Jdi na obsah Jdi na menu

Jak na ocásek! Zakončení ZÁBAVNÉHO TEPLOTNÍ HADA

9. 2. 2023

Ahoj moje milé kamarádky a kamarádí! 

Pustili jste do svého teplotního projektu? Nebo stále čekáte na začátek vaší VELKÉ události?

Ja víte z mých předchozích článků, háčkuji úžasného barevného teplotního hada a jsem opravdu nadšená, jak had roste!

img_8287.jpeg

Je to zábavný a snadný způsob, jak vytvořit deník počasí z barevných přízí! Počasí je letos opravdu jako na houpačce a had se už teď pyšní naprosto unikátním složením barev od jarních zelených teplot po tmavé modré mrazivé teploty! 

Tento týden trávíme na horách, na jarních (nebo spíše zimních řekla bych) prázdninách a teploty jsou hodně pod nulou, vstávali jsme do mrazivých rán, mínus 15 stupňů a přes den se teploty sotva vyšplhaly k mínus pěti. Naštěstí nám svítilo nádherně sluníčko a tak si zimu a volné dny skvěle užíváme. 

img_8281.jpeg

Mnoho z vás se svými teplotními hady také začalo a já jsem tak šťastná, že jsme spolu na jedné lodi!

Někteří z mých háčkovaných přátel se mě zeptali "JAK DOKONČIT HADA". Tak se na ten ocásek pojďme společně podívat.

KONEC HADA
Konec hada je snadný, konec budeme zmenšovat, ujímat pomalu, pozvolna a postupně a rovnoměrně. 

img_8285.jpeg

Psaný vzor je k dispozici zde níže zdarma. Zde je také video návod a doporučení:

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

subscribe-bell-icon.jpeg

PSANÝ NÁVOD
Barva A
Stejná příze a stejný háček

Háčkujeme stále ve spirálových řadách. 

Všechny volné barevné konce ustřihneme a zašijeme, ponecháme pouze přízi barvy, kterou budeme háčkovat konec, zvolila jsem stejnou jako na začátek, na hlavu.

img_8289.jpeg

Pokud barvu, kterou chcete uháčkovat nemáte mezi těmi, kterými jste háčkovali tělo, navažte tedy novou přízi pro ocásek.

R1: v první řadě se ujistěte, že máte 30 sloupků v řadě.
Pokud máte více, sháčkujte potřebný počet sloupků, rovnoměrně kolem dokola.
Pokud máte méně, tak v další řadě ujímejte, tak abyste se dostali na počet 25 sloupků v řadě.

R2: *1ks do nasl 4 sl, sh2ks* opakuj od * do * až do konce řady (25 ks)

R3 - R4: *1ks do každého ks kolem dokola* opakuj od * do * až do konce řady (25 ks)

R5: *1ks do nasl 3 sl, sh2ks* opakuj od * do * až do konce řady (20 ks)

R6 - R8: *1ks do každého ks kolem dokola* opakuj od * do * až do konce řady (20 ks)

img_8284.jpeg

 
Doplňte výplň.

R9: *1ks do nasl 2 sl, sh2ks* opakuj od * do * až do konce řady (15 ks)

R10 - R12: *1ks do každého ks kolem dokola* opakuj od * do * až do konce řady (15 ks)

Doplňte případně ještě výplň podle potřeby.
 

R13: *1ks do nasl 2 sl, sh2ks* opakuj od * do * až do konce řady (10 ks)

R14 - R15: *1ks do každého ks kolem dokola* opakuj od * do * až do konce řady (10 ks)

R16 - R17: *sh2ks* opakuj až nebudou zbývat žádné 2 sloupky v sháčkování. 
Konec příze ustřihneme a zašijeme.

Přeji ať vám jde had od ruky a těším se zprávy od vás!

img_8276.jpeg

 

Nezachytili jste první a druhý článek o tom, jak teplotní projekt začít, jak si nastavit teplotní stupnici a uháčkovat hlavu hada? Jak se had vyvíjí, na co si dát pozor a jak postupovat při háčkování těla? Nevadí, informace naleznete níže a začít můžete kdykoliv!

Přeji ať vám jde had od ruky a těším se zprávy od vás!

 

1. díl: Háčkovaný teplotní had - unikátní celoroční projekt

Teplotní projekt nebo také klimatický projekt nebo projekt oblohy – jakkoli je chcete nazvat, je báječný a jedinečný způsob, jak zaznamenat změny počasí v celoročním projektu.

Můžete si vyrobit teplotní přikrývky, afghany nebo polštáře nebo teplotní šátky a šály nebo tašky, kabelky a mnoho dalších věcí, kde háčkujete jednu řadu denně, tak aby reprezentovala teplotu daného dne.

img_6807.jpeg

Je to zábavný způsob, jak si vytvořit něco originálního, barevného a smysluplného z barev, které byste si třeba ani normálně dohromady nevybrali.

Je to jako deník složený z počasí uháčkovaný z barevných klubíček! Kromě háčkování máte jen jeden úkol navíc na každý den – a to zaznamenat si každý den teplotu během zvoleného časového období.

Každý rozsah vybraných teplot má přiřazenou jednu barvu příze.

Jednoduše každý den uháčkujete jednu řadu odpovídající barvě podle teploty daného dne!

A skončíte s nádherným barevným záznamem toho, jak si s námi počasí pohrálo během 365 dní!

V tomto článku jsem pro vás připravila projekt Teplotního hada – jedná se o koncept háčkované hračky ve stylu amigurumi!

Po uháčkování hlavy hada bude pak jeho tělo postupně růst a růst po celý rok, přičemž jedna řada, jeden proužek za den představuje teplotu daného dne. Můžete si vybrat, zda chcete háčkovat podle minimální, maximální nebo průměrné teploty nebo podle teploty v daný denní čas (poledne, ráno, večer atd.)

Ukážu vám, jak vytvořit teplotní stupnici a jak vybrat barvy do teplotního stupnice a jaké příze dosadit do teplotních stupňů. Pojďme na to!

temperature_snake_pin-eng.jpg

Teplotní stupnice
Můžete si vybrat, zda použijete tradiční barevnou stupnici s řadou modrých barev pro chladné teploty v zimě, zelené a žluté, když začínají teplejší jarní dny a samozřejmě teplé barvy od oranžové a červené pro horké pro letní dny.

Další možností je vytvořit si úplně originální stupnici barev podle svého výběru, která odpovídá vašemu vkusu. Mohou to být jen teplé barvy nebo jen studené, nebo máte rádi třeba zeleno-modro-šedé pro chlapce a růžovo-fialovo-nachové pro dívky.

Jakmile si vytvoříme vlastní teplotní stupnici/barevné schéma, budete ještě potřebovat tabulku, kterou budete používat po celý rok pro zaznamenávaní teploty.

Tabulku a teplotní stupnici si můžete stáhnout zde: 

PROJEKTOVY LIST TEPLOTNÍ HAD-TABULKA.pdf

Začít můžete hned teď, na začátku nového roku nebo kdykoliv během roku.

Já jsem začala již na konci prosince – v den, kdy náš nejmladší slaví své narozeniny a já jsem se rozhodla, že vytvořím teplotního hada k jeho 10. narozeninám!

Začněte výběrem barevného teplotního schématu, nákupem příze a výrobou hadí hlavy, takže budete připraveni začít háčkovat teplotní řady hned, jakmile přijde rok 2023 nebo kdykoli nastane váš den D.

Doporučuji si vyrobit teploměr s barevnou škálou a vybranými přízemi. Můžete si stáhnout tabulku, do které si zaznamenáte teplotu každý den.

Můžete samozřejmě použít jakoukoliv přízi, ale ujistěte se, že máte dostatek barevných odstínů a také stejných barev na dokončení práce. Nikdy nevíte, co počasí přinese.

img_6814.jpeg

Začátek roku = začátek projektu: Teplotního hada můžete začít háčkovat se zahájením roku od 1. ledna. Toto je první den, kdy začnete zaznamenávat denní teplotu.

A nemusíte háčkovat každý den, stačí si zaznamenat teplotu do tabulky, nebo použijete webové stránky s počasím, kde najdete také informace o teplotě a uháčkujeme kousek hada vždy jednou za pár dní nebo za týden.

Začít můžete kdykoli nebo naskočit do ročního háčkování o chvíli později: Pokud se do tohoto projektu pustíte později, můžete buď dohnat dny, které jste zmeškali, nebo si zvolit časové období začínající později než 1. ledna – je to na vás!

Hada můžete vyrábět celý rok a skončíte za 365 dní s dlouhým barevným hadem nebo můžete hada háčkovat jen po určitou vybranou dobu např.:

první rok vašeho dítěte

rok prvních krůčků

školní rok nebo univerzitní rok

těhotenství a očekávání narození miminka

rok od narozenin do dalších narozenin

nebo cokoliv, co je pro vás v životě důležitý moment.

Věřím, že teplotní had bude velkou zábavou!

Nejprve je důležité rozhodnout o vašem teplotním rozsahu a barvách.

Těším se, že si můžeme sdílet a zveřejňovat fotky našich hadů, porovnávat pokroky a obdivovat, jak se barvy hadů mění!

Do konce roku budete mít svého jedinečného a unikátního originálního hada!

Skvělá věc na tomto projektu je, že ačkoliv předem přesně nevíme, jak naši hadi dopadnou, je to hra a zábava a zaručeně budou vaši hadi vypadat fantasticky!

img_6811.jpeg

 

Krok 1: Vyberte si barvy a přízi

Teplotní projekty tradičně používají paletu různých barev dle výběru.

Doporučila bych vám výběr barev s výraznými sytými odstíny od jednoho konce k druhému. Stejně tak použití přechodů barev (např. světle zelená, zelená, tmavě zelená) povede k jemnému prolínání barev, jak teploty v průběhu měsíce postupně stoupají a klesají.

Než se rozhodnete, kolik barev chcete použít, je užitečné podívat se na teploty z předchozích let, abyste zjistili, kolik stupňů budete muset pokrýt.

U nás je to snadné, máme 4 roční období a teplota se obecně pohybuje v rozmezí -5 - 0°C - 35°C (s možná několika mrazivými poklesy pod 10 stupňů nebo teplotními špičkami v šíleně parných horkých dnech).

Rozhodla jsem se tedy použít 19 barev a rozdělit si teplotní stupnici po 3 stupních od nuly, tedy 3°C na jednu barvu.

img_6816.jpeg

Pokud rozdělíte stupnici po méně stupních (1 nebo 2), budete potřebovat opravdu hodně různých barevných klubíček a pravděpodobně bude bohatě stačit od každé barvy jedno klubíčko. Pokud rozdělíte stupnici po více stupních (4, 5, 6…) budete potřebovat méně barev, ale více klubíček od jedné barvy.

Čím více barev použijete, tím více variací ve svých hadech uvidíte a obrácené, čím méně barev, tím méně barevných přechodů.

img_6809.jpeg

K projektu jsem vytvořila tabulku, kterou si můžete stáhnout a zaznamenávat zde denní teploty a odpovídající barvy příze.

Tabulku si stáhnete zde: PROJEKTOVY LIST TEPLOTNÍ HAD-TABULKA.pdf

Můžete použít jakoukoliv vlastní přízi, ale ujistěte se, že máte dostatek různých barev a dostatek klubíček na dokončení práce. Nikdy nevíte, co počasí přinese.

 

MÁTE OTÁZKY? BUĎME V KONTAKTU - PŘIDEJTE SE K MOJÍ Facebook Skupince!

Doufám, že jsou pro vás články v mém blogu užitečné. Pokud máte jakékoliv další doplňující otázky, připomínky nebo komentáře, neváhejte se připojit k mé skupince na FACEBOOK. Tato skupinka je vytvořená ke sdílení příspěvků, obrázků, fotografií, pokládání otázek, vkládání komentářů a myslím, že si tak můžeme všichni vzájemně pomoci, pokud si nevíme rady. 

 

Krok 2: Pojďme začít háčkovat hadí hlavu!

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

 

Nastavte si odběr videí právě zde: 

subscribe-bell-icon.jpeg

 

 

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování teplotního hada? Určitě se vám návod bude ještě v budoucnu hodit. Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do práce později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

 

temperature_snake_pin-eng.jpg

JAK UHÁČKOVAT HLAVU TEPLOTNÍHO HADA

Tento návod je určený pro začátečníky. Potřebné jsou jen základní znalosti háčkování, vše je vysvětleno v podrobném návodu níže a podrobně ukázáno ve videonávodu.

Pokud byste měli jakékoliv dotazy k návodu, jste tady pro vás. Neváhejte se na mě obrátit.

INSTRUKCE A DOPORUČENÍ K NÁVODU 

HLAVA A TĚLO jsou háčkované jako jeden kus od HLAVY K OCASU HADA.

Co budeme potřebovat?

Přízi - já jsem zvolila přízi, se kterou ráda háčkuji hračky.

Doporučená příze:
Terezka: 1 klubko = 100 % bavlna, 50g / 155 m

Háček: 3.0 (popř. 2.5 nebo 3.5 pokud chcete hada menšího nebo většího)
Výplň do hraček
Jehlu na sešívání a na vyšívání
Označovač

Nůžky

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

 

Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky 

Zkratky použité v návodu:
PO = Pevné oko
KS = Krátký sloupek

ŘO = Řetízkové oko
R = Řada
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit
SH = Sháčkovat

Speciální technika: sháčkované sloupky. Sháčkování používáme tam, kde chceme snížit počet sloupků a práci zúžit. Sháčkované 2 krátké sloupky (SH2KS): začneme háčkovat jako standardně krátký sloupek, vkládáme háček do nasl sl, nahodíme přízi a protáhneme okem (2 smyčky na háčku), nedokončíme ks, vkládáme háček do nasl sl, nahodíme přízi, protáhneme okem, (3 smyčky na háčku), nahodíme přízi a protáhneme přízi všemi smyčkami na háčku.

INSTRUKCE A POZNÁMKY K NÁVODU

1) V návodu 1řo na začátku řady neslouží jako náhrada za sloupek. 

2) Doporučuji začínat magickým kroužek a pokračovat v háčkování ve spirálových řadách, protože v tomto projektu měníme barvy po každé řadě. 

3) Háčkování ve spirálových řadách - doporučuji háčkovat ve spirálových řadách, kdy řadu nezakončujeme pevným okem do prvního oka ze začátku řady, ale pokračujeme plynule v háčkování další řady. Je užitečné si začátek nebo konec řady označit označovačem, abychom dobře spočítali počet ok v řadě.

4) ( ) – počet uvedený v závorce značí počet sloupků v řadě po uháčkování celé řady. 

5) Velikost se může lišit se stylem háčkování a utahování příze. Pokud byste si přáli hada menšího nebo většího, lze použít větší či menší háček a změnit přízi. 

img_6813.jpeg

PSANÝ NÁVOD
HLAVA A TĚLO

Tato část je háčkovaná ve spirálových řadách, řadu neukončujeme pevným okem, ale pokračujeme v háčkování.

Začínáme magickým kroužkem.

R1: 1řo, 8ks do magického kroužku (8ks)

R2: *2ks do každého sl kolem dokola* opakujeme od * do * až do konce řady (16ks)

R3-R4: 1ks do každého sl kolem dokola (16ks)

R5: *2ks do nasl sl, 1ks do nasl sl* opakujeme od * do * až do konce řady (24ks)

R6-R11: 1ks do každého sl kolem dokola (24ks)

R12: 1ks do nasl 5sl, 2ks do nasl 2sl, 1ks do nasl 4sl, 2ks do nasl 2sl, 1ks do nasl 4sl, 2ks do nasl 2sl1ks do nasl 5sl (30ks)

R13: 1ks do nasl 6sl, 2ks do nasl 2sl, 1ks do nasl 5sl, 2ks do nasl sl, 1ks do nasl 2sl, 2ks do nasl sl, 1ks do nasl 5sl, 2ks do nasl 2sl, 1ks do nasl 6sl (36ks)

R14: 1ks do nasl 5sl, 2ks do nasl 2sl, 1ks do nasl 2sl, 2ks do nasl 2sl, 1ks do nasl 4sl, 2ks do nasl 2sl, 1ks do nasl 2sl, 2ks do nasl 2sl, 1ks do nasl 4sl, 2ks do nasl 2sl, 1ks do nasl 2sl, 2ks do nasl 2sl, 1ks do nasl 5sl (48ks)

R15 - R22: 1ks do každého sl kolem dokola (48ks)

R23: 1ks do nasl 5sl, sh2ks, sh2ks, 1ks do nasl 2sl, sh2ks, sh2ks, 1ks do nasl 4sl, sh2ks, sh2ks, 1ks do nasl 2sl, sh2ks, sh2ks, 1ks do nasl 4sl, sh2ks, sh2ks, 1ks do nasl 2sl, sh2ks, sh2ks, 1ks do nasl 5sl (36ks)

R24: 1ks do každého sl kolem dokola (36ks)

R25: 1ks do nasl 6sl, sh2ks, sh2ks, 1ks do nasl 5sl, sh2ks, 1ks do nasl 2sl, sh2ks, 1ks do nasl 5sl, sh2ks, sh2ks, 1ks do nasl 6sl (30ks)

Než budete pokračovat v hačkování dle denních teplot, můžete umístit oči, plastová bezpečnostní 8mm mezi řadu R10 a R11, mezi očima jsem přeskočila 7 sloupků.

Hlava vyplníme náplní do hraček.

Dále pokračujeme v háčkování těla hada podle zvolené teplotní stupnice, každý den jednu barevnou řadu.

img_6805.jpeg

 

Krok 3: Uháčkujte 365 dní barevných řad!

Je na vás, zda se rozhodnete zaznamenávat nejvyšší, nejnižší nebo průměrné denní teploty, ale ať už zvolíte jakoukoli hodnotu, jednoduše použijte přiřazenou barvu z vaší stupnice pro teplotu daného dne.

PROJEKTOVY LIST TEPLOTNÍ HAD-TABULKA.pdf

Po celém světě vypadají teplotní projekty jinak – představte si, jak opačný by byl australský had ve srovnání s hadem z Itálie nebo Švédska!

 

2. díl: Háčkovaný teplotní had - po 30 dnech háčkování!

Prvních 30 dní háčkovaného hada je za mnou a musím se s vámi podělit o mé zkušenosti a také zodpovědět vaše dotazy.

A co vy? Pustily jste se do svého teplotního projektu? Háčkujete úžasného barevného teplotního hada nebo jste se pustily do šály nebo deky? 

Já jsem opravdu nadšená! Je to super zábavný způsob, jak vytvořit něco barevného a smysluplného a ve stylu, který byste si normálně nevybraly.

Je to skvělé a počasí si s námi hraje tak, že jsem ráda, že jsem si jeho hrátky zachytila "pro budoucí generace :) " a jednoduše si tak vytvářím deník počasí z barevných přízí! A navíc je to super snadné!

Co je třeba kromě háčkování udělat? Zaznamenat teplotu každý den během zvoleného časového období. Každý rozsah teplot má přiřazenou barvu příze. Jednoduše každý den uháčkujete řadu pro odpovídající barvu! A skončíte s nádherným záznamem toho, co počasí dělalo 365 dní!

Mrkněte se na video níže, jak můj teplotní had za 30 dní narostl a jaká jsou doporučení po měsíci háčkování:

 

Přeji ať vám jde had od ruky a těším se zprávy od vás!

 

ZAJÍMAJÍ VÁS DALŠÍ NÁVODY NA HÁČKOVANÉ HRAČKY?
Kdo mě zná, ví, že mám ráda háčkované doplňky a hračky - vyzkoušejte i tyto návody na jednoduché hračky pro radost a potěšení:

 

Možná také hledáte pár tipů na Valentýnské dárky. Zde je několik nápadů od mě:

A co nás čeká dál? 

Uložte si tento návod. Připněte si návod na vaši nástěnku na Pinterestu a můžete se k němu kdykoliv vrátit. 

Ponechte komentář: Velice si vážím vaší zpětné vazby a každý komentář mě potěší. Napište mi, jak se vám návod a video návod líbil. 

Sdílejte příspěvek na sociálních sítích Instagram a Facebook: Pokud si uháčkujete projekt podle mého návodu, nezapomeňte se pochlubit vaším dílem a sdílet s ostatními, označte váš příspěvek tagem @sonanebeska.

Moc se těším, až mi ukážete, jak se vám háčkování povedlo! 

 

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších video návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥