno nekrabatí.
Sešíváme na rubové straně.


Začínám v rohu, sešívám nejprve jedno rameno, sešiji 36 sloupků dohromady (6 obdélníků) a stejně tak na druhé straně, od rohu 36 sloupků.

 

Zašijeme všechny volné konce a otočíme pončo na správnou lícovou stranu.

Pončo je hotové a připravené dělat vám parádu :) 

 

VELIKOST
2 řady na výšku: 2.5 cm 

10 řad na výšku: 12 cm 
1 panel (skupinka 7ds): 3 cm 
10 panelů (10 skupinek): 29 cm 

Pončo má délku 60 cm.

 

img_8685.jpeg

 

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.
♥♥♥