Jdi na obsah Jdi na menu

Pojďme háčkovat aneb objevte kouzlo háčkování

https://www.wikihow.cz/Jak-se-nau%C4%8Dit-h%C3%A1%C4%8Dkovat

 

ak a kde začít, když se chceme naučit háčkovat? Kroužíte kolem háčku a nevíte, jak do toho? Dnes se podíváme na pár užitečných rad a tipů.

 

Na háčkování není nikdy příliš brzy ani příliš pozdě. Pamatuji si na svou první „lekci“ s babičkou. Byly prázdniny, bylo mi asi šest let a najednou jsem měla v rukou malá klubíčka zbytků a háček. Je to již řádka let, takže teď zpětně to tipuji na háček pět-šest a zbytky tehdy dostupných přízí typu Batole a Lada. To nic nemělnilo na faktu, že mi trpělivá babička vysvětlila, jak na základní řetízek. Tehdy jsem více nepotřebovala. Seděla jsem v kuchyňce v malém paneláčkovém bytě, babička pekla luxusní hruškáče a já zpracovávala zbytky a vytvářela jeden nekonečně dlouhý řetízek. Tak dlouhý, že ho bylo potřeba smotat do samostatného velkého klubíčka a já si vzpomínám na ten krásný pocit pohody, pocit dobře odvedené práce a vůni koláčů.

Každá to ale máme jinak, někdy trpělivá babička zkrátka v blízkém okolí není a je potřeba se do nového koníčku vrhnout sama na vlastní pěst. Kde začít?

„Dnes se naučím háčkovat“ – to je rozhodnutí stejného typu jako když řeknete „Dnes pojedu na dovolenou.“ Oboje vyžaduje trošku zamyšlení a přípravy. Háčkování i dovolená má ale společnou jednu věc – motivaci.

Jelikož je motivace nejlepší učitel, mrkneme na to, co budete opravdu na začátek potřebovat.

  • háček
  • přízi
  • nůžky, metr, jehla s velkým ouškem, nitě, označovač
  • úložný box
  • inspiraci

Tak teď jsem Vám asi moc nepomohla, že? Ale ono je to hodně podobné s tou dovolenou. Tam také potřebujete jen doklady, peníze, oblečení a pojištění.

 



Zdroj: http://www.krampolinka.cz/pomooc-chtela-bych-se-naucit-hackovat/

 

 

Základy
Háčkování je úplně skvělé a jednoduché. Velkou výhodou je to, že pokud vám z háčku vypadne očko, nic se vám nevypáře o několik řad, jako tomu je u pletení. Zkrátka spadlé očko naberete a pokračujete dál. 
K háčkování vám vystačí znalost prakticky jen tří základních sloupků. Pokud nepočítám řetízkové oko (ŘO). Těmi jsou krátký sloupek (značený KS), polodlouhý sloupek (značený PDS) a dlouhý sloupek (značený DS). Pak ještě pevné očko (PO). A jsme prakticky u konce. S těmito pěti "tahy" dokážete uháčkovat prakticky všechno. 
 
Začněte nahozením prvního očka a řetízkovým okem, který je základem každého háčkování a bez něj se nedá začít. Já se veškeré háčkování naučila podle video návodů. Tak si je vypůjčím, protože lépe bych je sama neudělala :)
 
Vždy, když mne někdo pochválí, že jsem něco pěkného uháčkovala, řeknu, že na tom není nic složitého a zvládne to každý. A téměř nikdo mi nevěří, úplně stejně, jako jsem já nevěřila své sousedce, když mne na háčkování lákala. Říkala jsem jí: "Ale já se to fakticky nikdy nenaučím! Jestli mi něco pokazilo dvojkou vysvědčení, byla to výtvarka nebo pracovní činnosti. Zatímco ostatní děti tyhle hodiny měly rády, já se těchto hodin děsila, protože nikdo nikdy neměl horší výrobek nebo výkres, než já." A víte co? Když jsem se naučila háčkovat já, tak mi fakticky věřte, že to dokáže kdokoli na světě :-)
 
Jak začít...
K odhodlání vám chybí už jen vhodný materiál - tedy háček a příze. Na začátek si určitě pořiďte háček o velikosti 3,5 nebo 4. Já prakticky všechno, až na výjimky, dělám právě těmito háčky a k tomu používám materiál těchto značek: Kateřina Plus, Hawaii, Kačenka, YarnArt Jeans a Alize (u téhle jediné háček 3, ale snese i 3,5).