Jdi na obsah Jdi na menu

Hackovany namornicky klobouk s krajkovym motivem

21. 7. 2022

Krásný letní den moje šikovné kamarádky!

Doufám, že máte příjemné léto a dovolenky někde u vody nebo u moře. 

Možná, stejně jako my, jste si s rodinou vyrazili nebo se chystáte vyrazit na výlet na lodi. Já jsem si k této příležitosti uháčkovala vzdušný letní námořnický klobouk.   

img_1342.jpeg

Samozřejmě si tento letní klobouk s krajkovým motivem můžete uháčkovat v jakých barvách nebo jednobarevný, jak má kdo rád nebo k jakým šatům jej budete nosit. 

Klobouk si snadno upravíte na větší i menší velikost. 

Klobouk má vzdušný, lehký krajkový motiv, háčkovaný V-éčkovým vzorek a řetízkovými oky. Je háčkovaný od shora dolů, ve spojených kruhových řadách.

img_1857-2.jpeg

Příjemně se nosí a dobře padne.

Věřím, že vám návod na námořnický klobouk udělá radost a užijete si s ním krásné letní dny a výlety.

Návod je opět zdarma a doplněný videonávodem.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší  party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

VIDEO NÁVOD

K psaným návodům připravuji podrobné video návody, zpracované podrobně krok za krokem od prvního oka po zastřižení příze :) tak, aby jim porozuměli i začátečníci a snažím se přidat vždy i něco navíc, aby si z nich odnesli něco nového i zkušenější.

 

 

Tyto návody jsou veřejné a ZDARMA pro všechny :)

Nastavte si odběr videí právě zde:  

subscribe-bell-icon.jpeg

 

Nemáte nyní čas se pustit do háčkování? Připněte si projekt na vaši nástěnku na Pinterestu a pusťte se do háčkování později.

pin-it-for-later-logo-1.jpeg

nautical-hat_pin-cz-web.jpeg

K letnímu kloboučku by se vám mohli zalíbit i tyto oblíbené tuniky, letní topíky a tílka. Většina z nich je určena pro začátečníky a jsou opravdu snadné! Klikněte na vybraný vzor a dostanete se na stránku s návodem nebo se mrkněte do této sekce na mém blogu: 
https://www.nebeska.eu/clanky/navody-a-video-navody/topiky--tricka--tilka-i-bluzky/

 

dress_duhova-fantazie_pin-cz.jpeg

pin-cz--1-.jpeg

white-crop-top_pin-cz.jpeg

beach-tunic-pin-cz.jpeg

pin-cz--2-.jpeg

oranga-and-yellow-crop-top_pin-cz--3-.jpeg

pin-cz--1-.jpeg

violet-top_pin-cz.jpeg

 

Vyzkoušejte i ty populární háčkované kloboučky na léto - perfektně padnou! Stačí kliknout na obrázek, návody jsou zdarma a vždy doplněné videonávodem. 

bucket-hat-pin-cz.jpeg

summer-hat_pin-cz--1-.jpeg

beach-sun-hat-pin-cz.jpeg

Možná by se vám mohly líbit i tyto trendy čepice s kšiltem:

newsboy-hat-for-kids_pin-cz.jpeg

newsboy-hat_pin-cz--1-.jpeg

INSTRUKCE A DOPORUČENÍ K HÁČKOVANÉMU LETNÍMU NÁMOŘNICKÉMU KLOBOUKU   

Letní háčkovaný námořnický klobouček je háčkovaný dvěma vzory: jednoduchým vzorem s dlouhých sloupků na horní části, krajkovým motiv uprostřed a potom opět dlouhými sloupky. Klobouček má jednoduchou konstrukci, je háčkovaný od shora dolů, přidáváme postupně a pozvolna. 

Návod je na dámskou velikost, není problém si upravit na vlastní velikost, přidáním sloupků v řadě a přidáním řad. 

Návod je háčkovaný přízí:  Johanka: 55% bavlna + 45% akryl, 250g, 50 g / 160 m - 3/4 klubíčka

https://www.vlnika.cz/z16033-prize-johanka

00-logo-vyr--ezane---s-ochrannou-zna--mkou.jpg

Háček 4.0 mm.

Nůžky
Označovače
Jehlu s větším očkem 

img_1334.jpeg

 

VELIKOST: níže naleznete návod na dámskou velikost 

Dámská: odvod hlavy 56 cm

Obtížnost: level 1 - snadné háčkování pro začátečníky

Zkratky použité v návodu:

PO = Pevné oko
KS = Krátký sloupek
DS = dlouhý sloupek

ŘO = Řetízkové oko
Ř = Řada
M = mezera
NÁSL = Následující
O = Oko, oka
OPAK = Opakovat
LÍC = Lícová strana
RUB  = Rubová strana
SPOJ = Spojit
PŘES = Přeskočit

img_1860-2.jpeg

 

POZNÁMKY K NÁVODU K HÁČKOVANÉMU LETNÍMU NÁMOŘNICKÉMU KLOBOUKU

1) Návod níže je na dámskou velikost, snadno jej přizpůsobíte vaší přesné velikosti jen přidáním nebo ubráním počtu sloupků a počtu řad, nezapomeňte, že na větší velikost bude třeba více příze než je uvedeno výše.

2) Před začátkem háčkování si vezměte míru - obvod hlavy a požadovanou délku (např. někdo má rád delší klobouček a olem si ohne).

3) 3řo na začátku řady slouží jako náhrada za dlouhý sloupek

4) Klobouk je háčkovaný jako jeden kus, od shora dolů.

5) Vzor háčkujeme v uzavřených kruhových řadách. 

6) Klobouk je háčkovaný dvěma vzory: jednoduchým vzorem s dlouhých sloupků na horní části, krajkovým motiv uprostřed a potom opět dlouhými sloupky.

7) Instrukce v návodu mezi dvěmi hvězdičkami znamenají, že se vzor opakuje

img_1335.jpeg

PSANÝ NÁVOD NA HÁČKOVANÝ LETNÍ NÁMOŘNICKÝ KLOBOUK

Začínáme magickým kroužkem.

Háčkujeme v uzavřených kruhových řadách.

R1: 3řo (1ds), 11 ds do magického kroužku (12 ds)

R2: 3řo (1ds), 2ds do nasl sl, *1ds do nasl sl, 2ds do nasl sl*, opakujeme dokola od * do * po do 3. řo od začátku řady (24 ds)

R3: 3řo (1ds), 1ds do nasl sl, 2ds do nasl sl, *1ds do nasl 2 sl, 2ds do nasl sl*, opakujeme dokola od * do * po do 3. řo od začátku řady (36 ds)

img_1321.jpeg

R4: 3řo (1ds), 1ds do nasl 2 sl, 2ds do nasl sl, *1ds do nasl 3 sl, 2ds do nasl sl*, opakujeme dokola od * do * po do 3. řo od začátku řady (48 ds)

R5: 3řo (1ds), 1ds do nasl 3 sl, 2ds do nasl sl, *1ds do nasl 4 sl, 2ds do nasl sl*, opakujeme dokola od * do * po do 3. řo od začátku řady (60 ds)

R6: 3řo (1ds), 1ds do nasl 4 sl, 2ds do nasl sl, *1ds do nasl 5 sl, 2ds do nasl sl*, opakujeme dokola od * do * po do 3. řo od začátku řady (72 ds)

R7: 3řo (1ds), 1ds do nasl 5 sl, 2ds do nasl sl, *1ds do nasl 6 sl, 2ds do nasl sl*, opakujeme dokola od * do * po do 3. řo od začátku řady (84 dc)

R8: 3řo (1ds), 1ds do každého sl dokola, po do 3. řo od začátku řady

img_1866-2.jpeg

R9: 4řo, přes 2 sl, *2ds do nasl sl, 3řo, přes 2 sl, 1ks do nasl sl, 3řo, přes 2 sl* opakujeme dokola od * do *, řadu zakončíme po do 1.řo od začátku řady. (14 opakování krajkového vzoru)

R10: 5řo, *1ks do ds, 2řo, 1ks do nasl ds, 5řo* opakujeme dokola od * do *, řadu zakončíme: 2řo (na místo 5řo) a po do 3. řo od začátku řady. (14 opakování krajkového vzoru)

R11: 4řo, *2ds do 2řo řm, 3řo, 1ks do 5řo řm, 3řo* opakujeme dokola od * do *, řadu zakončíme po do 1.řo od začátku řady. (14 opakování krajkového vzoru)

R12: 5řo, *1ks do ds, 2řo, 1ks do nasl ds, 5řo* opakujeme dokola od * do *, řadu zakončíme: 2řo (na místo 5řo) a po do 3. řo od začátku řady. (14 opakování krajkového vzoru)

R13 - R17 OPAKUJ: R11 - R12 

R18: 1řo(1ks), 2ks do řm *1ks do každé 2řo řm, 5ks do každé 5řo řm* opakujeme dokola od * do * řadu zakončíme: 3ks do posl řm, po do 1. řo od začátku (84 ks) 

R19: 3řo (1ds), 1ds do nasl 3 sl, 2ds do nasl sl, *1ds do nasl 4 sl, 2ds do nasl sl*, opakujeme dokola od * do * sl po do 3. řo od začátku řady (100 ds)

R20: 3řo (1ds), 1ds do nasl 2 sl, 2ds do nasl sl, *1ds do nasl 3 sl, 2ds do nasl sl*, opakujeme dokola od * do * sl po do 3. řo od začátku řady (125 ds)

R21: 3řo (1ds), 1ds in next 8 st, 2ds do nasl sl, *1ds in next 9 st, 2ds do nasl sl*, opakujeme dokola od * do * sl po do 3. řo od začátku řady (137 ds)

img_1856-2.jpeg

R22 - R24: 3řo (1ds), 1ds do každého sl dokola, sl po do 3. řo od začátku řady

R25: 1po do každého sl dokola, neviditelné spojení po na konci řady

Přízi ustřihneme a zašijeme volné konce.

img_1313.jpeg

Možná by se vám k tomuto topíku hodila skvělá plážová taška v námořnických barvách.

Návody jsou zdarma a doplněné videonávody.

beach-bag-pin-cz.jpeg

♥♥♥

Přeji vám příjemné háčkování a budu ráda, pokud mi dáte vědět, jak se vám dílo vydařilo. Budu také ráda za každou vaši zpětnou vazbu ♥

Líbil se vám tento příspěvek a návod? Nezapomeňte jej lajkovat a sdílet svoji radost na sociálních sítích mezi svými přáteli a jako poděkování pro mě, tím mi i umožníte dále připravovat nové projekty a návody pro vás všechny.

Neváhejte se přihlásit k odběru dalších návodů nebo se přidat do naší party na facebookuinstagramu či pinterestu. Budete mít stále aktuální přehled a informace, co nového připravuji a neujde vám žádný z mých nápadů a návodů.

V případě jakých dotazů k návodu jsem vám k dispozici. Návody zde uvedené jsou autorské, prosím používejte je jen pro vlastní potřeby. Návod a velikost je zpracován pro výše uvedenou konkrétní přízi a vybraný háček a také pro můj způsob háčkování. V případě, že použijete jinou přízi či háček, nezapomeňte, že velikost a výsledek se může lišit, každá máme svůj způsob háčkování, držení háčku a utahování. 

Ještě jednou děkuji za pozornost, za váš čas a přízeň a budu se těšit u mých dalších příspěvků.

♥♥♥